Kvadratas – komandinis sportinis žaidimas, kuriame komandos bando išmušti viena kitos žaidėjus kamuoliais. Žaidžiama tinklinio kamuoliu. Visi „išmušti“ žaidėjai turi stovėti užkvadratyje ir dalyvauti žaidime. Laimi ta komanda, kuri išmuša visus priešininkų žaidėjus arba išmuša jų daugiau per numatytą laiko tarpą.

Mergaičių varžybose, kuriose dalyvauja trylikos metų ir jaunesnės sportininkės, į finalus pateko Plungės „Ryto“ pagrindinė mokykla, UkmergėsŠilo“ pagrindinė mokykla, Jurbarko Vytauto Didžiojo pagrindinė mokykla ir finalų šeimininkėmis tapsiančios Kauno rajono Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos žaidėjos.

„Finalai vyks Kaune, tai tikimės didelio tėvų, senelių, brolių, sesių ir kitų giminaičių palaikymo, o kaip pasiseks – greitai pamatysime“, – sakė Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos mokytoja.
Lietuvos mokyklų žaidynėse jaunieji sportininkai sezoną pradėjo jau lapkričio mėnesį. Pirmajame etape visi moksleiviai varžosi savo regionuose. Geriausiai pasirodžiusios komandos pateko į savivaldybių etapą, kuriame varžėsi su kitų mokyklų atstovais dėl teisės dalyvauti zoninėse varžybose. 

Zoninių varžybų etape dalyviai ir komandos teritoriniu principu buvo suskirstomi į pogrupius, po 1-2 geriausias šio etapo komandas ar dalyvius iš kiekvieno pogrupio pateko į tarpzonines varžybas. Tarpzoninėse varžybose atrenkamos geriausios Lietuvos mokyklų komandos, kurios gauna teisę dalyvauti finalinėse varžybose.

Finalinėse varžybose komandos kovos vieno rato principu, tai reiškia, kad visos komandos su visomis sužais po vieną kartą.

Berniukų varžybose šeimininkų nebus. Čia dėl nugalėtojų vardų kausis Vilkaviškio rajono Pilviškių „Santakos“ gimnazija, Pasvalio „Svajos“ pagrindinė mokykla, Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija ir Širvintų „Atžalyno“ progimnazija.

„Kvadratas toks žaidimas, kad čia sunku nuspėti laimėtojus ar pralaimėtojus, visos komandos norės laimėti, bus ir džiaugsmo ir liūdesio ašarų, toks mūsų mažųjų sportininkų amžius“, – šypsodamasi teigė Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija atstovė.

Lietuvos mokyklų žaidynės – tai didžiausias sporto renginys Lietuvoje. Dešimtąjį jubiliejų švenčiančiose varžybose dalyvauja daugiau negu 200 tūkst. mokinių iš 59 Lietuvos savivaldybių. Į žaidynių programą įtraukta net 21 sporto šaka, taip kiekvienas mokinys skatinamas atrasti sau pačią tinkamiausią. Prie žaidynių prisijungė daugiau negu 1000 Lietuvos mokyklų, per sportą sudarydamos sąlygas mokiniams ugdyti save, susirasti naujų draugų, išmokti siekti užsibrėžtų tikslų ir kartu su bendraamžiais pasinerti į sporto teikiamus džiaugsmus.

Lietuvos mokyklų žaidynės skatina sporto ir kūno kultūros svarbą, kiekvienam mokiniui sudaro sąlygas sportuoti, per sportą ugdo atsakingą ir pilietišką žmogų ir taip kuria aktyvią ir laimingą visuomenę.

Lietuvos mokyklų žaidynes organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, remia Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir bendrovė MAXIMA LT, o projektą įgyvendina Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, savivaldybės bei mokyklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją