Šiais metais bent jau klasės išvaizda nebuvo skųstasi ar tuo, kad prižiūrintis mokytojas nenusišypsojo įėjus. Kaip sakoma, „Nevykit Dievo į medį“. Gėda turėtų būti, kai žinodamas, kad kurioj nors vietoj suklydai, neprisiimi kaltės sau, o tik kaltini aplinkinius. Tarsi taip būtų galima apsidrausti nuo mažesnių skaičiukų 12 klasės atestate.

Suprantu, kad problema galima vadinti, kai klausymo metu dingsta elektra ar išskirtiniu atveju, kai pro šalį pravažiuoja traukinys. Tačiau prieš egzaminą yra patikrinama garso kokybė ir visų mokinių paklausiama, ar gerai girdisi, o žmonės skundžiasi nieko negirdėję. Kalbėti buvo laikas, kai prižiūrėtojai klausė, ar visi, esantys kabinete, girdi įrašą.

Pačiai, žinoma, labai pasisekė: sėdėjau pirmame suole, greta grotuvo, bet taip pat girdėjau ne viską. Negirdėjau ne todėl, kad buvo prasta įrašo kokybė, o todėl, kad mano kalbos įgūdžiai nėra tobuli. Vis dėlto, palyginus anų ir šių metų egzamino užduotis, reikia tik džiaugtis. Rašinio tema tikriausiai buvo geriausia per pastaruosius kelerius metus. Negaliu neigti, kad nepadariau klaidų. Žinau, kad padariau, bet kaltinti galiu tik save.

Egzaminas puikiai atskleidė silpnąsias mano anglų kalbos mokėjimo puses. Supratau, kad per mažai žiūrėdavau filmų angliškai ir vis stengdavausi išvengti knygų originalo kalba. Po egzamino taip pat suvokiau, kad man trūksta pasitikėjimo savimi. Pasitikrinau atsakymus su bendraklasiais ir dauguma gerai parašė tuos atsakymus, kuriuos aš, laikydama klaidingais, nubraukiau ir pakeičiau.

Būsimiems abiturientams palinkėčiau labiau pasitikėti savo jėgomis. Rašyti tai, ką galvojate, ir taip nesijaudinti. Tai man buvo jau antras egzaminas šiais metais. Prieš dvi savaites laikiau rusų kalbos egzaminą, tačiau nei dėl vieno iš šių egzaminų neverta gerti valerijono, kad nusiramintumėte. Egzaminai nenulemia to, kokiu žmogumi tapsite. Tai tik gyvenimo etapas, sukeliantis daug streso, bet juo viskas nesibaigia.

Dabar belieka laukti rezultatų, o bus kaip bus. Jau nieko nepakeisime. Vienintelis apmaudus dalykas yra tas, kad po 11 metų mokymosi, per vieną dieną įmanoma viską sugadinti... Na, o visiems savo bendraamžiams noriu palinkėti sėkmės ir susikaupimo artėjančių egzaminų metu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!