„Laukia įdomus ir intriguojantis sezonas. Šiemet ASUS RS-280 taurėje suplanuoti 22 įskaitiniai plaukimai, tačiau į taurės įskaitą nėra įtraukiama „Match Race“, Kuršių marių regatos ir LR čempionato varžybų rezultatai, kuriose taip pat dalyvaus RS-280 klasės jachtos. Tačiau šių varžybų rezultatai, kartu su ASUS RS-280 taurės plaukimais turės įtakos, kam atiteks šio sezono naujiena – RS-280 „Grand Prix“ apdovanojimas. Mano nuomone, kiekvienos jachtos galimybės skirtingo tipo varžybose yra skirtingos, tad tikimės atkaklios kovos“, – teigė jau 25 metus buriuojantis naujasis Lietuvos RS-280 jachtų klasės asociacijos prezidentas Gediminas Sirvidas.

Šeštadienį įvyko visi trys planuoti ASUS RS-280 taurės antrojo etapo plaukimai, o oro sąlygas vyriausias varžybų teisėjas Rolandas Žentelis pavadino tinkamomis buriuoti, tačiau pakankamai sudėtingomis – pūtė 6–8 m/s vėjas. Pirmąjį plaukimą laimėjo „Bora Bora“ įgula su kapitonu G. Sirvidu. Antroji finišo liniją kirto „Raganosis-Eltel“ įgula, o trečiąją vietą iškovojo jachta „Barta“, vadovaujama kpt. Simono Steponavičiaus.

Antrajame ASUS RS-280 taurės plaukime jachtos „Raganosis-Eltel“ įgula įsiveržė į priekį ir lyderio pozicijų neužleido iki pat finišo. Antroje vietoje užtikrintai plaukė praėjusio sezono čempionai – „Arabela-AG Baltic” įgula, į priekį vedama kpt. Raimondo Šiugždinio. Antrojo plaukimo pirmoje dalyje dėl trečiosios vietos susikovė jachta „Alfeta“, vadovaujama kpt. Ramūno Sakalausko ir jachtos „Barta“ įgula, kuri ir iškovojo trečią vietą.

Trečiajame plaukime įnirtingos kovos ir intrigos netrūko. Pirmojoje distancijos dalyje geriausiai plaukti sekėsi jachtai „Bora Bora“, kuriai ant kulnų nuolat mynė „Raganosis-Eltel“ įgula. Situacija pasikeitė antrojoje distancijos dalyje, ir kpt. S. Pajarsko vadovaujama „Raganosis-Eltel“ jachta aplenkė „Bora Bora“ įgulą bei finišavo pirmi. Nedaug nuo jos atsiliko kpt. G. Sirvido vadovaujama jachta, kuri išlaikė antrąją vietą. Dėl trečios vietos didžiąją distancijos dalį kovojo „Arabela-AG Baltic” ir „Barta“ jachtos. Visgi distancijos pabaigoje sėkmingiau finišavo „Barta“ įgula, iškovodama dar vieną trečią vietą iš eilės.

Sekmadienį įgulos varžėsi dar dviejuose plaukimuose. Tądien vėjo stiprumas siekė 10–11 m/s, o gūsiai kilo net iki 20 m/s. Esant pastoviam vėjo stiprumui, viršijančiam 12 m/s, ASUS RS280 klasės varžybos nutraukiamos. Tačiau šį kartą to neprireikė ir įgulos įveikė abi suplanuotas distancijas.

Pasak Lietuvos RS-280 jachtų klasės asociacijos prezidento G. Sirvido, sąlygos buriuoti tikrai buvo ekstremalios, jachtų priekiai panirdavo po vandeniu, nesuvaldytos jachtos guldavo ant bortų, buvo ir plyšusių burių.

„Mūsų jachtos pavėjinė burė tikrąja to žodžio prasme sprogo. Aišku, tam įtakos turėjo ir burės amžius. Nors ir su patirtais nuostoliais, ir keliomis suplyšusiomis burėmis, visi laimingai grįžome į krantą. Tai buvo pasverta rizika, nes šalia budėjo varžybas aptarnaujantys kateriai, kurie rūpinosi sportininkų saugumu. Taip pat noriu pasidžiaugti, kad šeštadienį įvykusioje nelaimėje nenukentėjo nei vienas skautas. Be efektyviai veikiančių gelbėjimo tarnybų ir sąmoningų Lietuvos piliečių to nebūtų įvykę“, – teigė buriuotojas.

Ketvirtąjį antro etapo plaukimą nuo starto iki pat finišo visi trys prizininkai savo pozicijų neapleido. Pirmoji finišo liniją kirto „Raganosis-Eltel“ jachta, antroji – „Hornas“ įgula, vadovaujama kpt. Š. Abraičio, o trečioji finišavo „Barta“ jachta.

Penktajame plaukime kova vyko bortas į bortą ir lyderiai keitėsi net tris kartus, o dėl prizinių vietų realiai kovojo net penkios jachtos. Po permainingos kovos pergalę šventė „Raganosis-Eltel“ įgula, nedaug nuo jos atsiliko jachta „Barta“, o nuo jos tik 6 sekundžių skirtumu finišavo „Presto“ įgula, kuriai vadovauja Dariaus Antanavičiaus.

Tad po įvykusių penkių plaukimų lyderių trejetukas išsirikiavo taip: stipriai išsiveržę į priekį pirmąją vietą užima jachta „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) – 4 baudos taškai, antroje vietoje „Barta“ įgula (kpt. S .Steponavičius) – 11 baudos taškų, o trečioje – „Bora Bora“ (kpt. G. Sirvidas) – 13 baudos taškų.

Kitą savaitgalį, gegužės 23–24 dienomis, RS-280 jachtos susikaus profesionaliausiose Lietuvoje vykstančiose buriavimo varžybose – „Match Race“. Šios varžybos nuo įprastų buriavimo varžybų ar regatų skiriasi tuo, kad visos RS-280 klasės jachtos susikauna viena su kita individualiose dvikovose.

ASUS RS-280 jachtos bendroje įskaitoje išsidėsto tokia tvarka:

1. „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) – 4 baudos taškai;
2. „Barta“ (kpt. S .Steponavičius) – 11 baudos taškų;
3. „Bora Bora“ (kpt. G. Sirvidas) – 13 baudos taškų;
4. „Arabela-AG Baltic” (kpt. R. Šiugždinis) – 14 baudos taškų;
5. „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis) – 16 baudos taškų;
6. „Presto” (kpt. D. Antanavičius) – 19 baudos taškų;
7. „Alfeta“ (kpt. R. Sakalauskas) – 29 baudos taškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)