Rusijos gynybos ministerijos oficialus atstovas, generolas majoras Igoris Konašenkovas paaiškino, kaip sulaikytieji yra susiję su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis, rašo newsru.com. 

„Buvome informuoti apie Ukrainos generalinio štabo ir Saugumo tarnybos šiandien surengtą šou, kurio metu Luhansko srityje neva buvo sulaikyti du rusų kariškiai. Luhansko srityje Ukrainos saugumo tarnybos sulaikyti Rusijos piliečiai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas sulaikymo momentu gegužės 17 dieną nebuvo tarnybą einančiais Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariškiais“, - generolo žodžius citavo naujienų agentūra TASS.   

I.Konašenkovas taip pat pažymėjo, kad Rusijos gynybos ministerija patikrino Ukrainos informaciją ir išsiaiškino, kad šie Rusijos piliečiai „anksčiau iš tikrųjų tarnavo viename iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų padalinių ir yra praėję karinį parengimą“. Jo teigimu, į karinę žinybą kreipėsi Specialiosios paskirties pajėgų veteranų asociacijos vadovybė, „prašydama oficialiais kanalais susisiekti su Ukrainos generaliniu štabu ir pareikalauti, kad Ukrainos saugumo tarnybos darbuotojai baigtų tyčiotis iš sužeistų draugų, versdami duoti parankius parodymus“.   

„Taip pat norėčiau priminti, kad per pilietinį karą Ukrainos pietryčiuose Rusijos Federacijos teritorijoje ne kartą buvo sulaikyti dešimtys ir net šimtai Ukrainos karių bei vadinamų „teritorinių“ batalionų kovotojų. Tačiau su jais buvo elgiamasi pagal tarptautines normas ir, suteikus reikalingą pagalbą, jie visi netrukus laisvai grįždavo pas savo giminaičius ir artimuosius. Tikimės Ukrainos vyriausybės geranoriškumo artimiausiu metu paleidžiant A. Aleksandrovą ir J. Jerofejevą“, - reziumavo generolas majoras.   

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas pareiškė, kad minimi rusų kariškiai mėgino nužudyti du rusų karius, sulaikytus šalies rytuose. Tai diplomatas pareiškė žurnalistams Briuselyje, kur baigėsi derybos dėl prekybos. „Rusijos karininkai mėgino nužudyti savo pačių žmones, kai suprato, kad pastaruosius sulaikė Ukrainos kariai“, - jo žodžius skelbė „Reuters“. 

Nepaisant tokio aštraus pareiškimo, P. Klimkinas atsisakė kalbėti apie Rusijos specialiųjų tarnybų, mėginusių nužudyti į nelaisvę patekusius bendražygius, operacijos detales. 

Pademonstravo ginklą

Per trumpą spaudos konferenciją Kijeve Ukrainos kariškiai pademonstravo ginklą, kuris buvo konfiskuotas iš sulaikytų rusų karių. Tai buvo begarsis automatinis šautuvas „Val“, kurį naudoja valstybinio saugumo specialiosios paskirties organų pajėgos, vidaus reikalų pajėgos ir Rusijos ginkluotosios pajėgos, skelbia televizija „Dožd“. 

Pranešimai apie Ukrainoje sulaikytus Toljačio specialiųjų pajėgų karius Toljatyje išprovokavo stichišką protesto akciją. Piketas vyko prie Vyriausiosios žvalgybos valdybos 3-osios brigados karinės bazės, įsikūrusios šiame Samaros srities mieste. Protesto akcijos dalyviai reikalavo išvesti Rusijos pajėgas iš Donbaso teritorijos.   

Mitingas prasidėjo 10 val. ryto vietos laiku ir truko ne daugiau kaip 20 minučių, perduoda BBC tarnyba Rusijoje. Maždaug dešimt žmonių prisiartino prie karinės bazės kontrolės punkto, garsiai rėkė šūkius ir bandė išskleisti plakatus. Atvykusi policija išvaikė protestuotojus, bet nė vieno iš jų nesulaikė.  

Pateikia informaciją apie sulaikytuosius

Ukrainos jėgos struktūrų pateikiamais duomenimis, nelaisvėn paimti Jerofejevas ir Aleksandrovas tarnavo Rusijos specialiosios paskirties brigadoje nr. 21208 iš Toljačio miesto. „Gazeta.ru“ šaltinis iš Ukrainos jėgos struktūrų papasakojo, kad prie šios rusų grupės prisijungė ir vietiniai gyventojai, kurie per klaidą tamsoje atvedė „diversantus“ prie pat ukrainiečių postų.

Žvalgybinės grupės vadas kapitonas Jerofejevas (šaukinys Delfinas) gimė 1985 metais Kuibyševėje. Vyriausiasis žvalgybininkas seržantas Aleksandrovas (šaukinys Aleks) gimė 1987 m. Južno Sachalinske, rašo newsru.com.

Iš „Luhansko liaudies respublikos“ atstovų žurnalistai gavo informacijos, kad rusai pateko į apsuptį prie Ščastios gyvenvietės. „Ukrainiečiai panaudojo bepilotį lėktuvą, kuris perdavė duomenis apie rusų buvimo vietą priešdiversiniams Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniams. Galiausiai prasidėjo kova, po kurios grupei vadovavęs kapitonas ir vienas iš kovotojų iš separatistų pusės buvo sužeisti. Kapitonas sužeistas rimtai, antrajam sužeista koja. Abu pateko nelaisvėn“, - tokia informaciją pateikė „Luhansko liaudies respublikos“ atstovai. Viso grupėje buvo 14 asmenų.

Taip pat pranešama, kad Jerofejevas ir Aleksandrovas per sulaikymą nesipriešino, nes buvo sužeisti. Apie tai „Kommersant“ papasakojo 92-osios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų brigados karys Leonidas Maslovas. „iš karto jų paklausėme, iš kur jie yra. Sulaikytieji iš karto informavo, kad jie yra rusų kariai, – patikino L. Maslovas. – Jie turėjo automatą „Val“ , iš jo buvo nužudytas mūsų karys Vadimas Pugačiovas. Jau po sulaikymo buvo organizuota šios diversinės-žvalgybinės grupės likučių paieška, prie jų prisidėjo du kovotojai iš bataliono „Ajdar“, kurie pateko į apšaudymą iš minosvaidžių ir buvo sužeisti.“

Prieš kelias dienas Ukrainos žiniasklaida išplatino vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, užfiksuota vieno iš sulaikytųjų apklausa. Ant ligoninės lovos gulintis jaunas vyras prisistato esąs seržantas Aleksandras Aleksandrovas ir sako, kad pagal kontraktą tarnauja Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios paskirties 3-iojoje brigadoje Toljatyje. Savo vadu jis įvardija Jevgenijų Jerfejevą. Toljačio karinio komisariato ir Gynybos ministerijos atstovai nuo oficialių komentarų susilaikė.   

Žmogaus teisių gynėjai iš Toljačio antimilitaristinio centro Rusijos tarnybai BBC nurodė, kad kapitonas J. Jerofejevas ir seržantas A. Aleksandrovas iš Toljačio kairnio dalinio N21208 iš tikrųjų dalyvavo kariniuose veiksmuose Ukrainoje. Šie jauni vyrai yra Samaros gyventojai, pakviesti tarnauti specialiosios paskirties pajėgose, kurios įsikūrusios Toljatyje. „Iš Toljačio maždaug kas pusantro mėnesio į Ukrainą siunčiamos specialiosios paskirties brigados. Tokių išvykų metu kariškiai artimiesiems sako, kad vyksta atostogauti arba į pratybas“, - tvirtino žmogaus teisių gynėjai.   

D. Peskovas abejoja, kad Donbase sulaikyti rusų kariškiai

Dmitrijus Peskovas

Tuo tarpu „Luhansko liaudies respublikos“ atstovas Sergejus Kozlovas belaisvius pavadino „liaudies savigynos būrių nariais – milicininkais“ ir spėjo, kad norint išgauti parodymus, vyrai buvo kankinami.   

Kremlius atsisakė komentuoti vaizdo įrašą su belaisvio apklausa. Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos karių Donbase nebuvo ir nėra ir kad klausimą dėl informacijos apie sulaikytus karius patikrinimo reikėtų adresuoti ne Kremliui, bet Rusijos gynybos ministerijai. „Tiek mes, tiek Gynybos ministerija ne kartą teigėme, kad Donbase nėra jokių rusų karių“, - pridūrė jis.  

Per pokalbį su D. Peskovu žurnalistai nurodė, kad JAV valstybės sekretoriaus padėjėja Victoria Nuland sulaikytus asmenis „su įsitikinimu“ vadino rusų kariais. D. Peksovas atsakė nežinąs, kuo būtent buvo paremtas V. Nuland įsitikinimas.

Gali surengti aukšto lygio derybas

Rusijos ir Ukrainos generalinių štabų lygmeniu gali būti surengtos atskiros šiam klausimui spręsti skirtos derybos.

Remdamasis neįvardintu šaltiniu iš operatyvinės karinės valdybos leidinys „Kommersant“ praneša, kad šiuo metu visais kanalais ieškoma būdų, kaip būtų galima išspręsti susiklosčiusią situaciją. Neatmetama galimybė, kad šiai situacijai skirtos derybos bus vykdomos dviejų šalių generalinių štabų lygmeniu.

„Gazeta.ru“ šaltinis iš Ukrainos specialiųjų tarnybų tikina, kad šios situacijos sprendimui vadovaus Generalinė prokuratūra, o tyrimas bus vykdomas Kijeve. Tyrimą kontroliuos esantys „pačiame viršuje“.

„Tai, kas bus kalbama dėl šio reikalo artimiausiomis savaitėmis, bus kalbama tik prezidentui leidus. Kodėl apie sulaikytuosius buvo pranešta ne iš karto ir buvo daug informacijos „nutekėjimo“ atvejų „Facebook“? Pirma, turime savo biurokratiją. Antra, pranešimai pasirodė tik tada, kai pasidarė aišku, kad bus nuoširdžiai bendradarbiaujama su tyrėjais. Pasirinkimas aiškus, jie – patyrę kariai. Teismas – šansas gyventi, galimas apsikeitimas ir susitikimas su šeimomis. Kitokiu atveju buvo aišku, juk vyksta karas, kuriame be pėdsakų dingsta ne tik GRU karininkai“, - papasakojo Ukrainos specialiųjų pajėgų atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1569)