Populiarūs visame pasaulyje

Sakoma, kad geriausia kopūstus patiekti žalius. Dietologai sutaria, kad ši daržovė privalo būti ir vegetarų bei žaliavalgių racione, mat yra gausi organizmui svarbių vitaminų ir mikroelementų.

Tačiau labai populiaru kopūstus atitinkamai paruošti. Štai kopūstų salotos užkariavo pasaulį nuo Amerikos iki Azijos, kur korėjiečiai neįsivaizduoja kasdienybės be garsiojo kimči. Ne ką mažiau garsi ir kopūstų sriuba.

Nauda sveikatai

Kopūstai gali padėti išgydyti vidurių užkietėjimą, skrandžio opas, odos ligas, egzemą, geltą, reumatą, artritą, podagrą, kai kurias širdies ligas, akių sutrikimus. Taip pat padėti sumažinti antsvorį, sustabdyti senėjimo procesus ir sumažinti Alzheimerio ligos riziką.

Kopūstai turi itin veiksmingų antioksidantų. Tiksliau, vitamino C, kurio turi daugiau nei apelsinai. Vienoje porcijoje daugiau nei pusė vitamino dienos normos. Pastarasis vitaminas mažina laisvųjų radikalų kiekį kūne, kurie yra pagrindinė senėjimo priežastis.

Dėl vitamino C kopūstai naudingi gydant opas, depresiją, stiprinant imuninę sistemą ir kovojant su kosuliu ir peršalimu, gydant žaizdas ir pažeistus audinius, net tam tikras vėžio formas.

Kopūstuose taip pat gausu sieros. Ši yra labai naudinga, nes gelbsti kovojant su infekcijomis. Jos trūkumas gali paskatinti mikrobines infekcijas ir sulėtinti žaizdų gijimą.

Kopūstai pašalina toksinus: laisvuosius radikalus, šlapimo rūgštis. Juose gausu jodo, kuris padeda funkcionuoti smegenims ir nervų sistemai. Taip pat vitamino E, gerinančio odos, akių ir plaukų būklę.

Kopūstai turtingi kalcio, magnio, kalio ir kitų maistinių medžiagų ir yra naudingi bendrai sveikatos būklei.

Viename puodelyje arba 89 gramuose žalio kopūsto yra:

Kalorijų 22
Angliavandenių 5 g
Cukraus 3 g
Skaidulų 2 g
Baltymų 1 g
Natrio 16 g

Med. dr. Endriaus Tomo Veilo (drweil.com) komentaras:

- Kryžmažiedės daržovės, pavyzdžiui, kopūstai turi daugiau galios apsaugoti nuo vėžio. Nyderlanduose atliktas tyrimo metu šimtui tūkstančių žmonių nustatyta, kad tie, kurie valgė daugiausia daržovių, turėjo net ketvirtadaliu mažesnę riziką susirgti gaubtinės žarnos vėžiu. Tačiau tie, kurie daugiausiai valgė kopūstų, riziką sumažino praktiškai dvigubai.

Taip pat beveik perpus sumažėjo storosios žarnos vėžio rizika. Kopūstai taip pat be galo naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Kadangi turi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių savybių. Kai kurie mokslininkai taip pat mano, kad kopūstų vartojimas stiprina pilvo raumenis.