Turbūt mažiausiai kalbama apie kontraceptikų polinkį silpninti moters libido mažinant testosterono lygį kraujyje.

Kontraceptiniai vaistai pažaboja hormonų gamybą kiaušidėse ir padidina lytinius hormonus surišančio globulinio baltymo (LHSB) lygį organizme. Šis baltymas „išjungia“ lytinius hormonus, tačiau nežinoma ar lytinio potraukio sumažėjimas yra labai dažna problema vartojant kontraceptikus.

Iki šiol buvo manoma, kad bet koks lytinės funkcijos sutrikimas – libido susilpnėjimas, susilpnėję ar išnykę orgazmai, skausminga sueitis ir kiti – išnyksta kai moteris nustoja vartoti vaistus.

Bostono universiteto (JAV) mokslininkai Irwinas Goldsteinas, Claudia Panzer bei jų kolegos ištyrė 125 jaunas moteris, apsilankiusias lytinės funkcijos sutrikimų klinikoje. Iš jų 62 vartojo geriamuosius kontraceptikus, 40 vartojo kontraceptikus anksčiau ir 23 niekada nebuvo vartojusios kontraceptinių tablečių.

Mokslininkai kartą per tris mėnesius matavo LHSB lygį jų organizmuose ir pastebėjo, kad geriančiųjų tabletes LHSB lygis buvo septynis kartus aukštesnis nei tų moterų, kurios niekada nevartojo kontraceptikų. LHSB lygis šiek tiek sumažėjo moterims, nustojusioms vartoti tabletes, tačiau jis vis vien buvo 3-4 kartus didesnis nei moterų, nevartojusių tablečių. „Yra galimybė, kad kontraceptikai moterį paveikia visam gyvenimui“, - sakė I.Goldsteinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją