Didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos steigėja, socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė įsitikinusi, kad kartu žaisdami ir sportuodami žmonės išmoksta vieningai siekti tikslų ir padėti vieni kitiems įveikti kliūtis, tačiau kai kurių komandinio darbo subtilybių vertėtų pasimokyti ir iš vaikų.

„Kad ir kokie puikūs savo srities specialistai būtų darbuotojai, labai svarbu, jog jie jaustųsi komandos dalimi, – teigia dr. A. Landsbergienė. – Kartu dirbantys žmonės turėtų ne tik susikoncentruoti į savo užduotis, bet ir siekti bendro komandos tikslo, padėti vieni kitiems ir būti tarsi vienas nenugalimas kumštis. Veikdami vieningai darbuotojai ne tik pasieks įmonės tikslų, bet ir jaus didesnę motyvaciją darbe. Žinodami, kad bet kada gali konsultuotis su kolegomis ir prašyti jų pagalbos, darbuotojai jausis labiau užtikrinti, saugesni ir bus motyvuoti pagelbėti kitiems.“

Individualistams, pasak A. Landsbergienės, itin sunku priimti sprendimus komandoje, tartis su kitais nariais ir įsiklausyti į jų norus. Dažnai tokie žmonės kritiką priima asmeniškai ir nesupranta, jog vadovas išsako pastabas ne todėl, kad norėtų priekaištauti ar pažeminti, bet siekdamas geresnių rezultatų.

Didžiulę darbo su vaikais patirtį turinti A. Landsbergienė pastebi, jog tokiems žmonėms derėtų pasimokyti iš jaunesniųjų. Išgirdę kritiką, vaikai supyksta, tačiau tyliai apmąstę situaciją, netrukus padaro išvadas ir, pasimokę iš klaidų, stengiasi jų nebedaryti. Nesvarbu, kad vaikui mažiau metų – žmonių socialiniai tarpusavio santykiai yra labai panašūs, ir dirbti komandoje, tiek darbe, tiek grupinėse veiklose ar sporte suaugusiam gali būti taip pat sunku kaip ir darželinukui.

Multi-sporto varžybų „Vilnius Challenge“ vienas iš įkūrėjų Vytenis Benetis įsitikinęs, kad bene veiksmingiausias būdas, padedantis mokytis dirbti kartu – būtent komandinis sportas.

„Multi-sporto varžybos, kurias sudaro tokios rungtys, kaip protinės užduotys, irklavimas ar kopimas virvėmis su komandos nariu, ne tik reikalauja fizinio pasiruošimo, bet ir moralinio nusiteikimo. Komandinėse užduotyse, ko nemoka vienas, gali pagelbėti kitas, pavyzdžiui, vienas galbūt yra geresnis bėgikas, o kitam geriau sekasi orientuotis, – sako V. Benetis. – Multi-sportas – tai pasitikėjimas savo komandos draugu bei žvitri akis, ieškant užuominų. Svarbiausia, atrasti kiekvieno komandos nario stipriąsias puses ir jas išnaudoti – ši taisyklė galioja tiek šeimoje, tiek darbo aplinkoje.“

Nors į sportines varžybas dažniau žiūrima kaip į pramogą ar žaidimą, A. Landsbergienė įsitikinusi, kad jos – didžiulis išbandymas komandai. Sportinės užduotys padeda atsiskleisti asmenybei ir daugiau sužinoti apie kitus komandos narius – kuris žmogus yra analizuoti gebantis strategas, kuris lyderis ir sprendimų priėmėjas, o kuris nemėgsta priimti sprendimų, bet puikiai juos įgyvendina. Be to, sportinės varžybos yra tinkamas būdas įmonės vadovui įvertinti darbuotojų asmenines savybes, gebėjimą atlikti vieną ar kitą užduotį, o vėliau sėkmingai tai pritaikyti darbe.

„Vilnius Challenge“ – pirmosios urbanistinės multi-sporto varžybos Lietuvoje. Pirmą kartą Vilniuje 2009 metais vykusios varžybos sutraukė 250 dalyvių, kurie išbandė jėgas 20 km ir 60 km trasose. Pernai renginys sulaukė daugiau nei 1300 entuziastų iš 15 pasaulio valstybių. Šiais metais varžybos vyks birželio 6 dieną, šeštadienį. Prie sostinės Baltojo tilto įsikurs varžybų centras bei starto ir finišo linijos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)