Antspaudai šiai dienai privalomi tik institucijoms, kurios vykdo valstybės ar savivaldybių funkcijas (teismams, ministerijoms ir pan.), taip pat antstolių bei notarų veikloje.

Antspaudo forma nesvarbi

Griežtai reglamentuojami tik antstolių, notarų, institucijų, vykdančių valstybės ar savivaldybės funkcijas, antspaudai, t. y. tiksliai nustatoma, kokie jie turi būti. Tuo tarpu juridiniams asmenims antspaudas dažniausiai yra apvalus, nors jo forma nėra reglamentuota. Juridinis asmuo taip pat turi teisę nuspręsti ir kokią informaciją nurodyti jame. Didesnėse organizacijose įprasta praktika turėti keletą skirtingų antspaudų, turinčių skirtingą dokumentų tvirtinimo paskirtį, tačiau praktikoje, tam, kad būtų paprasčiau nustatyti antspaudu patvirtinto dokumento autentiškumą, rekomenduotina turėti tik vieną.

Galioja ir neantspauduotas dokumentais, net jei teisiškai antspaudas yra privalomas

Antspaudo žymai keliami reikalavimai nėra aprašyti, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į jo vietą dokumente ir raišką. Kaip numato Dokumentų rengimo taisyklės, patvirtintos Lietuvos vyriausiojo archyvaro 2011 m. liepos 4 d. įsakymu Nr. V-117, naudojant antspaudą dokumento tvirtinimui pastarasis turi būti dedamas taip, kad liestų pasirašiusiojo asmens pareigų pavadinimą. Kita vertus, net jei spaudas neliečia dokumentą pasirašiusiojo pareigų pavadinimo, nuo to jo tikrumas nesumenksta ir rizikos dėl galimo sandorio galiojimo nėra, mat įstatymai nenumato, kad antspaudo nebuvimas apskritai reiškia sandorio formos reikalavimų nesilaikymo.

Kitaip tariant, net tais atvejais, jeigu įmonė yra numačiusi savo veikloje naudoti antspaudą, tačiau jo visai nėra įmonės vardu veikiančių atstovų pasirašytame dokumente, dar nereiškia, kad tokia sutartimi sudarytas sandoris yra negaliojantis. Taip yra todėl, kad išlieka galioti bendra Civiliniame kodekse įtvirtinta taisyklė, jog įstatymų reikalaujamos formos nesilaikymas sandorį daro negaliojantį tik tuo atveju, kada toks negaliojimas įsakmiai nurodytas įstatymuose, taigi, priklauso nuo sandorio ir situacijos.

Išskirtiniais atvejai antspaudas yra kritinės reikšmės

Civilinis kodeksas taip pat numato, jog šalys susitarimu gali nustatyti papildomų rašytinės sandorio formos reikalavimų (tam tikrų asmenų parašų buvimas, dokumento antspaudavimas, specialios formos dokumento surašymas ir t. t.) bei numatyti tokių papildomų reikalavimų nesilaikymo teisines pasekmes. Kai šalys šių reikalavimų nesilaiko, sandoris laikomas nesudarytu, jeigu šalių susitarimu nenustatyta ko kita.

Antspaudas turi būti naudojamas tvirtinant ir vidinius įmonės dokumentus

Įmonės steigimo dokumentuose numačius antspaudo naudojimą vertėtų žinoti, kad jis turėtų būti naudojamas tiek vidiniuose, tiek išoriniuose dokumentuose, kuriuos tvirtina/pasirašo įmonės vardu veikiantys asmenys – t. y. vadovas, direktorius ir pan. Kitaip tariant, juo turi būti tvirtinamos ne tik sutartys su tiekėjais, darbuotojais ir pan., bet ir įmonės vadovo įsakymai dėl darbuotojų komandiravimo, atostogų suteikimo ar darbo sutarties nutraukimo.

Svorio prasme, kalbant apie rašytinės formos sandorius, antspaudas, kaip numatyta įstatyme, privalomas tik, jei numatyta steigimo dokumentuose arba įstatyme, o parašas visais atvejais privalomas.