Rekomenduoja langus su orlaidėmis

Atliekant daugiabučių renovaciją, be kita ko, keičiami ir seni langai, kurie gyventojams kelia labai daug rūpesčių. O svarbiausia, kad per juos į aplinką išeina labai daug šilumos. Dėl to brangsta šildymas.

Šiuo metu pagrindinis renovacijos kriterijus – kokybė. Todėl verta paanalizuoti, kokius langus rinktis, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas. Vienos langus gaminančios bendrovės Marketingo ir pardavimo vadovė Laura Liekytė teigė, kad seni, mediniai langai yra nesandarūs, praleidžia ir išleidžia orą. Būtent dėl tos priežasties klientai mieliau renkasi plastikinius, kurie pasižymi dideliu sandarumu. Moteris tikino, kad dėl tokios plastikinių langų savybės būtina pasirūpinti būsto vėdinimu.

„Susikaupusi drėgmė sudaro sąlygas daugintis pelėsiniams grybeliams, kurie skleidžia nemalonų kvapą, palieka tamsias dėmes ant sienų ir lubų. Tinkamas patalpų vėdinimas leidžia atnaujinti orą, pašalinti vandens garų perteklių ir išvengti drėgmės kondensavimosi ant langų stiklų“, - informavo moteris.

Kaip yra žinoma, žiemos metu arba lyjant stipriam lietui nėra labai patogu atidaryti langus vėdinimui. Pasak L. Liekytės, minėtų bėdų pavyks išvengti, jei langai bus komplektuojami su vertikaliosiomis orlaidėmis, kurios naudingos ir dėl kitų priežasčių.

„Orlaidės sumažina langų rasojimo tikimybę dėl garų kondensacijos, taip pat iš lauko pusės įmontuotos grotelės apsaugo patalpą nuo lietaus, o iš kambario pusės įmontuotas tinklelis neleidžia į kambarį patekti vabzdžiams“, – apie orlaidžių privalumą kalbėjo įmonės atstovė.

Grėsme susirgti onkologinėmis ligomis

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) vyresnysis mokslo darbuotojas, Polistireninio putplasčio asociacijos prezidentas dr. Česlovas Ignatavičius pabrėžė, kad orlaidžių funkcija yra labai svarbi: pro jas patenka oras, kuris pastoviai vėdina patalpą.

„Jei gyventojai renovacijos metu įsistato langus be orlaidžių, taip yra sutrikdoma vėdinimo sistema ir būtent dėl to galime sulaukti blogo rezultato – pelėsinių grybų. Žmonės dažnai galvoja, kad jie veisiasi dėl to, kad blogai apšiltintas namas, tačiau jų atsiradimo priežastis yra būtent sutrikdyta vėdinimo sistema“, – teigė vyras.

Mokslininko teigimu, pelėsiniai grybai gali atsirasti per tris ar penkias paras, taip sukeldami odos, nagų ar net onkologines ligas.

„Nepamirškite, kad ypač jautrūs yra vaikai, jie labai greitai pasigauna bakterijas“, – priminė mokslininkas.

Č. Ignatavičiaus nuomone, langų bendrovės siūlo įvairius langus, tačiau patys klientai pasirenka langus be orlaidžių dėl geresnės kainos arba dėl žinių stygiaus. Vyras teigė, kad langų bendrovių darbuotojai visada turėtų informuoti pirkėjus apie orlaidžių funkciją ir svarbą. Pašnekovo pastebėjimu, dažnai gyventojai mano, kad lango atidarymas prilygs orlaidžių funkcijai, tačiau taip nėra.

„Orlaidė gali būti atidaryti visą parą, o dažnai atidarinėti langą nei patogu, nei įmanoma, pavyzdžiui, žiemą, kai iš karto pakinta oro temperatūra“, – teigė vyras.

Turi pasirūpinti projektuotojai

Mokslo atstovas rekomendavo, kad atsiradus pelėsiniams grybams languose reikėtų juos nedelsiant naikinti. Tą galima padaryti naudojant fungicidus, kurių galima įsigyti ūkinių prekių parduotuvėse. Vyras patarė, kad minėtą bakteriją galima naikinti su skalbimo milteliais ir net alkoholiu. Tiesa, iš pastarojo sąrašo geriausiai tiktų degtinė. Tačiau jei gerai pasirinkti langai, po renovacijos tokių priemonių griebtis tikrai nereikės.

Mokslininkas priminė, kad pagal statybų įstatymus, ruošiant pastatų projektus renovacijai projektuotojas turi nurodyti vėdinimo sistemą: kaip oras pateks į patalpą ir pro kur išeis.

„Kai kurie statybininkai savavališkai, per daug nesidomėdami siūlo pigesnius langus“, - kalbėjo mokslininkas.

Pasak pašnekovo, tokiu atveju, jeigu sumontuojami langai yra be orlaidžių, vertėtų pasidomėti, kaip yra išspręstas vėdinimo klausimas.

„Kai kuriuose būstuose yra rekuperatorius. Tai - patalpų sienose įmontuotas aparatas (vamzdis) per kurį vyksta vėdinimas“, - teigė Č. Ignatavičius.

Pašnekovas pasakojo, kad prieš kelis dešimtmečius buvo projektuojami ir statomi tokie namai, kuriuose langai numatyti su orlaidėmis.

Mokslininkas ragino atkreipti dėmesį į tai, kokius renkamės langus ir pagalvoti apie savo vaikus bei anūkus.