Tačiau jie susiduria su viena problema, kaip pasirūpinti, kad vaikų daiktai, kuriuos jie vežasi į stovyklą nepasimestų. Juk jie taip dažnai ką nors pameta, nežinia kur pasideda ar pradangina, o vasaros atostogų metu vaikų dėmesingumas dar susilpnėja.

1. Daiktus geriausia žymėti

Pats paprasčiausias ir geriausias būdas išsaugoti daiktus – juos žymėti. Anksčiau mamos ant vaikų rūbuose esančių etikečių šratinuku brūkštelėdavo brūkšnelį, kryželį ar tašką, tačiau apsaugoti vaiko daiktų nepavykdavo.

Dabar yra patikima priemonė - specialiai rūbams ir kitiems daiktams skirti patvarūs VARDO lipdukai, ant kurių būna atspausdintas ne tik vaiko vardas, pavardė, bet ir telefono numeris. Toks būdas žymėti daiktus įprastas užsienio šalyse. Būsite tikri, kad vaiko daiktai nedings,o pamesti sugrįš į namus, kartu mokysite savo atžalą įsidėmėti daiktus, juos saugoti. Svarbu leisti tokius lipdukus sukurti ir vėliau užklijuoti pačiam. Tačiau pirmiausia laukia smagiausia dalis – susikurti lipdukus.

Beje, VARDO lipdukai ypatingi tuo, kad jais galima pažymėti viską: nuo užkandžių dėžutės, pieštukų iki drabužėlių ir batų. Jie atsparūs vandeniui, o apsauginė vardo lipdukų plėvelė užtikrina, kad užrašas nenusitrintų. Tokiais lipdukais žymėtus daiktus galima skalbti skalbimo mašinoje (iki 60 °C), džiovinti automatinėje džiovykloje, plauti indaplovėje (iki 60 °C), dėti į šaldytuvą ar mikrobangų krosnelę.

2. Paverskime pasirengimą kelionei žaidimu

Mažiesiems lipdukų kūryba suteiks daug džiaugsmo, tuo tarpu vyresnieji gali priešintis daiktų žymėjimui sakydami, jog jie ne mažiukai. Tikra tiesa, vyresnieji ne maži, tačiau ypatingi. Todėl, aiškindami kodėl reikia žymėti vaiko daiktus, akcentuokime ne vaikų silpnąsias savybes, tai yra užmaršumą, išsiblaškymą, nerūpestingumą, o jų individualumą, ypatingumą ir išskirtinumą bei pasiūlykime jų individualumą atspindėti pačių kurtame vardo lipduke.

Paverskime pasirengimą kelionei į stovyklą žaidimu. Pradėkime nuo lipdukų kūrimo proceso, kuris bus ne tik smagus žaidimas, bet ir pamoka, kad daiktus reikia mylėti ir saugoti. Taip pat padėkime vaikui ieškoti savitumo, išskirtinumo, juk lipdukas turi atspindėti jo šeimininką. Tai lengva, kai galima pasirinkti skirtingų formų ir dydžių, spalvos šrifto, dizaino lipdukus.

3. Asmeninius daiktus žymi net karaliai

Būkite tikri lipdukas ant stovyklauti besiruošiančio vaiko daiktų padės išvengsime sumaišties ir nemalonių nuoskaudų. Juk ten kur susirenka grupė vaikų, sunku apsieiti be painiavos, juolab, kad daugelio vaikų rūbai ar asmeniniai daiktai yra arba labai panašūs, arba net gi vienodi. Juk nenorime, kad iš stovyklos jie parsivežtų svetimus šortus, marškinėlius, ausines ar kuprinę vietoj savosios.

Nemalonu, jeigu sumaišęs savo ir draugo rankšluostį ims juo naudotis. Dailus lipdukas – puiki išeitis. Juk net karališkos šeimos žymi savo daiktus – tiesa, jie dažniausiai naudoja išsiuvinėtus inicialus ir herbus. Lipdukas taip pat padidina tikimybę, jog pamestas daiktas bus sugrąžintas.

4. Leiskite vaikui pačiam pasirinkti ir susidėti reikiamus daiktus.

Išnaudokite puikią progą pamokyti vaikus tokių reikalingų darbų, kaip talpus bagažo sukrovimas, būtiniausių daiktų ir svarbių reikmenų pasirinkimas. Juk tai pravers ateityje. Taigi pasiūlykime aptarti reikalingų daiktų ir reikmenų vežtis į stovyklą sąrašą.

Leiskite vaikui pačiam jį sugalvoti. Po to priminkite ką pamiršo ar ko galėtų dar prireikti. Geriausia jeigu tai jūs padarysite ne tiesmukai pasakydami ką pamiršo, o užvesdami ant kelio pokalbio metu. Štai ir pirmoji pamoka, kad prieš bet kokią kelionę būtina viską gerai apsvarstyti. Tuomet visus šiuos daiktus tegul vaikas sužymi lipdukais.

Tai bus antroji pamoka – vaikas mokosi tvarkos. Na ir trečioji – viskas turi sutilpti į vieną kelioninį krepšį ir patogią kuprinę. Pripažinkime, kad ne kiekvienas suaugęs žmogus tai sugeba. Be jau minėtų pamokų vaikas išmoks ir dar vieną – kelionei rengtis ne paskutinę minutę!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!