A. Čepononiui pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Teismo manymu, byloje yra duomenų, kad politikas galėjo padaryti jam inkriminuojamas veikas.

„Jam inkriminuojamos veikos yra tiesiogiai susijusios su jo užimamomis pareigomis Radviliškio rajono savivaldybės taryboje, kas leidžia pagrįstai manyti, kad jis gali piktnaudžiauti jam suteiktomis pareigomis ir teisėmis bei daryti naujas nusikalstamas veikas, ta prasme, gali siekti pasukti baudžiamąjį procesą sau palankia linkme, o tai gali trukdyti nustatyti byloje tiesą“, – sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Nuo tarybos nario pareigų konservatorius A. Čepononis nušalinamas laikinai trims mėnesiams, teismo nutartį galima apskųsti aukštesnei instancijai.

Tegul nušalina ir nuo mero pareigų

Pats Radviliškio rajono savivaldybės meras A. Čepononis Šiaulių apygardos teismo nutartį vertina daugiau nei juokinga ir ketina apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui. „Jeigu yra pagrindo nušalinti nuo tarybos nario pareigų, tada turėtų nušalinti ir nuo mero, nes manau, būdamas meru, jeigu jau esu pavojingas, galiu daryti didesnį neigiamą poveikį bylai. Naujasis savivaldos įstatymas man leido dalyvauti rinkimuose. Dabar esu kaip pusiau nėščias. Galiu nei pilnai, nei nepilnai dirbti“, – sako jis.

Vesti Tarybos posėdžius Radviliškio rajono meras galės, tik negalės pareikšti nuomonės kaip tarybos narys ir balsuoti už vienokį ar kitokį sprendimą.

Jis kreipsis į Šiaulių apygardos teismą, kad šis paaiškintų, kaip gali būti suderinami du dalykai: neinant tarybos nario pareigų, eiti mero pareigas. „Vadinasi, neveikia savivaldos įstatymas. Jeigu merui pareiškiami kaltinimai, taryba turi pritarti balsų dauguma.“

„Dėl A. Čepononio nušalinimo nuo mero pareigų teismas nieko negali komentuoti, nes šią minutę nėra nieko priimta. Pasikeitus savivaldos įstatymui, nušalinimas nuo mero pareigų yra sudėtingas procesas. Kol kas jis nušalintas nuo Tarybos nario pareigų“, – teigia V. Jončas.

Ikiteisminis tyrimas – prieš trejus metus

Etaplius.lt primena, kad ikiteisminiai tyrimai dėl Radviliškio rajono savivaldybės galimai neskaidriai įgyvendinamų projektų – Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo, Radviliškio miesto Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų bei Bauskės ir Radviliškio rajonų tarpkultūrinio bendradarbiavimo plėtros projekto pradėti 2011-ųjų gruodį.

Ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas dėl dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir sukčiavimo.

Kalbama, kad vykdant projektus buvo rašomi ir klastojami darbų atlikimo aktai, įmonei mokėti pinigai, nors realiai darbai neatlikti. Pavyzdžiui, už Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo darbus, pervesta 180 tūkst. litų, nors darbų atlikta už 50 tūkst. litų.