Nors ir Klaipėdoje jau pasitaiko moterų, kurios konsultacijos į medikus kreipiasi dar prieš pastodamos, tokių atvejų – vienetai. Dažnai net žinodamos, kas kenkia nešiojamam vaisiui, moterys neatsisako žalingų įpročių, nevengia streso ir, bijodamos priaugti svorio, neteisingai renkasi maisto produktus.

Klaipėdos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento vadovas medicinos mokslų daktaras Algimantas Fabijonavičius, Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Vytautas Rauba, Neonatologijos centro vadovė Albina Bulaukienė ir Gimdymo skyriaus vedėja Teresė Karpavičiūtė susėdo prie diskusijų stalo, kad išsakytų pagrindines problemas, su kuriomis susiduria nėščiosios ir jomis besirūpinantys gydytojai. Medikai norėjo priminti besi-laukiančioms moterims sveikatos abėcėlę. Dažnai kūdikių sveikatai pakenkia elementarių taisyklių nesilaikymas.

Statistika nebaugina

Kasmet Klaipėdos ligoninėje gimsta per 3 tūkstančius kūdikių. Medikai tikina, kad, atsižvelgiant į gana sudėtingą socialinę padėtį šalyje, gimusių kūdikių sveikata nėra itin bloga.

Statistika skelbia, kad kūdikių mirtingumas kasmet mažėja, o su įvairiomis sveikatos problemomis Lietuvoje gimsta tiek pat kūdikių, kiek ir kitose Europos šalyse.

Kaip „Klaipėdai“ teigė A.Fabijonavičius, dažniausiai kūdikių sveikatos problemų yra tada, kai gimsta neišnešioti, apsigimę, infekuoti dėl mamos infekcinių susirgimų.

Daktaras pabrėžė, kad 80 procentų atvejų sveika mama pagimdo sveiką vaiką. Net jei mama idealiai rūpinasi savo sveikata, 5-20 proc. gimstančių kūdikių neišvengia sveikatos problemų, nepriklausomai nei nuo medikų, nei nuo nėščiosios.

A.Fabijonavičius priminė, kad moteris dar prieš planuodama kūdikį turėtų išsamiai išsitirti sveikatą, išsigydyti ligas. Jei žalingų įpročių neatsisako prieš pastodama, sužinojusi apie nėštumą, ji privalo nedelsiant atsisakyti rūkymo, alkoholio ir narkotikų.

Gydo abstinenciją

Pasak gydytojos A.Bulaukienės, medikai vis dažniau susiduria, kad kūdikių sveikatos problemos priklauso nuo nėščiosios vartojamų narkotikų. Jei nėščioji narkotikus vartoja ir besilaukdama, jos kūdikiui reikalinga ypatinga priežiūra. Trečią gyvenimo parą mažyliui prasideda abstinencijos sindromas, kurį reikia malšinti raminamaisiais vaistais. Tokio kūdikio sveikatą gydytojai atidžiai stebi 3 savaites.

Medikai įspėjo, kad jaunos merginos, retkarčiais vartojančios dabar išpopuliarėjusius sintetinius narkotikus, turėtų žinoti, kad vėliau šios cheminės medžiagos pakenks jų kūdikio sveikatai.

Tyrimai taip pat rodo, kad dažniau sveiktos problemų turi kūdikiai, kurių susilaukia mažiau išsilavinusios, menkesnio intelekto bei vienišos moterys.

Rūkymas žudo

V.Rauba perspėjo, kad neužtenka mesti rūkyti prieš pat pastojant. Nuolatinis rūkymas organizme savo pėdsakus palieka dar penkerius metus.

A.Bulaukienė patikino, kad rūkančios nėščiosios vaikai problemų dėl to gali patirti ir vaikystėje bei paauglystėje. Tyrimai rodo, kad tokių motinų vaikai dažniau susiduria su elgesio problemomis.

„Jei motina rūko, vaikai visada gimsta mažesnio svorio. Kadangi mamos kraujas yra apnuodytas nikotinu, ji gauna mažiau deguonies, o deguonies trūkumą nuolat patiria ir besivystantis kūdikis. Tuomet sutrinka naujagimio aprūpinimas maisto medžiagomis. Vėliau tokie vaikai turi didesnę tikimybę patirti psichomotorinio vystymosi sutrikimų, jie sunkiau susikaupia mokykloje, būna pernelyg aktyvūs“, - vardijo gydytoja.

Gydytojas V.Rauba sakė, kad vis dar stebisi dėl kai kurių moterų naivumo.

„Rūkančios moterys kartais man aiškina: „Trys mano draugės rūkė, vaikai sveiki gimė, kodėl mano vaikas prastas?“ Keista, kad moterys nesuvokia, jog nikotinas neginčijamai kenkia vaisiui. Tiesa, nikotino poveikis kūdikio sveikatai individualus, jis priklauso nuo kiekvienos moters sveikatos, tačiau didesnė ar mažesnė rūkymo žala vaisiui - akivaizdi“, - sakė gydytojas.

Rūko daugiau

Klaipėdos ligoninės gydytojai teigė, kad rūkančių nėščiųjų pastaruoju metu vis daugėja. Nors besilaukiančios moterys vengia prisipažinti medikams, kad rūko, gydytojai nuolat mato jas rūkant po ligoninės langais.

V.Rauba juokdamasis prisiminė, kad anoniminis nėščių pacienčių tyrimas ligoninėje parodė netikėtą dalyką. Iš anketų paaiškėjo, kad nė viena besilaukianti moteris nerūko. Nors bent trečdalį šių moterų gydytojai matydavo rūkančias. V.Rauba pabrėžė, kad pranešti gydytojui, jog rūko, reikia vien todėl, kad tai žinodamas medikas greičiau diagnozuos ligas, realiau įvertins vaisiaus būklę ir galės tinkamai padėti.

A.Fabijonavičius priminė, kad pagal dabartinį Pacientų teisių ir žalos atlyginimo įstatymą, kilus komplikacijoms, rūkanti nėščioji turėtų daug mažiau galimybių prisiteisti žalos atlyginimą. Pasak gydytojos A.Bulaukienės, ne mažiau vaisiui kenkia ir alkoholis. Moters, kuri nėštumo metu nuolat vartojo alkoholį, vaikas gimsta su aiškiais alkoholinės fetopatijos požymiais.

„Tokių vaikų tarpuakis yra platus, jų nosis trumpa ir riesta, vaikai būna mažesnio svorio. Dažnai vėliau šie vaikai turi protinės veiklos sutrikimų“, - aiškino gydytoja. Pasak A.Bulaukienės, jei moteris neturi valios mesti rūkyti, gimusį kūdikį geriau maitinti pieno mišiniais nei nikotinu apnuodytu rūkančios mamos pienu.

Vaistai nekenkia

Kadangi nėštumas – didžiulis stresas organizmui, pastojus paūmėja ligos, kuriomis nėščioji sirgo anksčiau. Tuomet, jei įmanoma, būtina jas išgydyti. Kūdikiui labiau kenkia moters sveikatos problemos nei vaistai, kuriuos ji turi vartoti, norėdama išsigydyti.

A.Bulaukienės teigimu, neretai būsimos mamos, paisydamos prietarų ar artimųjų patarimų, nesilaiko gydytojų rekomendacijų ir vaistų nevartoja. Tenka nuolat priminti joms, kad medikai, skirdami vaistus, labai kruopščiai pasveria, ar jie nepakenks vaisiui. „Vaistus reikia gerti. Tinkamai parinkti jie nekenkia vaisiui. Atvirkščiai – vaistai išgydo mamą ir neleidžia jos liga užsikrėsti kūdikiui“, - patikino A.Bulaukienė.

Nereikėtų dirbti

Medikai priminė, kad nemažą įtaką kūdikio sveikatai turi ir motinos mityba. Nėščiosios atidžiau turėtų perskaityti produkto etiketėse nurodytą informaciją ir vengti konservantų turinčių produktų. Gydytojas V.Rauba juokavo, kad paštetas, kurio galiojimo laikas – 9 mėnesiai, organizmui gali labiau pakenkti, nei praturtinti. Nėščiosioms neverta gerti ir sulčių, pagamintų iš koncentratų, riboti išgeriamo mineralinio vandens kiekį.

Gydytoja A.Bulaukienė „Klaipėdai“ sakė šiurpstanti dėl moterų kalbų, kad jos iki pat nėštumo pabaigos dirbo.

„Dirbti ištisus devynis mėnesius – joks didvyriškumas. Greičiau atvirkščiai. Visi stresai, kuriuos patiria besilaukianti moteris, akimirksniu atsiliepia ir kūdikio sveikatai“, - tikino gydytoja. Ji priminė, kad nėščiai moteriai medikai nerekomenduoja vairuoti.

Nepasitiki medikais

Medikai rekomendavo pacientams visada kaupti savo medicininių kortelių įrašų kopijas. Išsami ankstesnių ligų istorija visada labai padeda, kai vėliau reikia diagnozuoti sudėtingesnes ligas, ypač nėštumo metu. „Medicina dabar yra skaičių eilės, medikai kiekvieną savo veiksmą įvardija skaičiumi. Paimi tuos skaičius ir tau viskas aišku, kas, kaip, kodėl. Todėl labai svarbu, kad pacientai pasirūpintų sukaupti savo ligų istoriją ir visada turėtų ją namuose. Ir diagnozavimas, ir gydymas tuomet tampa daug paprastesnis“, - tikino V.Rauba.

Gydytojas taip pat juokavo, kad seniai praėjo tie laikai, kai buvo aktualus E.Hemingvėjaus aiškinimas, jog geras medikas yra tas, kuris neskubėdamas surūko su pacientu pypkę ir pažiūrėjęs jam į akis nustato diagnozę. Dabar diagnozės nustatomos greičiau ir tiksliau. V.Rauba pripažino, kad pastaruoju metu atsiranda vis daugiau pacientų, nepasitikinčių medikais.

Pasak gydytojų, nėščiųjų noras sužinoti apie nėštumą ir individualias jo komplikacijas – sveikintinas, tačiau moterys neturėtų pamiršti, kad tiksliausią informaciją joms suteiks nėštumu besirūpinantis gydytojas. Medikai teigė, kad besilaukiančios mamos internete informacijos apie nėštumą galėtų ieškoti ir rimtesnio turinio puslapiuose nei supermama.lt.

A.Fabijonavičius taip pat teigė, kad moters nėštumo ir gimdymo sėkmė mažiausiai priklauso nuo medicinos. Daug daugiau lemia moters gyvensena, jos sveikatos būklė, genai.