Gamtos fotografija – plintantis ir vis daugiau žmones masinantis užsiėmimas. Tačiau kad padarytum gerą nuotrauką, neužtenka vien gerų fotografinių įgūdžių, geros fotografinės aparatūros – reikia be galo mylėti ir pažinti gamtą. Tik šimtus ar tūkstančius valandų praleidžiant vienumoje su gamta, ji atsiveria ir patiems kantriausiems bei labiausiai atsidavusiems padovanoja įspūdingas akimirkas.

Nedidelėje mūsų šalyje tokių atsidavusių ir tikslingai gamtą fotografuojančių žmonių tėra vos keli šimtai, tačiau kai kurių jų darbai stebina ne tik kaimynines valstybes, bet ir yra įvertinti tarptautiniuose prestižiniuose fotografijų konkursuose, jų užfiksuotos unikalios Lietuvos gamtos akimirkos pastebėtos didžiųjų užsienio žiniasklaidos portalų.

Šių metų konkurso finale dėl laurų varžėsi autoriai, kurių fotografijos tradiciškai buvo nominuotos dvylikai nominacijų: „Paukščiai“, „Žinduoliai“, „Gamtos akimirka“, „Gyvūno portretas“, „Makropasaulis“, „Lietuvos kraštovaizdis“, „Žmogus ir gamta“, „Kiti gyvūnai“, „Augalijos magija“, „Egzotikos pasaulis“, „Gamtos menas“ ir „Geriausia nespalvota nuotrauka“.

Kiekvienoje nominacijoje jau išrinktas geriausias darbas ir išskirtos viena ar dvi fotografijos, surinkusios daugiausiai vertinimo komisijos balų. Tradiciškai renkami dviejų specialiųjų nominacijų – „Geriausios metų fotografijos“ ir „Metų fotografo“ – nugalėtojai. Visa eilė konkurso globėjų įsteigia vis daugiau specialiųjų nominacijų.

Organizatoriai siekia, kad šis konkursas taptų ne tik gamtos fotografų, bet ir visų Lietuvos gamtosauginių organizacijų švente, reikšminga gamtosaugine akcija, o konkurso darbai, fotografijų albumas – Lietuvos gamtos vizitine kortele, kurią su pasididžiavimu galėtume demonstruoti visoje Europoje. Skleisti gamtosaugines idėjas – nelengvas ir labai atsakingas uždavinys, todėl siekiama, kad bent simboliškai prie konkurso prisidėtų kuo daugiau šalies valstybinių ir visuomeninių gamtosauginių organizacijų.

Į konkurso „Gintarinis žaltys 2014“ finalą atrinkta per 240 darbų, kurie patenka į fotoalbumą „Lietuvos laukinės gamtos fotografija 2014“.

Balsuoti už geriausiai patikusią nuotrauką galite ČIA.