Šios jaunavedžiams gražiausios gyvenimo šventės akcentai kiekvienais metais šiek tiek keičiasi – nauji mados elementai atsispindi nuotakų suknelėse ir puokštėse, jaunikių aprangoje, pamergių ir pabrolių palydoje, meniu bei stalo puošyboje ir, žinoma, vestuviniame torte.

Vestuvinių tortų mados, beje, yra vienos iš stabiliausių ir kasmet labai kardinaliai nesikeičia. Tačiau ši svarbiausia šventinio stalo puošmena ir saldumynas savo išvaizda derinasi ne tik prie tendencijų, bet ir prie bendro vestuvių stiliaus – labai svarbu, kur šventė vyksta, kokia bus aplinka, apranga, puošybos elementai bei spalvinė gama.

Pokylio salėje – blizgus, gamtoje – „nuogas“ tortas

Viena žinomiausių Lietuvos konditerių, ilgą patirtį sukaupusi konditerijos gamyboje, o dabar saldaus stalo madas diktuojanti UAB „Minordija“ konditerė – technologė Rūta Šiušienė teigia, kad nors vestuvinių tortų akcentai metai iš metų persipina, tačiau kiekvieną naują sezoną galima išskirti ir tam tikras ryškesnes vestuvinių tortų tendencijas. Jas ekspertė šalies konditerijos meistrams pristato dar metų pradžioje, kad gamintojai suspėtų apsirūpinti ne tik atitinkamomis idėjomis, bet ir žaliavomis.

Rūta Šiušienė teigia, kad kartais nuotaka pageidauja dar vaikystėje matyto ir sau įsivaizduoto vestuvinio torto, pavyzdžiui, su širdelėmis, gulbėmis ar balandėliais. Tokiai porai visiškai nerūpi mados, bet yra poros pionierės, kurios nori eiti koja kojon su mada.

Tad kokios pagrindinės vestuvinių tortų madų tendencijos vyrauja 2015-aisiais metais? Ekspertė ypač atkreipia dėmesį į tortų blizgesį.

„Metalinis žibėjimas išlieka – jau praėjusiais metais jis pradėjo spindėti, o šiemet turėtų žibėti ypatingai. Tai auksas, sidabras, perlamutras – įvairių spalvų blizgesys. Tai nereiškia, kad spindėti turi visas tortas. Vestuviniai tortai paprastai yra daugiaaukščiai, tad bent vienas iš aukštų turėtų blizgėti“,- teigia ji.

Pasak R. Šiušienės, šiemet ir vestuvinės suknelės vis dar su blizgiais elementais, tad ir tortai blizgūs, tačiau spindesys turi tikti prie aplinkos. Jis puikiai derės dvaro menėje, kitoje gražioje salėje, tačiau gamtoje prie ežero, ant vejos ar kaimo sodyboje reikėtų rinktis kitokį stilių. Viena iš tokių tam tinkamų naujovių šiemet – vadinami nuogi tortai.

Tokia jų puošyba, anot specialistės, pernai bandė rodytis labai nedrąsiai, o šiemet minėtų pageidavimų sulaukiama vis daugiau. Tai iš esmės biskvitas, torto pusgaminis, kurio šonai paprastai dengiami cukrine mase, o šiuo atveju jos nėra. Tai persišviečiantis, „nuogas“ tortas, kuris pateikiamas kaip toks stilius vis drąsiau ir plačiau. Jis gali būti kelių aukštų bei puošiamas naudojant gyvas gėles.

„Menėje su tokiu tortu gali atrodyti nejaukiai ar net kvailokai, o jei vestuvės vyksta gamtoje ar kaimo sodyboje, jis puikiai tiks“,- pataria konditerė - technologė.

Sviestinės gėlės – naujas senas elementas

Šiais metais labai išsiskiria sviestiniai papuošimai: tai naujas mados elementas, kai tortų paviršiai dekoruojami sviestinėmis gėlėmis.

„Daugumai mūsų tai buvo įprasta, kai buvome maži – dabar istorija apsuko ratą ir pasauliniai konditeriai vėl grįžta prie sviestinio kremo papuošalų. Nėra paprasta juos padaryti, reikia turėti kelių spalvų paruošto kremo ir konditerinių įrankių galybę, daug kantrybės bei įgudimo, kad žiedai išeitų labai gražūs. Tai ne ką lengvesnė technika nei cukrinės masės naudojimas“,- sako R. Šiušienė.

Tortų puošyba gėlėmis irgi priklauso tiek nuo dizainerių, kuriančių sukneles, tiek nuo floristų puokščių. Nuotakos puokštėje šiemet dominuoja labai gražios gėlės. Tai angliškos rožės, bijūnai, hortenzijos, sukulentai, vėdrynai, kurių žiedai turi net apie pusšimtį žiedlapių. Be to, nuotakų suknelės visa dar turi labai daug nėrinio, į madą ateina nuometai, todėl tokie puošybos elementai persikelia ir ant tortų – ažūras, klostės, raukinukai, daug žvynelių.

Tradicinę baltą paįvairina marsalos, levandos, sukulentų ir kitos spalvos

Vestuvių karalienė – tradicinė balta spalva, tačiau ją kiekvienais metais paįvairina ryškesnė, sodresnė paletė. Paprastai, kokią tendenciją padiktuoja dažų ir audinių gamintojai, tokios idėjos persikelia ir į maistą. Viena iš tokių šiemet madingų spalvų yra marsala. Tai saldaus raudono, Sicilijoje gaminamo vyno spalva.
Rudai raudoną spalvą, pasak R. Šiušienės, maistui nėra lengva padaryti, bet jos sodrumas labai puošnus. Rudenį ji gali įpinti dar kitokių rudens atspalvių – degančių raudonų, oranžinių, rudų ar sendinto aukso, o žiemą įgauti pilkesnių akcentų.

Pernai taip pat buvo madinga švytinti orchidėja „Radiant Orchid“ – fuksijos, violetinės ir rožinės atspalvių derinys, t. y. gamtoje augančių tokios rūšies orchidėjų žiedlapių spalva. Šiemet ji ryškesnė, dominavimą perima žydinčių levandų spalva.

„Be to, pernai buvo madinga vandenyno (akva) spalva, o šiemet ją tik šiek tiek „padengi dulkėmis“ ir gaunama dulkėtai mėlyna arba kaip sukulentų – pilkai žalsva spalva“,- vardija tortų madų žinovė.
Amerikoje ypač madinga juoda ir balta cukrinė masė, juodai balti puošybos elementai. Lietuvoje, anot jos, galbūt irgi bus vienas kitas juodai-baltas vakarėlis.

Prieš einant pas meistrą – namų darbai

Kokius namų darbus reikia padaryti, norint užsisakyti vestuvinį tortą? Pasak ekspertės, pirmiausia reikia panaršyti internetą, pasidomėti tendencijomis, pasirinkti keletą pavyzdžių. Po to atsižvelgti, kiek bus svečių, kur ir kada vyks šventė, ką mėgstate valgyti, kokie spalviniai, gėlių puošybos bei kiti pageidavimai. Iš keleto nuotraukų ir norų galima sukurti tikrai tinkamą variantą.

Kokio dydžio turėtų būti tortas? Paprastai vienam svečiui jo turėtų tekti 100 gramų, o jeigu tortas dalijamas svečiams ar išvežiojamas į namus – gerokai daugiau.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)