Lietuvių atlyginimai daug žemesni nei tuos pačius darbus dirbančių žmonių Vakarų Europoje, JAV ar kitose išsivysčiusiose šalyse. Tačiau atlyginimo dydis visur glaudžiai susijęs su profesija. Nenumaldomai artėja brandos egzaminai, o su jais – ir specialybės pasirinkimo dilema. Lietuvoje vis dar dominuoja humanitarinių, socialinių mokslų ir menų kryptys, bet po truputį abiturientai blaivėja – renkasi tas specialybes, kurios potencialiai leis uždirbti daugiau. Analizuoti studijas baigusių žmonių atlyginimus ir lygintis su kitomis šalimis Lietuvai sunku: pas mus iki šiol neįprasta skelbti, kiek uždirba vienos ar kitos aukštosios mokyklos absolventai. Negana to, tokią informaciją dar riboja ir Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas.

JAV universitetai, siekdami įvertinti savo produktyvumą ir parodyti savo patrauklumą, seka du parametrus: kaip kyla jų absolventų karjera ir atlyginimas. Jei pasižiūrėtume ir į analitinių žurnalų bei įdarbinimo agentūrų rengiamas ataskaitas, susidėliotume aiškų vaizdą, kas ateityje uždirbs daugiausia.

Sakote, bepigu žiūrėti, kaip ten viskas yra JAV, nes Europos Sąjungoje (ES) viskas kitaip, o Lietuvoje – dar kitaip? Nebūtinai. Pasaulio tendencijas vis dėlto diktuoja JAV, būsima laisvosios prekybos sutartis tarp JAV ir ES sukurs didžiausią pasaulyje laisvąją prekybos rinką, jos vertė sieks šimtus milijardų eurų. Neabejotinai jau po kelerių metų ir lietuviai JAV įmonėms teiks dar daugiau paslaugų, persimainys ES darbo rinka. Todėl domėtis ir žinoti, kur juda JAV darbo rinka, būtina, jeigu ateityje norite uždirbti kuo daugiau.

Vieną didžiausių metaanalizių apie JAV darbo rinką 2014 m. atliko analitinis žurnalas „U.S. News & World Report. Money“. Tyrimo autoriai paskelbė 100 perspektyviausių ir 20 geriausiai dabar ir netolimoje ateityje (10 metų) mokamų profesijų sąrašą. Analitikai rėmėsi oficialia JAV Darbo statistikos biuro informacija, žurnalo „Forbes“ analize, išanalizavo pagrindinių penkių šalies universitetų absolventų atlyginimų duomenis (5 ir 10 metų po baigimo) bei atsižvelgė į didžiausios JAV įdarbinimo agentūros salary.com prognozes. Visoms 20 geriausiai mokamų specialybių prognozuojamas ne mažesnis nei 3–5 proc. atlyginimo ir užimtumo augimas kasmet. Bendra atlyginimo mediana po dešimtmečio bus bent 20 proc. didesnė.

Kadangi viso dvidešimtuko detaliai aprašyti dėl ribotos teksto apimties nepavyks, pateikiame pirmąjį dešimtuką.

JAV pelningiausių profesijų dešimtukas

10. Profesionalūs slaugytojai – 95 000 JAV dolerių (čia ir toliau nurodoma metinių pajamų mediana, neatskaičius mokesčių). Valstybės ir visuomenės pareiga – pasirūpinti savo silpnesniais atstovais, todėl išlaidos medicinai nuolat auga. Vyresni žmonės daug dažniau susiduria su sveikatos problemomis, tad labiausiai trūksta kasdienės priežiūros. Slaugytojų darbo rinka JAV kasmet auga daugiau nei 10 procentų. Augant paklausai, augs ir jų atlyginimas. Lygiagrečiai didės ir reikalavimai, keliami jų kvalifikacijai, nes kasmet daugėja ir senų žmonių, susiduriančių su vienokiais ar kitokiais demenciniais sutrikimais. Pacientų priežiūrai reikia kvalifikuotų slaugytojų, nes slaugytojo darbas – ne tik užpakalius valyti, bet ir išmanyti medikamentus, sveikatos priežiūrą, mokėti stebėti būklę, turėti patenkinamas kineziterapijos ir psichologijos žinias. Jau dabar tai labai populiari darbo sritis tarp Lietuvos emigrantų, ateityje jų poreikis tik augs, bet reikės konkuruoti ir su kitų šalių emigrantais. Lietuvoje vargu ar slaugytojų paslaugos bus gerai mokamos, nes visuomenėje dar vyrauja įsitikinimas, kad senais ar sergančiais žmonėmis turi rūpintis tik jų vaikai arba artimieji. Kita vertus, lietuviai per mažai uždirba, kad galėtų sau leisti samdyti brangias aukštos kvalifikacijos slauges.

9. Verslo operacijų vadovai – 96 000 JAV dolerių. Iš karto po studijų tapti verslo operacijų vadovu neįmanoma. Jais tampama tik po daug metų sunkaus darbo ir turint didelę vadybinio darbo patirtį. Šie žmonės dažniausiai vadovauja departamentams arba skyriams, jų kasdienybė – ne tik finansų planavimas, bet ir žmogiškieji ištekliai – motyvavimas, mokymas, geros darbo aplinkos užtikrinimas. Gerų vadovų komandos visada dirba geriau, efektyviau ir pelningiau.

8. Pardavimo vadybininkai – 108 000 JAV dolerių. Sakoma, kad parduoda pardavėjai, o pardavimo vadybininkai užsiima aukštesniais reikalais: analizuoja pokyčius, tendencijas, nustato tikslus ir kuria strategijas, rūpinasi klientais, ieško naujų ir susigrąžina prarastuosius. Jie yra bet kurios įmonės darbinis arkliukas. Lietuvoje egzistuoja prasta praktika, kad pardavimo vadybininkus jų vadovai stengiasi parengti kaip visų galų meistrus. JAV egzistuoja didesnis darbų pasiskirstymas, todėl iš vadybininko ne tiek norima gerų tiesioginio pardavimo įgūdžių, kiek analitinio mąstymo ir diplomatinio bei derybinio bendravimo.

7. Finansų vadovai – 112 000 JAV dolerių. Finansų vadovai prižiūri visus organizacijų finansinius reikalus: nustato tikslus, kuria ir įgyvendina strategijas, maksimizuoja pelną. Dabar tai darbas, susijęs su dideliu stresu ir ilgomis darbo valandomis (tačiau galioja daugeliui profesijų), todėl atitinkamai už jį ir atlyginama. Kad ir kuo ateityje užsiims įmonės, jos vis tiek bus pelno siekiančios organizacijos, o be gerų finansų vadybininkų jos nebus sėkmingos.

6. Advokatai – 114 000 JAV dolerių. Advokatų atlyginimai labai nevienodi, priklauso nuo geografinės padėties, specializacijos, įmonės, kurioje dirba, dydžio ir kitų veiksnių. Tačiau tai vis tiek viena geriausiai mokamų specialybių. JAV jau formuojasi tendencija teisines paslaugas pirkti iš kitų šalių. Daug jaunų teisininkų Indijoje studijuoja JAV teisę ir teikia paslaugas šios šalies įmonėms. Neabejojama, kad ateityje ši tendencija tik stiprės.

5. Vaistininkai – 119 000 JAV dolerių. Vaistininkų darbas labai atsakingas ir tam reikia daug žinių – juk tai pirmoji pagalba, ligų profilaktika ir tiesiogine to žodžio prasme darbingumo bei net gyvybės palaikymas. Tūkstančiai vaistų ir tūkstančiai ligų – reikia daug mokytis, kad žinių gausoje nepasiklystum ir klientui pritaikytum geriausią variantą. Geras vaistininkas – ne tik geras vaistų žinovas, jis turi būti ir labai komunikabilus. JAV, kaip, beje, ir Lietuvoje, geras vaistininkas darbą visada turės.

4. IT profesionalai – 123 000 JAV dolerių. Šiuolaikinis ir ateities verslas be kompiuterinių sistemų neišsivers: vieni jas kurs, kiti prižiūrės, treti rūpinsis apsauga, tobulinimu ir t. t. Bet kokios IT srities specialistų atlyginimai ateityje tik didės. „Forbes“ nurodo kelias specialybes, be kurių tiesiog nebus galima išsiversti ir kurių paklausa nuolat augs. Pirmiausia, visų sričių programuotojai ir programų architektai. Tiesa, vidutinė alga po dešimtmečio pernelyg neišaugs. Konkurencija šioje rinkoje smarkiai auga, be to, JAV įmonės labai sparčiai šias paslaugas perkelia į trečiąsias šalis (Indiją, Kiniją). Pasirašius ES ir JAV laisvosios prekybos sutartį, čia atsirastų praktiškai neribotų galimybių ir Lietuvos IT specialistams.

3. Rinkodaros specialistai – 123 000 JAV dolerių. Rinkodaros specialistai stebi vartotojų elgesį ir kuria geriausias strategijas, kaip parduoti prekes ir paslaugas. Tai ne tik reklamos planavimas – tai darbas, kuriam reikia analitinio mąstymo. Rinkodaros srityje dirbantys žmonės ateityje ir toliau uždirbs šiek tiek daugiau nei pardavimo srities atstovai bei dvigubai daugiau nei rinkų tyrimų analitikai.

2. Odontologai – 146 000 JAV dolerių. Nors teoriškai juos būtų galima priskirti prie gydytojų, išskirtinis jų parengimas ir kitoks darbo organizavimas leidžia kalbėti apie atskirą kategoriją. Ir Lietuvoje seniai žinoma, kad sėkmingai baigęs odontologijos studijas nebadausi. Šiuolaikinė odontologija labai specializuota. Nors atlyginimai aukšti, reikia nuolat atnaujinti žinias konferencijose ir žengti koja kojon su naujausia įranga, kuri kasmet vis tobulinama. Nepaisant to, kol žmonės turės dantis, tol reikės tų, kurie juos prižiūrės ir tvarkys. Jokie robotai to nepakeis.

1. Gydytojai – 186 000 JAV dolerių. Ilgi mokslo metai, dar ilgesnė rezidentūra, nuolatinis reikalavimas mokytis, lankyti konferencijas, investuoti dideles sumas į kvalifikaciją lems, kad ir ateityje gydytojai bus vieni daugiausia uždirbančiųjų. Skirtingų profesijų gydytojų atlyginimai smarkiai skiriasi, bet šios kategorijos darbuotojų atlyginimo mediana 2013 m. siekė per 186 tūkst. JAV dolerių. Prognozuojama, kad 2022 m. atlyginimai perkops 205 tūkst. JAV dolerių ribą. Nors ateityje technologijos leis daug lengviau ir paprasčiau diagnozuoti ir gydyti ligas, specialistui reikės dar daugiau mokytis, kad neatsiliktų nuo naujausių medicinos tyrimų, vis sudėtingesnių įrenginių ir subtiliau, bet efektyviau taikytų gydymą. Atlyginimus taip pat smarkiai augins konkurencija.

Kas daugiausia uždirba Lietuvoje?

Naujausi „Sodros“ duomenys (2014 m. pabaiga) rodo, kad daugiausia Lietuvoje uždirba skrydžių vadovai (vidutiniškai 5 290 eurų per mėnesį, neatskaičius mokesčių). Toliau rikiuojasi orlaivių pilotai (2 438 eurai), teisėjai (2 390 eurų), madingai pavadinti Seimo nariai – teisės aktų leidėjai (2 223 eurai), finansinių ir draudimo paslaugų padalinių vadovai (2 054 eurai). Kitas penketukas: IT ir komunikacijos srities vadovai (1 948 eurai), laivų kapitonai (1 875 eurai), mokslinių tyrimų ir plėtros vadovai (1 627 eurai), programinės įrangos kūrėjai (1 624 eurai) ir sistemų analitikai (1 524 eurai).

„Sodros“ duomenys iš esmės patvirtina visame pasaulyje galiojantį dėsnį: geriausiai uždirba tie specialistai, kuriuos parengti trunka ilgai ir kainuoja brangiausiai. Tiek Lietuvoje, tiek JAV tos specialybės, kurias studijuoti kainuoja brangiausiai ir kur sunkiausia gauti diplomą, paprastai lemia daug geresnius atlyginimus. Žinoma, daug kas priklauso nuo asmeninių žmogaus savybių, patirties, netgi nuo įmonės dydžio, nes Lietuvoje neretai tokį patį darbą dirbančių ir tokią pačią kvalifikaciją turinčių darbuotojų algos skirtingose įmonėse skiriasi net kelis kartus.

Nesigilinant į visus statistinius niuansus, reikia pasakyti, kad tiek žmogui individualiai, tiek valstybei reikia planuoti savo specializaciją. Lietuva turi puikių laimėjimų biotechnologijų, lazerių, IT srityse. Mūsų aukštos kokybės paslaugos ir prekės paklausios pasaulyje. Lietuva turėtų savo ateitį planuoti būtent susitelkdama į aukštos pridėtinės vertės paslaugų ir prekių kūrimą, nes to reikia pasauliui, pasaulis už tai pasiruošęs mokėti. Didžiulės galimybės atsivers, jeigu ES ir JAV pasirašys laisvosios prekybos sutartį. Nėra jokių priežasčių, kodėl lietuviai negalėtų teikti teisinių, rinkodaros, reklamos kūrimo, IT ir kitų paslaugų JAV įmonėms. Tačiau joms nereikia žemos ar vidutinės klasės paslaugų – jos nori geriausio, ką galima nusipirkti pigiau negu JAV. Mūsų valstybė turėtų į tai atsižvelgti ir baigti galvoti apie vienus metus ar vieną rinkimų kadenciją.

Būtina kelti ir bendrą aukštųjų mokyklų lygį. Puiki iniciatyva – nustatyti minimalų stojimo į aukštąsias mokyklas balą (bet jis turėtų būti kuo aukštesnis, o ne simbolinis), bet to nepakaks. Mūsų aukštosioms mokykloms verkiant reikia didelės reformos, kuri garantuotų kuo aukštesnę studijų kokybę, o valstybinis finansavimas būtų nukreiptas į aukštą pridėtinę vertę kuriančias profesijas.

Kol valstybė stena, nesnausti turi ir abiturientai bei jų tėvai – gerai analizuoti, kas vyksta pasaulyje, derinti tai su savo norais ir mažiau bijoti įvairių kalbų, kad greitai robotai pakeis visus dirbančius žmones, o ateityje darbą turės tik keistų futuristinių profesijų atstovai. Pasauliui visada reikės gydytojų, IT specialistų, žmonių, gerai išmanančių finansus, ir darbščių rankų gamybos srityje.

DAUGIAUSIA UŽDIRBANČIŲ IR ATEITYJE UŽDIRBSIANČIŲ PROFESIJŲ JAV DVIDEŠIMTUKAS

ProfesijaAtlyginimas, JAV dol.
1.Gydytojas186 000
2.Odontologas146 000
3.Rinkodaros specialistas123 000
4.IT profesionalas123 000
5.Vaistininkas119 000
6.Advokatas114 000
7.Finansų vadovas112 000
8.Pardavimo vadybininkas108 000
9.Verslo operacijų vadovas96 000
10.Profesionalūs slaugytojas95 000
11.Kūrybinių industrijų specialistas95 000
12.Programinės įrangos kūrėjas95 000
13.Veterinaras95 000
14.Gydytojų asistentas92 000
15.Informacijos saugumo specialistas91 000
16.Mechanikos sričių inžinierius85 000
17.Statybos inžinierius85 000
18.Kompiuterinių sistemų analitikas85 000
19.Statybos vadovas84 000
20.Kineziterapeutas82 000

Pastaba. Nurodoma metinių pajamų mediana neatskaičius mokesčių.
Šaltinis – „U.S. News & World Report. Money“, 2014

TIKIMYBĖ, KAD JŪSŲ PROFESIJĄ PER ARTIMIAUSIUS 20 METŲ PAKEIS AUTOMATIZUOTOS SISTEMOS (ROBOTAI)

ProfesijaTikimybė, proc.
1.Sveikatos terapeutas0,003
2.Odontologas0,004
3.Atleto treneris0,007
4.Dvasininkas0,008
5.Chemijos inžinierius0,02
6.Redaktorius0,06
7.Ugniagesys0,17
8.Sveikatos technologas0,4
9.Ekonomistas0,43
10.Komercinių skrydžių pilotas0,55
11.Traukinio mašinistas0,65
12.Kalbos redaktorius0,81
13.Nekilnojamojo turto agentas0,86
14.Techninių tekstų rengėjas0,89
15.Salės pardavėjas0,92
16.Buhalteris, auditorius0,94
17.Telerinkodaros darbuotojas0,99

Šaltinis – C. Frey, M. Osborne, The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerization?, 2013