„Viskas prasidėjo dar 2012 metais, kai pirmą kartą paskambinau garsiausiai Lietuvoje apie jurtas kalbančiam verslininkui iš Žemaitijos – Antanui Poškai. Pasiteiravau, kiek kainuotų vienas kvadratinis avies vilna apšildytas jurtos metras. Verslininkas pasakė, kad kaina siektų 1000 lt/kv. m, o į tą patį klausimą po dviejų metų atsakė, kad jis kainuoja 500 Lt. Pagalvojau, kad pats laikas užmiestyje pasistatyti jurtą ir paklausęs A. Poškos pasiūlymo ręsti aštuonkampę jurtą, išsikviečiau Feng Shui specialistą ir 2014 metų gegužės pradžioje jau turėjau rankose projektą“, - DELFI rašė Dalius (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Jis sako sulaukęs pažadų, kad tų pačių metų Liepos 6-ąją - Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – jurtą turės, sutartis tarp jų buvo sudaryta 2014 m. gegužę.

„Pasakė, paėmė avansą ir dingo. Sumokėjau 15 tūkst. litų (4 344 tūkst. eurų), dar 13 tūkst. reikės pridėti, kai jurta bus baigta. Anų metų gegužė praėjo su viltimi, kad jau vieną rytą prasidės jurtos statymo darbai, tačiau spėjo ir obelys pražysti ir nužydėti, ir vasariškas karštis atėjo, o pirmieji jurtodarbai taip ir neprasidėjo. Mėnesio pabaigoje paskambinau A. Poškai ir jis pasakė, kad reikia mėnesio jurtos padui išlieti bei patikino, kad birželį padas bus padarytas, jurtos karkasas sustatytas, liks tik suvelti vilną, apjuosti jurtą sudėti langus, duris ir - viskas baigta. Negi netikėsi, kai sumokėjai penkiolika tūkstančių“, - prisiminė jis.

Bet jurta taip ir nebuvo paradėta gaminti.

„Jurtininkas į mano skambučius neatsakydavo, nors darbų atlikimo sutarties terminas jau buvo pasibaigęs, pavykdavo jį „pagauti“ jei paskambindavau iš kito numerio“, - sako Dalius.

Vyras pasakoja dar kelis mėnesius laukęs ir spalį vėl kalbėjęs su darbus turėjusiu atlikti verslininku.

„Paprašiau, kad tik jurtos karkasą padarytų ir vilną paliktų – visa kita baigsime patys. Tuomet man atrodė, kad tai yra mažas savo srities meistro prašymas, kurį įgyvendinti žmogus, sakantis, kad išmano, gali labai gretai, tačiau, klydau. Jis pasakė, kad visai nenori mums įsipareigoti ir vėl dingo kaip į vandenį“, - apgailestavo Dalius.

Tuomet Dalius kreipėsi į Klaipėdos rajono apylinkės teismą, kuris, išnagrinėjęs pareiškimą dėl 4 344 tūkst. eurų skolos, 5 proc. metinių palūkanų ir 50,52 eurų bylinėjimosi išlaidų priteisimo iš skolininko Antano Poškos individualios įmonės, priėmė nutarimą visas šias išlaidas priteisti avansą mokėjusiam Daliui.

„Vykdyti teismo sprendimą perdavėme antstolių kontorai ir netrukus paaiškėjo, kad A. Poška nebeturi jokio turto. Visą turtą valdo jo žmona, o jis yra beturtis. Taigi, gražinti už nepadarytus darbus jurtininkas gali tuomet, kai sulauks pensijos arba, kai susimils“, - apgailestavo Dalius.

Jurtų gamintojas: keista, kad žmogus taip elgiasi

DELFI pavyko susisiekti su A. Poška, kuris neslėpė, kad iš tikrųjų žmogui yra skolingas ir dabar deda visas pastangas, kad skolas grąžintų.

„Pinigus tikrai grąžinsiu, dabar darau projektus ir grąžinu pinigus, - kalbėjo A. Poška. - Nėra taip, kad aš tyčia norėjau pakenkti, buvo gaisrų, nelaimių, Ūkio bankas žlugo ir man visos problemos užsitęsė. Buvau gavęs Europos Sąjungos paramą, statybininkai padarė 70 proc. darbų, Ūkio bankas žlugo ir tempiasi skolos iki pat dabar, bet jau matosi šviesa tunelio gale. Lyg ir nesipykome su tuo žmogumi, bet jis ėmė mane šantažuoti, kad visur skambins, rašys ir mano verslui bus juoda dėmė. Sakiau, rašykite, ką norite, uždirbsiu, grąžinsiu, sutartys pasirašytos, pinigai sumokėti, niekur gi nedingsiu.“

Verslininkas sako, kad nėra perrašęs turto žmonai, jis įkeistas bankui, bet A. Poška teigė, kad su banku taip pat baigia atsiskaityti.

„Keista, kad taip žmogus elgiasi. Aš dedu visas pastangas, kad uždirbčiau ir grąžinčiau pinigus, - kalbėjo jurtų gamintojas. - Bet aš visiems tokiems žmonėms esu dėkingas, nes gaunu laišką iš antstolio, man tai – kaip variklis, nekrentu į paniką, bet daugiau dirbu. Pavyzdžiui, dabar pradėjau pirtis iš veltinio gaminti. Po tokių laiškų minčių ateina, kaip išbrist, nes bankai nedraugauja ir kaime verslą padaryti yra tragedija. Kai turi pinigų, bankai skolina, o kai ne – be šansų. Dabar darbas vyksta pilnu tempu.“

Verslininkas sako, kad į teismą jį yra padavę dar du žmonės, tačiau su jais A. Poška sako jau pradėjęs atsiskaityti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)