Pataria specialistas, RoletuCentras.lt vadovas Eugenijus Kupermanas.

Geriausia apsauga — prevencija

„Daugelis roletų audinių yra impregnuoti, tad apsaugoti nuo kasdienių nešvarumų, ypač nuo iš gatvės patenkančio purvo, pritraukimo. Vis dėlto, dulkės kaupiasi kiekvienuose namuose, svarbiausia — neleisti joms įsisenėti, prižiūrėti roletus“, pasakoja E. Kupermanas.

Specialisto teigimu, roletai reikalauja iš tiesų nedaug priežiūros. Rekomenduojama kas 3-4 mėnesius tiesiog nuvalyti dulkes. Tai padaryti galite specialia dulkių valymui skirta pašluoste arba dulkių siurbliu — tokiu atveju naudokite minkštais šereliais padengtą siurblio antgalį, taip pat svarbu nustatyti mažesnį prietaiso galingumą. Siurbdami būtinai prilaikykite audinį. Viską darant teisingai atsikratysite dulkių ir nesugadinsite roletų audinio.

Dėmių valymas

Bene dažniausiai pasitaikančios roletų dėmės, ypač šiltuoju metų laiku, tai smulkūs vabzdžiai, kurie prie audinio prisispaudžia vyniojant roletą.

„Taip atsitikus, vėlgi, pirmiausia rekomenduojame pabandyti tiesiog išsiurbti. Jeigu liko dėmelė, ją paprastai nuvalo sausa kempinėlė. Svarbiausia — netrinkite per stipriai, bet naudokite šiurkščiąją šluostės pusę. Jeigu dėmė nėra įsisenėjusi, turėtų nesudėtingai nusivalyti. Kempinėle valyti rekomenduojame ir kitokio purvo dėmes, kurių nepašalina siurblys“,- pasakojo E. Kupermanas.

Jeigu ant roletų pastebėjote riebalų ar kitų sunkesnių, įsisenėjusių dėmių, prieš valant rekomenduojama kempinėlę sudrėkinti.

„Žinoma, valant drėgna kempinėle taip pat reikia būti atsargiems. Jeigu dėmė vis tiek lieka, pabandykite šluostę sudrėkinti vandens ir ploviklio mišinyje. Rinkitės švelnaus poveikio muilą ar natūralias valymo priemones, venkite tų, kurių sudėtyje yra alkoholio, amoniako. Geriausia iš pradžių valymą priemone išbandyti ant audinio kraštelio — įsitikinsite, ar jis tinkamas, neblukina spalvos, nedeformuoja roleto. Valykite labai atsargiai, pernelyg netrindami audinio, po to dar keletą kartų perbraukite tik vandeniu sudrėkinta šluoste. Ir būtinai leiskite audiniui gerai išdžiūti, tik jokiu būdu jo nelyginkite! Beje, prieš valant roletą nepamirškite nuimti metalinių ar plastmasinių jo detalių“,- patirtimi dalinasi specialistas.

Pelėsio problema

Tie, kas roletus turi savo vonios kambaryje, gali susidurti su pelėsio dėmėmis.

„Pelėsio vonioje dažnai išvengti padeda reguliarus patalpos vėdinimas, tinkamos temperatūros palaikymas. Taip pat siekiant išvengti pelėsio labai svarbu nesusukti drėgno roleto — langui aprasojus, būtinai leiskite audiniui išdžiūti. Iš tiesų, kalbant apie pelėsį, geriausias patarimas yra stengtis jo išvengti“,- sako E. Kupermanas.

Kaip elgtis, jeigu to padaryti nepavyko? „Trumpą efektą duos pavalymas kempinėle. Žinoma, yra ir nemažai specialiai pelėsiui valyti skirtų priemonių, tačiau ar jos nepažeis roleto spalvos, formos, priklauso nuo audinio. Pasidomėkite, pasikonsultuokite su specialistais. Savo nuožiūra chemines priemones naudokite tik tuomet, jeigu tai — paskutinė išeitis ir nepavykus būsite pasiruošę pakeisti roleto audinį. Juk šiaip ar taip tai reiktų daryti maždaug kas 5 metus.“

Nesudėtinga priežiūra

„Viskas iš tiesų paprasta. Bent kas pusę metų atsargiai išsiurbkite audinį, atsiradus dėmelėms pavalykite šiurkščia kempinėle, svarbiausia — neleiskite dėmėms įsisenėti. Kilus problemoms visada konsultuokitės su specialistais, iš kurių tuos roletus pirkote — jie puikiai išmano audinių specifiką ir galės patarti geriausiai. Juk geriau pasikonsultuoti, negu gailėtis negrįžtamai sugadinus audinį, tiesa?“,- pataria E. Kupermanas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)