Kaip ir anksčiau minėto straipsnio šauktinis, aš kreipiausi į Vilniaus regioninį Karo prievolės ir komplektavimo skyrių, bet ne kaip šauktinis, o norėdamas dalyvauti JKVM (Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose). Skyriuje gavau visą reikiamą informaciją, visi kilę klausimai buvo atsakyti. Sveikatos patikros Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje datą suderinome iš anksto. Buvau informuotas, kad patikra užtruks visą dieną, tad, nepaisant skiriamų dienpinigių, buvo rekomenduota su savimi pasiimti buteliuką vandens ir kokį sausainį.

Sutartą dieną rytas išaušo gerokai anksčiau nei 8 val. Iš Vilniaus į Kauną pajudėjome dar prieš 7 val. kariškių suorganizuotu autobusu, kartu su kitais norinčiais dalyvauti JKVM, BKM (Baziniuose kariniuose mokymuose) ar įsijungti į savanorių gretas. Atvykus visiems buvo išdalinto anketos, o jas užpildę gavome atmintines, kuriuose kabinetuose ir kada turime apsilankyti.

Patikra vyko tikrai organizuotai. Jei susidarydavo didesnė eilė prie vieno kabineto, o kitas gydytojas būdavo laisvas, pastarasis pasikviesdavo pas save „ne pagal grafiką“, kad nereikėtų tuščiai gaišti laiko. Medicinos personalas bendravo draugiškai, o savo darbą atliko profesionaliai. Kartais su gydytojais pajuokaudavome, tačiau nė vienas juokas nebuvo užgaulus. Prireikus papildomų tyrimų, šie buvo atlikti iš karto. Minėtasis psichologinis ir loginio mąstymo testas bei pokalbiai su psichologu ir psichiatru taip pat ėjosi sklandžiai. Dalis klausimų kėlė juoką, tačiau specialistams tai leidžia spręsti apie tai, kas dedasi mūsų galvose.

Viso tądien užtrukau nuo 8 iki 17 val., bet per tą laiką man buvo atlikti tiek pagrindiniai, tiek papildomi tyrimai. Tyrimai buvo naudingi ne tik Komisijai, tačiau ir man pačiam, nes gavau išsamią
informaciją apie savo dabartinę sveikatos būklę. Priešingai nei teigė šauktinis Lukas, koridoriuose stovėjo geriamo vandens įrenginiai, kuriais galėjo pasinaudoti visi norintys, tad ir troškulys nekankino.

Trumpai tariant, skųstis sveikatos patikros procesu tikrai negalima. Visa svarbi informacija pateikiama dar prieš išvykstant bei atvykus registratūroje. O jei kažkas kažką pamiršo, „praklausė“ ar užsisvajojo ant suoliuko belaukdamas – ne kariškių, o paties šauktinio kaltė.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!