Kapitonas Alan Clarke, šįryt atplaukęs keltu į Pozallo uostą padėti jaunuoliams paskutiniame ir pačiame ekstremaliausiame kelionės etape, įveikus pusę maršruto nuo Sicilijos iki Maltos, informavo įgulą, kad staiga pakilo variklio temperatūra.

„Į variklio skyrių pradėjo veržtis vanduo. Teko išjungti motorą, o po to vėl jį užvedus, gerokai sumažinti greitį“, – pasakoja projekto iniciatorius Mindaugas Statkus.

Socialinio eksperimento sekėjus socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame visą savaitę žmonės interaktyviai galėjo sekti projekto naujienas, stebėti nuotraukas ir žiūrėti video, paskutiniosios dienos kelionės jūra įvykiai gerokai išgąsdino.

„Negalėjome atnaujinti informacijos taip greitai, kaip tikėtasi. Planavome įveikti 90 km per tris valandas, bet dėl techninių nesklandumų to padaryti nepavyko – užtrukome šešias valandas. Kapitono Alano profesionalumas neleido atsirasti įtampai ir greitai padėtis buvo stabilizuota. Dar kartą įsitikinome, kad šis eksperimentas buvo gerokai rizikingesnis nei galėjome numanyti prieš jį pradėdami“, – kalba projekto informacinio štabo komunikacijos vadovė.

Išplaukę iš Pozallo uosto eksperimento dalyviai buvo visiškai ramūs – juk į kelią juos išleido siciliečių kompanija „Ocean Plastic“ su vadovu Zacco Concetto. Jie padarė viską, kad laivas būtų saugiai nuleistas į vandenį, kad stogo konstrukcijos būtų sumontuotos tinkamai. Kadangi laivas įsigytas Olandijoje, siciliečiai nesiėmė spėlioti, ar viskas su juo tikrai gerai, nes techniniams patikrinimams nebuvo nei laiko, nei poreikio. Buvęs laivo savininkas Mindaugą Statkų patikino, kad viskas su juo puiku ir kad planuojamą maršrutą nuo Sicilijos iki Maltos įveikti nebus problemų. Testinis pasiplaukiojimas Olandijoje jokių galimų techninių nesklandumų neparodė.

Šiuo metu eksperimento dalyviai saugiai prisišvartavę Maltoje. Eksperimentas dar nesibaigė, nes vienas iš pagrindinių projekto dalyvių – autobusiuką vairavęs Timuras – dar turi pristatyti priekabą, šiuo metu esančią Sicilijoje, į Olandiją ir pats grįžti į Angliją.

Projekto priešistorė: gegužės 20 d. prasidėjo socialinis eksperimentas, kurio tikslas – nugabenti kruizinį laivą ant priekabos ir jūra iš Olandijos į Maltą. Septynias dienas vykęs realybės šou „Mes parvešime kruizinį laivą į Maltą“ neturi analogų – jaunuoliai ryžosi šiam eksperimentui po to, kai Lietuvos logistikos kompanijos atsisakė tai daryti.