Toks įspūdis gali susidaryti, paskaičius straipsnius ir – ypač! – komentarus po straipsniais, kur daugybė besiskundžiančiųjų. Žmonės, alio, kur jūs gyvenat? Paralelinėj kyšių visatoj? Jums ten gerai?

Kodėl jūs apskritai tai darote? Nes išmokė tėvai, seneliai ir kaimynai, ir kyšius jūs siūlote visiems ir visada, o prie progos ir patys, taip sakant, nepasikuklinat paimti?

Na, tai ko tada skundžiatės? Patys tokią visuomenę ir kuriat.

Žinot, nė karto nė vienam gydytojui nedaviau jokio kyšio (ir ne gydytojui). Ak, tiesa, kartą nupirkau (neprašyta) gerų pleistrų atsisveikindama su tvarstymo kabinetu, kur periodiškai lankiausi mėnesį, kad personalui būtų lengviau dirbti, nors tikrai išsiverstų ir be to, – patyrusios seselės ir su paprastom priemonėm apsieina. Tai čia buvo vienintelis panašus į dovaną atvejis, ir net STT, manau, prie jo neprisikabintų.

Nerašysiu įstaigų ir pavardžių šiame tekste, nes pilna piktų žmonių, kurie visus mielai apdrabstys purvais už būtus ir nebūtus dalykus. Pasakysiu taip: mano valstybinės poliklinikos terapeutė puiki – dalykiška, profesionali, rūpestinga, visada maloni. Oftalmologė – lygiai taip pat, jai rūpi, kad liga būtų diagnozuota, o ne kad pacientas tik greičiau išeitų, ir net po tyrimų, kai problema nebuvo patvirtinta, tačiau įtarimas liko, nusiuntė į klinikas, kur ir buvo nustatyta liga. Ne, jokių kyšių niekados nedaviau, ne, nesigyriau pažintimis, ne, nekėliau skandalų, nezyziau ir negrasinau numirti čia pat, jei kas nors nebus padaryta.

Kartą dėl traumos teko kreiptis į budinčią ligoninę. Pasisekė dėl greito priėmimo, bet nemanau, kad pasisekė dėl normalių paslaugų suteikimo, – manau, taip paprastai ir būna, ir turi būti, ir jokių papildomų paskatinimų tam nereikia. O jei pavargusio gydytojo nenusišypsojimas jums svarbesnis už tai, kad jis jus tvarkingai susiuvo/sutvarstė/sugipsavo, tai čia jūsų problemos.

Žinoma, galiu prisiminti atvejų, kada kai kurie poliklinikos specialistai nebuvo tokie jau profesionalūs arba punktualūs, bet nematau čia jokio išskirtinumo, tokių žmonių visada yra visose įstaigose ir įmonėse, apsidairykite aplink save, o kai kurie dar gali pasižiūrėti ir į veidrodį. Jei jūsų netenkina atsakymas, bet gaunate siuntimą pas aukštesnio lygio specialistus – tai ir valio, tik pasinaudokite juo, nenumokite ranka į sveikatą.

Nedažnai turėjau reikalų su kitais gydytojais, bet rimtas reikalas privertė kreiptis į trečiąją gydymo įstaigą. O dangau, ir vėl mane gydo be kyšių! Tyrimams nukreipė kaip galima greičiau (nes reikalas tikrai rimtas, ne hipochondrija, ne nikstelėta koja), patys gydytojai ieškojo vietos savo, tikiu, įtemptam grafike, kad galima būtų viską padaryti kuo sparčiau. Ir niekas nekalbėjo apie jokius atsilyginimus, neva „tada rasim geresnį laiką“... O aš, kadangi neįpratinta gyventi „kyšių pasaulyje“, net nepagalvodavau apie tai. Tikrai manot, kad gavau blogesnes paslaugas negu tie, kurie vargina gydytojus, kišdami jiems į kišenę savo nepasitikėjimu, neviltim ir kartais tulžimi „suvilgytus“ banknotus? Nė velnio.

Nesakau, kad neegzistuoja kyšininkai, kiekvienoj bandoj yra juoda avis, tačiau dar tokio nesutikau (manau, net sutikus mano pasaulis neapsiverstų aukštyn kojom, rasčiau būdą su tuo susitvarkyti). Tiesiog niekaip nematau, kad tai būtų kažkokia visuotinė sistema. Tiesą sakant, man medikų gaila, nes ne visose situacijose be skandalo galima net atsisakyti tų vokelių: dalis žmonių tuoj pat pamanys, kad jiems ar jų artimiesiems jau visiškai amen, nes net kyšio gydytojas nepaėmė (jie juk gyvena toj visatoj, kur tai būtinas atributas, norint sulaukti dėmesio). Tad tenka rinktis – stresas pacientui ar sąžinė.

Teko trumpam pagulėti ligoninėj. Ir vėlgi, nei slaugytojos, nei gydytojai net neužsiminė apie tokius dalykus kaip nelegalus atsilyginimas. Ir paguldė be mano reikalavimų, ir normaliai rūpinosi, ir kateterius gražiai statė, ir nebambėjo, ko aš čia, matot, išgriuvau. Budintis naktinis gydytojas, kurio žinioj – ne vienas aukštas, rado laiko bei noro ne vien savijautą patikrinti, bet ir atsakyti į vieną kitą ne opų, bet mane dominantį klausimą, susijusį su liga.

Ir kiek tenka lankytis, tiek tas pats – normalus, adekvatus požiūris. Taip, aš kalbu apie Lietuvą, apie Vilnių, ne apie kosmosą. Gal ne visada viskas tobula ir idealu, bet ar mes patys tokie? Ar tai, kad kažkuri seselių pamaina skaudžiau suleido vaistus, turėčiau prisiminti visą gyvenimą ir kiekviena proga putotis viešai tema „o jei būčiau davus“?..

Kiekvienam normaliam dialogui reikalingos dvi pusės, ir jei tos pusės yra profesionalus gydytojas ir adekvatus pacientas (kalbu apie tuos, kurie sąmoningi), tai problema yra tik medicininė: kaip nustatyti ir gydyti ligą. Dauguma gydytojų, kliaunantis mano patirtimi, yra profesionalūs. Deja, dėl daugumos pacientų adekvatumo nesu tikra, ir tai nuo diagnozės sunkumo nepriklauso, ir net nuo išsilavinimo nelabai, tai priklauso nuo auklėjimo ir įpročių. Bet, manau, normalių daugiau nei keistųjų, tik tie normalūs taip nesireiškia nei gydymo įstaigų koridoriuose, nei internete.

Sunku, turbūt neįmanoma „perlaužti“ tų, kurių šeimose jau keletas kartų neįsivaizduoja vizito pas gydytojus be kyšio arba bent jau kyšio grėsmės (deja, jie neskuba skųstis institucijoms, jei kyšių iš tiesų reikalaujama, o institucijos neskuba patikrinti istorijų, kur pripažįstama tą darant, o tai yra BK straipsnis).

Bet tų, kas prisiskaito panašių pareiškimų ir susimąsto, gal taip ir reikia daryti, noriu paprašyti: pabandykite kitaip.

Pabandykite būti tiesiog adekvatūs pacientai. Kurie nori gydytis ir pagyti. Kurie normaliai nusako simptomus ir savo ligos istoriją. Kurie neužverčia gydytojų savo asmeniniais reikalais, sapnais, kaimynės Zosės receptais ir negaišina jų be reikalo. Šypsokitės bendraudami. Jei negalit nuoširdžiai, tai bent jau iš mandagumo.

Jei bijot, kad pamiršit kažką paklausti – susirašykit ant lapuko, padeda. Neįtarinėkit iš anksto visų blogais kėslais, tai ne daktaras Mengelė prieš jus sėdi. O jei jums specialistas nepatinka, davus kyšį jis juk profesionalesniu netaps, tiesiog ieškokit kito. Bijočiau gydytis pas atvirą kyšininką, garbės žodis. Tikiuosi, niekad ir neteks.

Sveikatos visiems, o medikams ačiū.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo patirtimi? Papasakoti, su kokiomis problemomis gydymo įstaigose susiduriate? Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt arba žemiau: