Pasirodo vis daugiau liudininkų, sugebėjusių išgyventi šį košmarą kalnuose, pasakojimų. Vieni teigia supratę, kad bent jau artimiausių metu nebandys įveikti Everesto, kiti dalinasi kraupiomis istorijomis iš akistatos su mirtimi.

Alpinistas George'as Foulshamas, vienas iš išgyvenusių susidūrimą su didžiule sniego lavina, teigia, kad priėmė šį įvykį, kaip ženklą, kad kol kas jam nelemta įveikti Everesto.

Vyras Everesto kalną bandė įveikti antrą kartą, nes praėjusiais metais pirmą kartą istorijoje alpinizmo sezonas buvo atšauktas, rašo „Business Insider“.

„Aš bandžiau bėgti, bet mane tiesiog priplojo. Aš bandžiau atsistoti, tačiau mane dar kartą parbloškė. Aš negalėjau kvėpuoti, aš maniau, kad esu miręs“ ,– žurnalistams sakė 38 metų biologas G. Foulshamas prisimindamas akimirką, kai, jo manymu, jį parbloškė „50 aukštų baltas pastatas“.

„Kai pagaliau atsistojau, negalėjau patikėti, kad pro mane praskriejo sniego lavina, tačiau buvau beveik nesužeistas“, – sakė G. Foulshamas.

Kai galiausiai vyras kartu su kitais alpinistais laukė, kol galės nusileisti nuo kalno, teigė, kad staiga jį aplankė mintis, kad jo svajonė įveikti kalną gali niekada neišsipildyti.

„Aš svajojau įveikti Everestą metų metus, tačiau atrodo, kad kalnas bando man pasakyti, kad to negali būti bent jau kurį laiką“, – teigė G. Foulshamas.

„Tai per didelis sutapimas suvokti tai du kartus per dvejus metus“, – pokalbį baigė G. Foulshamas.

Kita alpinistė entuziastė JAV pilietė ir kardiologė Ellen Gallant teigė, kad bandė padėti sužeistiesiems, tačiau negalėjo išgelbėti vieno alpinisto, kuris mirė jos akyse.

„Buvau lauke, kai pamačiau artėjančią didžiulę sniego laviną“ , – „AFP“ žurnalistams pasakojo moteris.

„Aš nubėgau į palapinę parkritau ant žemės. Kai vibracija baigėsi, aš išlindau iš palapinės ir iškart radijo ryšiu susisiekiau su medikų palapine. Jie paprašė manęs ir indų alpinisto (Indijos kariuomenės gydytojo) pasirūpinti sužeistaisiais, kuriems sutrenkta galva“, – sakė alpinistė.

„Mes dirbome visą naktį, keisdavomės pamainomis, išdalindavome ir suleisdavome vaistus. Iš devynių pacientų vienas praėjusią naktį mirė, dvidešimt penkerių metų jaunuolis. Jo kraujo spaudimas nukrito, mes nieko negalėjome padaryti“, – išgyvenimais dalijosi medikė.

„Apie šeštą valandą ryto išgirdome sraigtasparnio garsus ir supratome, kad būsime išgelbėti, mes sugebėjome išsiųsti aštuonis pacientus. Kai mokaisi medicinos, išmoksti susikoncentruoti į užduotį, kurią turi padaryti, tačiau dabar, kai viskas nurimo, tai mane pribloškė. Tas jaunuolis, kuriam buvo dvidešimt penkeri metai ir kuris mirė prie mano akių, neturėjo mirti“,– baisius prisiminimus reziumavo E. Gallant.

Kanchamanas Tamangas, kuris dirba virėju ir atvyko kartu su „Jagged Globe“ turistine grupe, teigė, kad ši tragedija ypač skaudi po praėjusių metų mirčių.

„Aš buvau palapinėje, kurioje valgoma vakarienė, kai mus pasiekė lavina, palapinė pakilo ir nuskrido“, – „AFP“ žurnalistams sakė vyras.

„Po praėjusių metų lavinos, aš niekada nejaučiau nerimo sugrįžti. Pasakiau savo šeimai, kad dirbu bazinėje stovykloje ir ten yra saugu, ne taip, kaip ledokryčio kelyje. Sezonas baigtas, kelias sunaikintas, lekokryčio kopėčios sulaužytos. Nemanau, kad atvyksiu čia kitais metais, šis kalnas man primena per daug skausmo“, – žurnalistams pasakojo virėjas.

L.Linkevičius: dalis Lietuvos piliečių iš Nepalo išvyko namo, kiti saugūs

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad šiuo metu Nepale, kurį šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas, esantys Lietuvos piliečiai yra saugūs. Linas Linkevičius pranešė, kad viena turistų grupė sekmadienį jau išvyko į Lietuvą.

„Neturime blogos informacijos, ir tai jau yra gera žinia. Mes žinome, kad ten yra 49 mums žinomi piliečiai, bet kai kurie jų jau išvyko. Dauguma Lietuvos piliečių atvyko centralizuotai, taip ir išvyks. Jie visi saugūs. Stebime situaciją, jeigu reikės konsulinės pagalbos, tarsimės su kolegomis. Tikėkimės, viskas vyks sklandžiai“, -  BNS telefonu iš Saudo Arabijos, kur vieši su vizitu, sekmadienį sakė L.Linkevičius.

Lietuvos pareigūnai neturi oficialios informacijos apie šalies piliečius, nukentėjusius per stiprų žemės drebėjimą Nepale ir aplinkinėse šalyse.  

URM toliau prašo visus Nepale, Indijoje, Kinijoje bei Bangladeše esančius Lietuvos piliečius ar jų artimuosius registruotis elektroniniu  paštu pilieciai@urm.lt.

Estijos pilietis žuvo, dalies latvių ir estų - ieškoma

Estijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per žemės drebėjimą Nepale žuvo vienas Estijos pilietis, skelbia DELFI.ee.

Estijos užsienio ministerijos duomenimis, šiuo metu Nepale yra 30 Estijos piliečių, iš 25 jau yra gauta informacija, kad jie yra sveiki ir gyvi.

Dėl likusių 4 asmenų informacija šiuo metu yra ieškoma.

Latvijos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Nepale žemės drebėjimo metu buvo 41 Latvijos pilietis. Su jais jau pavyko susisiekti.