Neapsisprendžiant, kas labiausiai tiktų ir patiktų, pabandykime apželdinti vienmečiais. Kartais net nesusimąstome, kiek aplink augalų, galinčių papuošti aplinką, kažką negražaus paslėpti. O gal pabandykime ne tik puošnius ar įdomesnius, bet ir valgomais vaisiais augalus? Visiems šiems reikės atramų.

Jei plotelis nykus, labiau tiks ryškesnių spalvų augalai. Labai dekoratyvi lobija. Įdomi pupuolė, kuri ne tik apželdins statinį, bet ir papuoš jį plonomis ilgomis ankštimis.

Ilgakotis dygmoliūgis tuoj paslėps medinę tvorą

Jei tvora ar statinys nėra pavėsyje, galima auginti dygmoliūgį, raukšlėtąjį svaidenį, afrikietišką agurką, kurių lapija labai vešli, dekoratyvi, o patys vaisiai papuoš bet kokį statinį. O kur dar ilgamoliūgis, galintis vaisių užauginti iki 2 metrų?..

Apželdinimui tiks visi augalai, kurie gali kopti į viršų. Nėra ko baimintis, kad ne visos tvoros tokios aukštos, kokie užauga augalai. Pasiekę viršų, jie keliaus viršum į šonus arba leisis į kitą tvoros pusę.

Gražu šalia tvorelės pasodinus dekoratyvius moliūgiukus. Auga, stiebiasi tvorele, vėliau pasipuošia įvairiaspalviais, įvairių formų vaisiais: kriaušės, obuoliuko, raguoti, baravykiukai..

Dekoratyviniais moliūgais pasipuošęs medelis

Jei nenorim vijoklinių vienmečių, galim pasodinti aukštaūgius vienmečius. Pavyzdžiui kukurūzus, kurie gali būti ir margalapiai. Kai suaugs, lyg kareiviai saugos mūsų privatumą. Jei žemė derlinga, gali ir ricinmedžiai juos atstoti. Po metų juos galėsim pakeisti kitais augalais. Taip pamažu atkeliaus mintis ką labiausiai norėtume matyti toje ar kitoje vietoje, pvz nasturtę ar saulėgrąžą.

Kukurūzų siena

Dabar bandykime paieškoti daugiamečių, sugebančių paslėpti ir papuošti statinius.

Pirmas žingsnis būtų vijokliniai daugiamečiai. Prieš pasirenkant reikia pagalvoti, pasidomėti ar tam augalui tinkama vieta. Ar užteks saulės, šviesos, o gal jam toje vietoje jos bus per daug?.

Statinį paslėpti tiks: citrinvytis, vynuogės, aktinidija. Šiems, kaip ir daugumai kitų reiks padaryti atramas, nutiesti špalerius, kuriais galės kabintis ir kopti.

Citrinvytis

Jei norime gražių žiedų, tiks raganės. Pasodinkime šalia skirtingų spalvų. Žiedai įsipins tarp kitos spalvos žiedu – bus spalvinga, ryšku.

Tinka sodinti vijoklinius sausmedžius. Žiedų ryškumas pagyvins bet kurį kampelį. Kai kurie sausmesdžiai žavi ne tik žiedų grožiu, bet ir svaigiu kvapu.

Apsodinus tvorą pelėžirniais, galėsim džiaugtis jų įvairiaspalviais žiedais, panašiais į nutūpusius drugelius. Norėdami, kad būtų ne tik gražu, bet ir kvapnu, pasisėkime vienmečių pelėžirnių.

Įspūdingai atrodo siena, apaugusi ląstūne, kurios žiedai lyg trimitai kvies pasidžiaugti ja.

Prieš sodinant reiktų pagalvoti, kaip vienas ar kitas augalas atrodys ištisus metus, ko mes patys norėtume. Ar kad augalai džiugintų nuo pavasario iki rudens, ar reikia tokių, kurie neprarastų dekoratyvumo ir atliktų „slaptą“ misiją – apsaugoti negražų statinį ištisus metus.

Tikriausiai turime vietų, kur saulytė neužsuka. Pavėsyje puikiai jausis visžalis augalas – gebenė.

Gebenė, lipanti siena

Jei mums grožio reikia vasaros sezonui, tuomet galim rinktis ne tik vijoklinius augalus, bet ir vasaržalius krūmus, kurie sužaliuos, žydės ir džiugins iki šalnų.

Prie statinio sienos galima sodinti: jazminą, forsitiją, vytmenį, šeivamedį ar aukštaūges daugiametes gėles: kemerą, miskantą, aukštaūgius astrus, rykštenę, kanus.

Jei norime visžalių, komponuokime spygliuočius.

Vidinės pertvaros, kuriomis norime atskirti daržą nuo gėlynų ar vejos, galima komponuoti iš žemesnių augalų. Tam tiks buksmedžiai, raugerškiai. Taip pat galima panaudoti gausybę daugiamečių gėlių, tokių kaip krūminė raganė, tradeskantė, pentinai, bijūnai, vidutinio aukščio astrai. Labai tinka bergenijos.

Pertvaroms galima sodinti augalus, tinkamus gyvatvorėms. Juos karpyti, formuoti aukštį. Pasisodinę forsitiją ir ją dažnai karpant suformuosime tvorelę, kuri ankstyvą pavasarį gražiai geltonuos.

Nebijokime eksperementuoti. Bent jau su vienmečiais augalais. O ir kiti dažnai būna persodinami kelis kartus kol suranda tinkamą vietą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!