„Buvo žinoma, kad Rusija turi tokį „juodąjį“ sąrašą. Tai nėra sensacija. Jis neatsirado staiga ir nėra kažkas nauja“, - savaitgalį sakė ministras interviu visuomeniniam radijui.

„Juodasis sąrašas“ anksčiau nebuvo skelbtas, bet praėjusį ketvirtadienį Rusija jį pateikė kai kurioms ES šalių ambasadoms. Sąraše figūruoja 89 ES politikai, kurie atvirai kritikavo prezidentą Vladimirą Putiną ir Rusijos veiksmus Ukrainoje.

Sąraše yra penki latvių politikai: valdančiosios partijos „Vienybė“ narė, Latvijos Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkė Solvita Abuoltinia, europarlamentarė Sandra Kalnietė, europarlamentarė Inesė Vaiderė ir europarlamentaras Artis Pabrikas (visi trys priklauso „Vienybei“), taip pat europarlamentaras Robertas Zylė iš valdančiojo Nacionalinio aljanso.

Latvijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad ES ir Rusija savo sąrašus sudarė vadovaudamosi visiškai skirtingais principais.

ES nepageidaujamų asmenų sąrašą sudarė reaguodama į tarptautinės teisės pažeidimus, neteisėtą Krymo aneksavimą ir Rusijos veiksmus Rytų Ukrainoje, įtraukdama į jį tuos žmones, kurie rėmė tuos pažeidimus ar prie jų prisidėjo, sakė E.Rinkevičius.