Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, svarbiausia pratybų scenarijaus dalis buvo tariamo teroristinio išpuolio prieš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kurio metu buvo susprogdinta dujotiekio atšaka jūrų uosto teritorijoje, padarinių likvidavimo operacija.

Pagal pratybų scenarijų, apie ekstremalią padėtį paskelbė ir teroristinio išpuolio padarinių likvidavimo operacijoms vadovavo Vidaus reikalų ministerijos padaliniai – Klaipėdos policijos komisariatas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Viešojo saugumo tarnyba. Lietuvos kariuomenė teikė jiems paramą.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo majoro Jono Vytauto Žuko, šių pratybų dalies tikslas – išsiaiškinti, kaip kariuomenės ir Vidaus reikalų ministerijos padaliniai, pasienio tarnybos veikia kartu: ar gali sėkmingai koordinuoti veiksmus, ar tinkamai veikia štabai.

Pasak kariuomenės vado, pratybomis taip pat siekiama nustatyti ir vėliau pašalinti galimus sąveikos tarp kariuomenės ir vidaus saugumo sistemos padalinių trūkumus.

Trečiadienį vykusioje reagavimo į teroristinį išpuolį mokomojoje operacijoje Klaipėdoje dalyvavo apie 500 karių iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų. Jie operaciją vykdė kartu su Lietuvos policijos, Viešojo saugumo tarnybos ir „Aro“ pareigūnais.

Tęsiantis pratyboms, nuo ketvirtadienio pratybų veiksmas persikelia į Kaišiadorių ir Švenčionėlių apylinkes, Pabradės ir Gaižiūnų poligonus.

Tolesnis jų scenarijus numato ginkluotus vietinio pobūdžio incidentus ir valstybės sienos pažeidimus Švenčionių, Kaišiadorių ir Jonavos rajonuose. Situacijai stabilizuoti ir reaguoti į incidentus planuojama panaudoti Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgas.

Scenarijus numato, kad Lietuvos prezidentė priėmė sprendimą ir paskelbė dekretą, kurio pagrindu aktyvuojamos Greitojo reagavimo pajėgos. Vadovaujantis šiuo dekretu nedelsiant išleistas kariuomenės vado įsakymas panaudoti Greitojo reagavimo pajėgas, Jungtinio štabo viršininkas skiriamas pajėgų operacijos vadovu.

Pagal pratybų scenarijų ginkluotos grupuotės sukels neramumus ir riaušes mieste, bandys užimti vietos administracijos objektus. Vidaus reikalų ministerijos padaliniams neturint pakankamų pajėgumų neramumams nuslopinti, į pagalbą bus pasitelktos Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos ir bus įsteigtos karinės operacijų teritorijos, kuriose kariai galės panaudoti karinę jėgą.

Savaitgalį vyks pagrindinės suplanuotos karinės operacijos miestuose.

Pratybas „Žaibo kirtis 2015“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvaus apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniruojasi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)