Už atitinkamą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą balsavo 33 Seimo nariai, prieš buvo 6, susilaikė 36 parlamentarai. Už pataisas balsavo socialdemokratai ir liberalai, prieš buvo arba susilaikė konservatoriai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, kitų frakcijų atstovų balsų buvo abejose pusėse.

Pataisomis siekta įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvą dėl kovos su seksualine prievarta prieš vaikus, jų seksualiniu išnaudojimu ir vaikų pornografija.

Pataisomis siūlyta įstatymą papildyti nuostata, kuria tiesiogiai uždraudžiama už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus teistiems asmenims dirbti darbą vaikų socialinėse, sveikatos priežiūros, švietimo įstaigose ir organizacijose, taip pat draudžiama verstis individualia veikla, jeigu ji tiesiogiai susijusi su prižiūrimų vaikų auklėjimu ar jų saugumo užtikrinimu. Draudimas būtų galiojęs nepriklausomai nuo to, ar asmens teistumas yra išnykęs, taip pat jis nepriklausytų darbo funkcijų minėtose įstaigose.

Prieš pataisas pasisakiusiems parlamentarams įtarimų kėlė nuostata, kad vaikas turi būti apsaugotas nuo nusikalstamų veikų „seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui“. Konservatorius Rimantas Jonas Dagys pareiškė, esą taip siekiama įtvirtinti nuostatą, esą vaikas galės pasirinkti lytį, o nei tėvai nei mokytojai tam negalės prieštarauti.

„Mes, perkeldami direktyvą, įvedame naują pagrindą bausti už vaiko seksualinio apsisprendimo laisvės varžymą. Ką tai reiškia? Tai yra socialinė lytis, kur aš vieną dieną jaučiuosi tuo ar tuo ir nei tėvas, nei mokytojas, nei kas nors negalės jam prieštarauti, nes tai yra užkardymas. (...) Aš siūlau tikrai šitą įstatymą atmesti ir siūlyti jį patobulinti taip, kad jis nesikirstų su mūsų supratimu apie auklėjimą, švietimą ir visa kita, nes tai tikrai ne vaiko funkcija apsispręsti kiekvieną dieną, kokios lyties jis yra, o šitos sąvokos čia atsiranda“, - sakė R.J.Dagys.

Panašiai pasisakė ir „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas: „Daugelis Seimo narių palaiko tradicinę šeimą, mano klausimas yra toks, kodėl taip atkakliai, įvairiomis formomis, per įstatymą norite kabutėse prakišti kokius nors žodelius, kurie propaguotų homoseksualų elgesį tarp vaikų“.

„Kodėl, jūs, pavyzdžiui, stengiatės, kad būtų įrašyti kažkokie žodeliai, iš kurių būtų galima daryti sekančius įstatymų sprendimus apie tai, kad vaikui reikia suteikti seksualinę laisvę apsispręsti ar jis berniukas, ar jis mergaitė“, - kalbėjo parlamentaras.

Pataisas pristatęs socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis tvirtino, jog siūloma norma tiesiog apibrėžia nusikaltimą prieš vaiką. „Nekalbama apie jokias seksualines orientacijas ar tuos dalykus, kuriuos jūs ką tik paminėjote. Kalbama apie nusikaltimo pavadinimą, kuris yra apibendrintai įvardinamas, ir už kokias nusikalstamas veikas žmogus, kuris jas padarė, neturi teisės dirbti su vaikais“, - sakė viceministras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (475)