Uola viena, lipimo takų į ją - 12

Kauno rajone, Zapyškio seniūnijoje, Jadagonių kaime, miškų apsuptyje yra vieta, į kurią atklysta ir vaikai, ir suaugusieji išsidūkti arba, kaip sako šios vietos pramogų parko sumanytojas Skirmantas Paukštys, „nuleisti garo“ ir bent trumpam pabėgti nuo greito šiuolaikinio gyvenimo tempo. Jei galvojate, kad įlipti į 13 metrų betono uolą ar pranerti dumblo trasa ne jums, šioje vietoje pabuvę galite sužinoti daug naujų dalykų patys apie save. Ir dar daugiau apie su jumis atvykusius draugus ar kolegas.

Pagonijos pramogų parko sumanytojo Skirmanto Paukščio iniciatyva 2006 metais rugsėjo mėnesį miškų apsuptyje iškilo 13 metrų betoninė uola, kuri gali pasiūlyti net 12 skirtingų lipimo takų, skirtų tikrai ne vien alpinistams.

„Šiais laikais mes visi gyvename esant dideliam stresui ir įtampai. Visiems mums reikia tam tikro adrenalino, kad tą stresą galėtume numušti. Būtent dėl to mes ir sugalvojome tokias pramogas, kad žmogus, užkopęs į uolą, nuleistų garą, numalšintų tas neigiamas emocijas, susikaupusias per darbinę savaitę. Turime ir žemutinių kliūčių ruožą, purvo trasas. Atvažiuoja įvairių specialybių žmonių – ir informatikų, ir banko darbuotojų. Praėję purvo trasą ir tuos 400 metrų gauna visai kitokių emocijų, nes reikia pranerti po dumblu. Taikomės į tuos, kurie mėgsta aktyvų poilsį“, - apie sugalvotas pramogas gamtoje GRYNAS.lt pasakojo S. Paukštys.

Norint įlipti į minimą uolą negalioja joks amžiaus cenzas. Vyriausias įlipęs žmogus – 70 metų moteris, jauniausias – paties S. Paukščio keturmetis sūnus.

„Daugiausiai žmonės atvažiuoja grupėmis, per įmonių vakarėlius, renginius. Optimalus grupės žmonių skaičius – 6. Pagal visus psichologinius tyrimus įrodyta, kad tokioje grupėje geriausia dirbti“, - sakė pašnekovas.

S. Paukštys juokėsi, kad į parką ekstremalių pramogų užklysta ir bernvakarių, mergvakarių šventėjai, pašnekovo žodžiais tariant, „bandoma atkalbėti nuo klaidų“. Jis taip pat juokavo, kad kai vyrai susipyksta su žmonomis, joms užlipus iki uolos viršaus, jos ten kuriam laikui paliekamos vienos.

„Būna ir gimtadienių šventimas parke. Neseniai turėjome 40 metų žmogaus jubiliejų, vakare jie planavo socializaciją sodyboje, o kitu metu norėjo nuveikti kažką aktyvaus. Taigi buvo trijų valandų turistinis orientacinis žygis, su švytavimais, švytuoklėmis, perbridimas per upelį, buvo įlindimas į vamzdį išsiimti arbūzo ir pan. Išėjo apie 3-4 km žygis, keliavo apie 18-20 žmonių kolektyvas“, - pasakojo S. Paukštys.

Rungtis sugalvoja pats

Paklaustas, kiek kainuoja tokios pramogos gamtoje su įvairiomis užduotimis, parko sumanytojas teigė, kad viskas priklauso nuo to, kiek ir kokių pramogų bus norima: „Jei sugalvotų lipti Pagonijos uola ir voratinkliu (10 metrų aukštyje įrengtas atviroje erdvėje kliūčių ruožas – red. past.), žmogui kainuoja apie 13-14 eurų. Tai yra trijų valandų pramogavimas su instruktoriumi, priežiūra, visa įranga. Jeigu norima orientacinio užsiėmimo 2-3 val. maždaug 10 žmonių grupei, kainuotų apie 100-150 eurų visai grupei“, - sakė S. Paukštys.

GRYNAS.lt komanda, viešėdama Kauno rajone kartu su Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacija, išbandė keletą šio pramogų parko kliūčių – teko įlipti į 13 metrų uolą, pasikabinus ant virvės šokti į tolį ir išspręsti komandinę užduotį, kaip 6 žmonių grupei perlipti per virvę, ištiestą tarp medžių apie 1,5 m aukštyje, neliečiant medžių kamienų ir pačios virvės.
Šiais laikais mes visi gyvename esant dideliam stresui ir įtampai. Visiems mums reikia tam tikro adrenalino, kad tą stresą galėtume numušti. Būtent dėl to mes ir sugalvojome tokias pramogas, kad žmogus, užkopęs į uolą, nuleistų garą, numalšintų tas neigiamas emocijas, susikaupusias per darbinę savaitę.
S. Paukštys

Parke siūlomi įvairūs nuotykiniai orientaciniai žygiai, komandinės rungtys. Paklaustas, kiek iš viso rungčių parke siūloma, pašnekovas teigė, kad jos kuriamos vis naujai, todėl pastovaus skaičiaus nėra.

„Konkurencija ir gyvenimas verčia sugalvoti ir surasti naujų idėjų. Sakykime, vienais metais suorganizuoji įmonei renginį su įkopimais, orientaciniu miške, plausto sukonstravimu. Sėkmės atveju, kitais metais jie jau sako: sugalvok mums ką nors naujo. Privalai kažką sugalvoti, nes jei viską darysi tą patį, paprasčiausiai neliks norinčiųjų. Taigi pernai mes atradome netoliese esantį upelį ir įrengėme ten purvo trasas - t.y. 400 metrų smagi trasa, kuri veikia šiltuoju metų laiku. Joje turi išeiti iš savo komforto zonos ir vienoje vietoje pranerti, kitur kitaip praeiti ir pan. Vieną atrakciją nusižiūrėjome ir iš užsienio - „alaus dėžės“. Tai yra tuščios alaus dėžės, jūs esate su tam tikra alpinistine sauga  ir turite lipti ant jų viršaus, šalimais stovintys kiti komandos nariai vis paduoda naujų“, - pasakojo S. Paukštys.

Gamtos mylėtojams – nameliai medžiuose ir žygiai į miškus

Norintieji atgauti jėgas gamtoje, pasisemti geros energijos tai gali padaryti ir kitose Lietuvos vietose. Pavyzdžiui, Molėtų rajone veikia Felikso Laivio sodyba, kuri gali pasiūlyti kelis namelius medžiuose.  Sodybos šeimininkas yra žolininkas ir pirtininkas, todėl gali norinčiuosius su grupele išsivesti į aplink esančius miškus ir parodyti daug įdomių energetinių vietų.

F. Laivio sodyboje galima užsisakyti išvyką į mišką – karstytis medžiais čia nereikės, tačiau jums bus parodytos įdomios gamtos ir senojo baltų tikėjimo vietos – Priesaikos pušis, Šventasis ąžuolas, Valiulio-Žynio akmuo, Verpeto kalnas ir kiti. Mėgstantiems vandens pramogas siūloma išsinuomoti lengvus, originalios konstrukcijos plaustus ir  šalia sodybos pasiplaukioti Virintos upe. Po pasivaikščiojimų miškuose galima užsisakyti išskirtines pirties procedūras su masažais.
Konkurencija ir gyvenimas verčia sugalvoti ir surasti naujų idėjų. Sakykime, vienais metais suorganizuoji įmonei renginį su įkopimais, orientaciniu miške, plausto sukonstravimu. Sėkmės atveju, kitais metais jie jau sako - sugalvok mums ką nors naujo.
S. Paukštys

„Yra čia aplink įdomių energetinių vietų. Verpeto kalnas ir kitos. Visą dieną turime veiklos, čia atvykusiems rekomenduojame valgyti lengvesnį, labiau vegetarišką maistą, padaryti sau tarsi iškrovos dieną, tuo metu pasikrauti energetiškai. Čia būdami geriame stiprias arbatas. Kartais darome ir aromatines pirtis, kai stipri žolelių arbata pilama ant karštų akmenų ir išgauname kvapnų garą“, - GRYNAS.lt anksčiau yra pasakojęs sodybos šeimininkas.

Pats pirties šeimininkas gali jums atlikti klasikinį, taškinį, medaus, Reiki masažus. Pavargę po intensyvios dienos galite išbandyti nakvynę medžiuose įrengtuose nameliuose.

Aktyvaus laisvalaikio ieškotojams daug pramogų prigalvojo ir Prienų rajone esanti sodyba „Vilaitė“. Čia siūlomi orientaciniai komandiniai žaidimai grupėms miškuose su įvairiomis rungtimis. Taip pat galima jodinėti žirgais, žaisti dažasvydį ir smiginį.