Medžiotojai negalėjo patikėti

Medžiotojas Vladas Marinskas, kurio kamera ketvirtadienį maždaug 22 val. įamžino mešką, GRYNAS.lt pasakojo, kad nei vienas kolega net nepatikėjo, kad jam pavyko nufotografuoti mešką.

„Aš meškos plika akimi nemačiau, tačiau prie bokštelio stovi kamera, ji reagavo į judesį ir internetu atsiuntė nuotraukas. Pirmiausia nuotraukas pamatė anūkė, nes ji kontroliuoja kompiuterinę techniką ir atbėgusi pas mane sako: seneli, meška vaikšto pas mus. Sakiau, kad nenusišnekėtų, bet pasižiūrėjau - tikrai meška. Kai paskambinau kolegoms ir papasakojau apie mešką, niekas netikėjo, klausė ar zebro kartu nemačiau, ar ateivių nebuvo. Kolegos pagalvojo, kad kažkas su manimi atsitiko“, - juokėsi V. Marinskas.

Medžiotojas pasakojo iš pradžių pamatęs gyvūną iš nugaros dar abejojo, bet kai pamatė snukį, abejonių neliko: „Seniai nebuvo girdėti apie meškas, tačiau tokia mintis vis kirbėjo, vis galvojau, gal kur vaikšto pas mus. Jos migruoja ir jeigu užklysdavo anais laikais, reiškiasi, ir dabar jų yra. Niekas tiesiog jų nepastebėdavo, juk nei tų kamerų anksčiau nebuvo, be to, plika akimi naktį galima ją ir sumaišyti su šernu.“

Paklaustas, ar nebus baisu naktį išeiti į mišką, medžiotojas atsakė neigiamai, tačiau sakė, kad neramina kitas dalykas: „Bijau, kad jeigu jų daugiau apsigyvens, kad ūkininkai kentės. Juk tokiam žvėriui reikia maitintis, jeigu karves pradės mušti, bus blogai. Ji ir dabar buvo šėrykloje, ieškojo maisto ir ėdė grūdelius, o bulvių kažkodėl nelietė.“

Gamtininkas pasakė, kaip išvengti pavojaus

Gamtininkas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys GRYNAS.lt aiškino, kad meška Lietuvoje nėra neįprastas dalykas. Anot jo, tokių atvejų jau yra buvę. Anksčiau šie gyvūnai į Lietuvą dažniausiai užklysdavo iš Baltarusijos. O šįkart rudasis lokys greičiausiai į mūsų šalį atėjo iš kaimyninės Latvijos.

L. Budrys sakė, kad meška Lietuvoje neturėtų ilgai užsibūti. Jis mano, kad netrukus ji vėl grįš į kaimyninę valstybę. O pasidomėjus, ar realu, kad kažkada meškų Lietuvoje vėl atsiras, jis aiškino, kad tikimybė labai menka, nebent jos būtų pradėtos specialiai veisti. Lietuvos miškai šiems gyvūnams yra per maži. Tačiau ir veisti jų specialiai neverta, nes plėšrūnų Lietuvoje netrūksta.

Tačiau Aplinkos ministerijos specialistas iš karto įspėjo, kad medžioti meškos mūsų miškuose negalima, nes ši rūšis įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą. Už tokią medžioklę grėstų didžiulės baudos.

Gamtininkas įspėjo, kad kol kas Biržų ir aplinkinių rajonų gyventojai turėtų susilaikyti nuo ėjimo į mišką, kad netektų akis į akį susidurti su meška. Tačiau pati ji į kaimus neturėtų eiti ir prie žmonių nesiartins, nebent būtų sužeista.

Visgi iš toli pamačius šį gyvūną jokiu būdu negalima prie jo artintis ar jo gąsdinti. Tokiu atveju reikia pasistengti nepastebėtam pasišalinti.

Žymiai didesnė grėsmė kyla lauke pririštiems gyvuliams. Gamtininkas teigė, jog yra buvę atvejų, kai meška Lietuvoje sudraskė ganyklose laikytus gyvulius. Todėl dabar žmonės neturėtų galvijų išvesti į lauką.

Žmonės galvojo, kad tai gandas

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Biržų rajono agentūros vyr. specialistas Artūras Gintaras Griška GRYNAS.lt pasakojo, kad meškų jų krašte būna nuolatos, tiesiog žmonės tuo netikėdavo.

„Ketvirtadienio vakare prie šėryklos meška buvo nufotografuota. Mūsų rajone jos praeina nuolatos, nes čia yra jų migracijos kelias, bet pirmą kartą meška buvo nufotografuota. Kad jos migruoja šiame krašte, nėra naujiena, bet žmonės tuo nelabai tikėjo ir galvojo, kad čia yra tiesiog gandas“, - pasakojo A. Griška.

Specialistas prisiminė, kad buvo išskirtinis atvejis, kai prieš 30 metų viena meška Biržų rajone buvo nušauta. Tačiau tai pirmas atvejis, kai meška buvo nufotografuota. Be to, ir medžiotojai anksčiau nebuvo jų pastebėję. Specialisto nuomone, rudosios meškos patinas keliauja iš Estijos į Baltarusiją.

Aplinkosaugininkas dar prieš pamatydamas nuotraukas jau žinojo, kad Biržų rajono miškuose klajoja rudoji meška. Jis pats buvo nuvykęs į Vabalninko seniūniją, kur šalia Šaltosios Azijos miško apžiūrėjo meškos paliktus pėdsakus.

Juos įvertinęs pareigūnas susidarė nuomonę, kad į Lietuvą užklydo trejų metų patins. Įspaudo plotis siekė 20 centimetrų ir iš to A. Griška nusprendė, kad gyvūnas yra stambus ir gali sverti maždaug 150 kg.

Manoma, kad gyvūnas vis dar mūsų šalyje. Miške buvę žmonės rado jo paliktus pėdsakus.

Prieš 40 metų Biržuose sumedžiota meška

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Biržų skyriaus valdybos pirmininkas Konstantinas Romualdas Galvelis sakė, kad dėl meškos praeivės tikrai nereikėtų bijoti išeiti į miškus.

„Tai tikrai išskirtinis atvejis. Prieš 40 metų Biržuose buvo nušauta ir sumedžiota meška. Nuo to laiko niekas meškų nematė. Šita meška tiesiog pakeleivė, galbūt iš Estijos ar Baltarusijos atklydo. Estijoje juk meškų yra, Latvijoje irgi pasitaiko, o mes juk esame netoli Latvijos“, - sakė K. R. Galvelis.

Anot medžiotojo, buvo apžiūrėtos ne tik fotografijos, bet ir pėdų pėdsakai: „Inspektorius įvertino pėdas, pamatė, kad jos didžiulės - nei šerno, nei dar kažkieno negalėjo būti. Žinoma, buvo prietema, bet meška toje šėrykloje išbuvo beveik valandą, o paskui dingo. Žmonės lyg tai kažką matė praeinančio, bet neaišku, kur ji nuėjo.“

Medžiotojas sakė, kad dabar Biržų miškuose tikrai nebus pavojingiau, čia tik praeinantys gyvūnai. Jie migruoja iš Latvijos į Baltarusiją.

Įspėja brakonierius

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, GRYNAS.lt paklaustas, ar bus stebimi šio gyvūno migracijos keliai, aiškino, kad specialistai tuo domisi ir toliau stengsis iš tolo stebėti į Lietuvą atklydusį jauną rudosios meškos patiną. Tačiau čia jis tikisi ir gyventojų pagalbos. Jei vietiniai pastebės šį gyvūną, apie tai turėtų pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Taip pat L. Jonauskas teigė, kad šis gyvūnas mūsų šalyje yra jau ne pirmą dieną. Pirmadienį aplinkosaugininkai viceministrą informavo, kad ši meška fiksuota ir Kupiškio rajone. Viceministras mano, kad Biržų rajone yra meškų migracijos kelias ir šioje vietoje meškų galima tikėtis sutikti ir dažniau.

„Reikia tikėtis, kad meškinas greitai paliks mūsų šalį. Tačiau žmonės turėtų pasisaugoti. Sutikę šį gyvūną jokiu būdu nedarykite staigių judesių ir nebėkite. Reikia palengva be panikos neatsigręžiant atgal pasitraukti", - sakė L. Jonauskas.

Jo teigimu, aplinkosaugininkai jau pasikalbėjo su medžiotojais ir paprašė stebėti situaciją.

O taip pat aplinkos viceministras įspėjo, kas gresia subrakonieriavus šį gyvūną. „Pabrėžiu, kad nušovus mešką teks sumokėti baudą ir bus skaičiuojama žala aplinkai, kuri siekia 10 tūkst. 140 eurų. O taip pat numatyta automobilio ir ginklo konfiskacija. Be to, toks medžiotojas netektų teisės medžioti. Todėl raginu laikytis tvarkos", - sakė L. Jonauskas.

Į Lietuvą lokiai kartais užklysta iš Latvijos ar Baltarusijos. 1967 m. lokys pastebėtas Alytaus, 1968 m. – Varėnos rajonuose, 1975 m. vienas matytas Biržų girioje, o 1982 m. – Ukmergės rajone, 2009 m. – Švenčionėlių medžiotojų būrelis pastebėjo lokio pėdsakus Labanoro girioje.