Šis vaistas pacientu būtinai leidžiamas kas 3 savaites. Ilgesnė nei savaitės pertrauka jau yra negerai, nes liga gali atsinaujinti. Mano mama šiuo vaistu sėkmingai gydoma jau ketvirtus metus. Tačiau Valstybinė ligonių kasa jau 2 savaites nepristato šio vaisto, motyvuodama, kad dar nepasirašyta sutartis su tiekėju.

Šiandien kalbėjau su Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja. Ji sakė, kad sutartis bus pasirašyta šiandien, o vaistai pasieks Vilniaus Onkologijos institutą tik penktadienį. Į mano klausimą, kodėl sutartis pasirašyta taip vėlai, kai jau dvi savaites vaistas pasibaigęs, buvo atsakyta, kad viskas buvo daroma teisingai ir pagal procedūras, savo kaltės jie tame nemato.

Mane apkaltino, kad aš kiekvieną dieną skambinu ir trukdau jų darbuotojams dirbti. Noriu paprašyti Jus paviešinti šią netvarką ir aplaidumą VLK darbe (...).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI komentaro pasiteiravo Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Linos Bušinskaitės:

„Pirmiausia apgailestaujame, kad taip nutiko ir ši moteris susidūrė su nedėmesingumu. Atsiprašome dėl to. Mums visi pacientai yra vienodai svarbūs ir lygūs, todėl labai apmaudu dėl šios situacijos.

Tuo tarpu trastuzumabo medikamentą (įvardintas vaisto pavadinimas redakcijai žinomas – DELFI) gydymo įstaigas pasieks jau šį penktadienį, t.y. po mažiau nei dviejų dienų. Taip pat norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad šio vaisto pirkimo procedūros buvo pradėtos vykdyti gerokai anksčiau, kad jo būtų galima nupirkti ir į gydymo įstaigas pristatyti dar nepasibaigus gydymo įstaigų turimiems likučiams.

Pagal gydymo įstaigų pateiktus duomenis, šių vaistų turėjo pakakti net ir po VLK baigtų viešųjų pirkimo procedūrų bei vaisto pristatymo, t.y. iki š. m. gegužės mėnesio. VLK tikslas ir rūpestis yra užtikrinti, kad pacientus jiems reikalingi vaistai pasiektų kuo greičiau. Taigi, šis atvejis – ne išimtis.

Tačiau nutiko taip, kad šį vaistą gydymo įstaigos sunaudojo anksčiau nei buvo planuota. Atkreipiame dėmesį, kad šiuo atveju, kaip ir analogiškais atvejais, gydymo įstaigos turi ne tik teisę, bet ir pareigą aprūpinti pacientus reikiamais vaistais savo lėšomis, kol ligonių kasos juos pristatys nupirkusi. Ypač šiuo atveju – kai gydymo įstaigų pateikti duomenys rodė, kad turimų vaisto likučių turėjo užtekti iki gegužės mėnesio. Todėl už tai, kad pacientai negali gauti šių vaistų ir gydytis nepertraukiamai, turėtų atsakomybę prisiimti ir gydymo įstaiga/-os, kurios nepanoro parūpinti reikiamų vaistų, nors tai gali daryti ir joms niekas netrukdė. Tokia praktika, kad gydymo įstaigos parūpina vaistus, jei jie baigiasi anksčiau nei planuota, kol dar nespėjo jų nupirkti ir pristatyti ligonių kasos, yra taikoma dažnai ir paprastai dėl to nekyla problemų.“