Karštyje – kelios treniruotės viename

Karšta joga taip vadinama todėl, kad jogos užsiėmimai vyksta specialiai įrengtoje patalpoje, kurioje sukuriamas „šiltųjų kraštų“ klimato efektas, t.y. oro temperatūra salėje pasiekia 38 laipsnius, o oro drėgnumas – apie 40 procentų. Taip sukuriamas mikroklimatas, kuriame treniruotės vyksta lengviau ir efektyviau.

Pirmosios ir kol kas vienintelės Lietuvoje karštos jogos studijos įkūrėja, jogos mokytoja Jūratė Kavalaitė sako, kad karštos jogos užsiėmimas – tai kelios treniruotės viename – efektyvūs pratimai, kontroliuojama kardio treniruotė ir raumenų tempimas.

Kartais manoma, kad joga – nėra rimta fizinė veikla, o tik pagulėjimas ir atsipalaidavimas. Jūratė sako, kad bet kas, bandęs jogą, paneigtų šią nuomonę – tinkamas jogos asanų atlikimas reikalauja nemenkos ištvermės. “Karšta joga išskirtinė tuo, kad treniruotės patalpoje yra pasiekiama speciali oro temperatūra ir drėgmė. Karštyje treniruotė tampa efektyvesnė – raumenys apšyla greičiau ir galima veiksmingiau padaryti asanas”, – sako jogos mokytoja.

Pasak Jūratės, karštos jogos užsiėmimas tai kartu ir veiksminga kardio treniruotė – tinkamai kvėpuojant pakeliamas pulso dažnis ir dirba širdies raumuo. “Jogoje kvėpavimas labai svarbus – juo kontroliuojame pulsą, kad neperkrautume širdies ir pasiektume norimo rezultato”, – sako Jūrate, primindama, kad pernelyg intensyvios kardio treniruotės alina širdį ir degina raumenis.

Jūratė primena, kad tinkamas kvėpavimas sportuojant apsaugo nuo pieno rūgšties susidarymo raumenyse, t.y. raumenų skausmo po intensyvaus sportinio krūvio. “Be to, sąmoningas kvėpavimas padeda susikoncentruoti į pačią treniruotę, asanų atlikimą, o ne galvoti apie pašalinius dalykus ir taip padeda efektyvinti treniruotę”, – sako ji.

Karštoje jogoje labai svarbus ir raumenų tempimas. Pasak karštos jogos mokytojos, jis būtinas, norintiems mažinti kūno apimtis – intensyviai treniruojamas raumuo didėja, tad norintiems sulieknėti, būtina daryti tempimo pratimus. Ištempti raumenis būtina ir dėl to, kad jie liktų elastingi ir sveiki, kad nebūtų traumuojamos sausgyslės.

Šiluma ir drėgmė naudinga odai

Vienas iš būdų pagražinti odą yra atostogos karšto ir drėgno klimato kraštuose. Panašų efektą sukuria ir karšta joga – šiltoje bei drėgnoje patalpoje atliekama treniruotė naudinga ne tik kūno linijoms, bet gali padėti greitai atsigauti žiemos šildymo sezono išsekintai odai.

Kosmetologė Irma Balzerienė sako, kad šilumos ir drėgmės bendras poveikis itin naudingas odai. “Nuo šilumos atsiveria poros, tuomet oda geriau drėkinasi bei išsivalo, taip pat sportuojant šilumoje sustiprėja kraujo cirkuliacija, o tokia kraujagyslių mankšta, stiprina ju sieneles ir gerina odos būklę”, – sako kosmetologė.

Jūratė priduria, kad odai naudinga ir tai, jog karšta joga skatina gerti daugiau vandens, treniruotės metu gausiai prakaituojama – taip oda intensyviai valosi, o gilus kvėpavimas geriau išnešioja deguonį po ląsteles. “Mūsų klientės netgi sako pastebėjusios, kad po karštos jogos treniruočių veiksmingesnės būna grožio procedūros”, – sako Jūratė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)