- Kas ir kodėl švenčia Olimpinę dieną?

- Olimpinė diena švenčiama visame pasaulyje, ją organizuoja olimpiniai komitetai, aktyviai dalyvauja ir visa sporto bendruomenė. Pernai surengtose Olimpinėse dienose dalyvavo daugiau kaip 4 milijonai žmonių. Pagrindinis šios šventės tikslas – skleisti olimpizmo idėjas, skatinti žmones judėti. Geriausiai Olimpinės dienos idėją atspindi šūkis „Judėk, sužinok, atrask“. Mes, olimpinio sąjūdžio atstovai, norime, kad kuo daugiau žmonių susipažintų su įvairiomis sporto šakomis, pamėgtų judėjimą ir suprastų, jog sportas – ne tik sveikesnio gyvenimo būdo dalis, bet ir tam tikra filosofija - pagarba varžovui, sąžininga kova, tolerancija.

- Kaip atsirado Olimpinės dienos tradicija?

- Švęsti Olimpinę dieną Tarptautinis olimpinis komitetas nusprendė 1948 metais, bet šis renginys masiniu tapo tik 1987-ais, kai šalių nacionaliniai olimpiniai komitetai buvo paraginti organizuoti Olimpinės dienos bėgimus, skirtus birželio 23-iai. Šią dieną 1894 metais Pierre’o de Coubertino iniciatyva buvo įkurtas Tarptautinis olimpinis komitetas, tačiau šventės organizatoriai retai pasirenka pačią birželio 23-ią. Dažniausiai šventės rengiamos gegužės pabaigoje arba pirmoje birželio pusėje. Lietuvoje Olimpinė diena kasmet rengiama nuo 1989-ų.

- Ar olimpinis bėgimas yra svarbiausiais šventės renginys?

- Galiu drąsiai teigti – taip. Kviečiame bėgikus registruotis svetainėje lteam.lt ir įveikti olimpinę mylią, 5 arba 10 km.

- Kas yra olimpinė mylia?

- Lietuviškoji olimpinė mylia – 1988 metrų distancija, simbolizuojanti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atkūrimą 1988 metais. Pirmą kartą olimpinė mylia buvo nubėgta 1990 metais. Tai svarbiausias lietuviškosios Olimpinės dienos akcentas, nes olimpinę mylią nubėgti ar nueiti gali kiekvienas. Nesvarbu, kokiu būdu pasieksite finišą ir koks bus jūsų rezultatas, svarbu pajusti olimpinę dvasią. Olimpinės mylios bėgimą nuo šių metų organizuojame jau du kartus per metus – per Olimpinę dieną ir „LTeam“ žiemos olimpinį festivalį, tad tikiuosi, kad kauniečiai ir miesto svečiai nepraleis progos įveikti šią simbolinę distanciją.

- Ar Olimpinė diena skirta tik sportuojantiems?

- Jokiu būdu, tai - šventė visiems. Olimpinėje dienoje pasportuoti gali kiekvienas. Nesvarbu, kiek žmogui metų, kokie jo sugebėjimai ar fizinis pajėgumas. Nuoširdžiai kviečiu dalyvauti visus, net ir tuos, kurie gyvenime nesportavo. Šių metų šventėje bus pristatytos net 25 sporto šakos, todėl esu tikra, kad kiekvienas ras sau tinkančią ir patinkančią. Tačiau šventėje nėra privaloma sportuoti, galima pabūti ir aktyviu žiūrovu: stebėti Lietuvos mokyklų žaidynių finalus, parodomąsias varžybas ir specialiai rengiamas treniruotes. Gimnastų pasirodymai, parodomieji imtynių turnyrai ir gatvės šokiai tikrai pritrauks žiūrovus.

- Kodėl šiais metais LTOK Olimpinę dieną organizuoja Kaune?

- Olimpinė diena Kaune buvo švenčiama ir anksčiau, bet mūsų Olimpinio komiteto organizuojami renginiai vykdavo Vilniuje. Nusprendėme, kad laikas „išsikelti“ iš sostinės. Mūsų tikslas sudominti, išjudinti kuo daugiau žmonių, todėl nuo šiol Olimpinę dieną organizuosime vis kitame mieste. Kaunas labai sportiškas miestas, čia prasidėjo Lietuvos olimpinis sąjūdis, daug garsių, svarbių pergalių pasiekusių sportininkų kilo iš Kauno ir šiandien gyvena šiame mieste. Visų pirma todėl ir nusprendėme sporto šventę surengti čia.

- Kuo ypatinga bus šių metų Olimpinė diena?

- Džiaugiuosi, kad šiais metais ypač aktyviai rengiasi dalyvauti sporto federacijos. Be mums į kraują įaugusio krepšinio ir mėgstamo futbolo šventės dalyviai galės susipažinti ir su labiau „egzotiškomis“ sporto šakomis – fechtavimu, žirginiu sportu. Neapsiribojame vien olimpinėmis sporto šakomis, norime pritraukti kuo daugiau žmonių, jaunimo, tad šventės programoje bus daug įdomybių: gatvės gimnastika, alpinizmas, treneriai ves masinę mankštą...

- O ką šventėje veiksite jūs?

Turėsiu svarbią pareigą – paskelbti šventės pradžią. Kartu su šventėje dalyvausiančiais olimpiečiais Austra Skujyte, Ryčiu Sakalausku, Rugile Binevičiene, Sauliumi Binevičiumi, Tomu Bardausku, Gintare Venčkauskaite, Rita Ramanauskaite ir Rūta Paškauskiene bendrausiu su šventės dalyviais, šūviu duosiu startą bėgimui, stengsiuosi pamatyti kuo daugiau varžybų ir parodomųjų treniruočių, gal išbandysiu ir kokią sporto šaką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją