Neslėpkime, šeimos kūrimas (nepriklausomai nuo to, ar jis prasideda kartu apsigyvenant vienuose namuose, ar santuokos įregistravimu) kelia nemažus iššūkius šį svarbų žingsnį nusprendusiai žengti porai. Šių iššūkių žinojimas ir pasiruošimas jiems, gali gerokai sumažinti sunkumus kylančius šeimoje, todėl siūlau apžvelgti tuos, kurie kyla jaunoms poroms dažniausiai.

„Ar normalu visai nesenai susituokus tiek daug ginčytis ir net abejoti santuoka, kai ji taip nesenai sukurta?“ – dažnai klausia jaunavedžiai psichoterapeutų kabinete. Galiu jus nuraminti. Dauguma jaunavedžių kelia sau tokius klausimus, dauguma porų tuoj po santuokos jaučiasi taip lyg nustotų mylėję savo sutuoktinį. Tai yra natūralus kelias, kurio metu poros pereina į gilesnius tarpusavio santykius, pereina nuo įsimylėjimo prie meilės, gilesnio įsipareigojimo vienas kitam.

Jūs abu greičiausiai jau esate atradę, kaip jūs kiekvienas atskirai galite geriausiai realizuoti save, tvarkytis savo gyvenimą, aplinką, santykius su aplinkiniais net kasdienius rūpesčius. Dabar laikas atrasti tai, kas labiausiai tinka jums kaip porai, abiems. Tai gali būti ne taip ir paprasta, iš jūsų pareikalaus laiko ir kantrybės, išmokti priimti kompromisus dėl bendro gėrio, galbūt netgi pažvelgti į kai kuriuos nesuderinamus dalykus su krisleliu humoro. Kartu šis kelias veda į bendrą augimą, savo naujo šeimyninio pasaulio sukūrimą.

Apžvelkime 7 pagrindinius patarimus jaunavedžiams, kaip išvengti dažniausiai daromų klaidų kuriant tarpusavio santykius:

1. Viena iš pagrindinių jaunavedžių daromų klaidų – iškylančių sunkumų nesprendimas. Jei sutuoktiniai nutyli, tikėdamiesi, kad sunkumai išsispręs savaime, ir neišsprendžia bekylančios problemos, galiausiai atsiranda jausmas, kad partnerių poreikiai nepatenkinami, o tai savo ruožtu kelia nuolatinį nepasitenkinimą. Nemažiau poroms būdinga kelti konfliktus ne dėl to, kas sukėlė nepasitenkinimą, bet dėl visiškai nesusijusių dalykų. Pavyzdžiui, vyrui nusipirkus naują mobilųjį telefoną, žmona nusimena, tačiau vietoj apie tai pakalbėjusi su vyru, parodo pyktį sutuoktiniui dėl smulkmenų buityje. Žmonos nepasitenkinimas nesumažėja, nes tikrasis sunkumas taip ir lieka neaptartas ir neišspręstas.

2. Kad ir kaip mylite vienas kitą, neišvengiamai kartas nuo karto erzinsite vienas kitą taip pat. Poroms būdingas noras kontroliuoti savo partnerio veiksmus, reikalauti vienam iš kito vienokio ar kitokio elgesio. Prieš įsitraukdami į ginčą su partneriu, sustokite ir pamąstykite, ar tai iš tiesų svarbu. Tai gali išsaugoti jūsų gerus santykius.

3. Sudarant santuoką yra būtina aptarti kuo daugiau smulkmenų: finansus, kasdienio gyvenimo užduotis. Kuo daugiau smulkmenų aptarsite prieš santuoką, tuo lengviau bus susitarti kasdien po santuokos. Jei jau to nepadarėte prieš susituokdami, dar nevėlu tai padaryti, kad ir kiek laiko praėjo po jos.

4. Konfliktai poroje yra normalu, todėl nesitikėkite, kad jų pavyks išvengti. Anksčiau ar vėliau teks juos spręsti ir jūsų poroje. Konfliktas nevirs problema, jei išmoksite teisingai jį spręsti. Atminkite, kad konflikto metu negalima įžeidinėti partnerio, pravardžiuoti ar kritikuoti partnerio charakterį. Kalbėkite apie konfliktą tik tada, kai abu būsite ramūs, pašalinkite visus įmanomus trukdžius (išjunkite telefonus, televizorių, radiją, kompiuterius) ir atidžiai klausykite vienas kito. Išlaikykite akių kontaktą, jei kažko nesupratote, paklauskite, nedarykite skubotų išvadų.

5. Nesipykite kitiems matant. Jūsų draugai, artimieji ir pažįstami mažiau mato ir pažįsta jūsų partnerį ar partnerę trumpiau nei jūs. Jūsų ginčai ir konfliktai jiems matant gali neigiamai paveikti jūsų artimųjų ar pažįstamų nuomonę apie jūsų partnerį ar partnerę. Tokiu būdu jie neypatingai norės palaikyti jūsų santuoką, o jus ir jūsų sutuoktinį atstumti vienas nuo kito.

6. Užstokite savo partnerį prieš savo šeimą. Jei jūsų artimieji pasielgė taip, kad įskaudino jūsų partnerį ar partnerę, paprašykite jų, kad atsiprašytų sutuoktinio. Tai ne tik padės išspręsti susidariusią situaciją, bet kartu parodysite pagarbą žmogui, su kuriuo nusprendėte kurti bendrą gyvenimą.

7. Nelaikykite savo sutuoktinio savaime suprantamu. Nepamirškite jam ar jai pasakyti, kad mylite, pagirkite, kai ką nors padaro gerai, kai pasiseka. Maži kasdieniai meilės ženklai – apkabinimas, pagalba vienas kitam, palepinimas mėgstamu patiekalu – neužima daug laiko, tačiau suteikia didžiulę naudą jūsų santykiams.

Atminkite, kad sveiki, ir glaudūs tarpusavio santykiai reikalauja pastangų. Kurkite savo pasaką, o jei matote, kad nepavyksta, nedelskite, kreipkitės pagalbos ir palaikymo.