„Pažymėtina, kad „Respublikos“ leidinių“ ir „Balsas.lt“ grupėms priklausančiose žiniasklaidos priemonėse skelbta Lietuvos vykdomos užsienio politikos bei politinės valdžios kritika taip pat dažnai sutapo su Maskvos propaguojamomis idėjomis“, - rašoma VSD veiklos ataskaitoje.

Anot departamento, „minėtose žiniasklaidos priemonėse stengtasi kvestionuoti Lietuvos narystę Europos Sąjungoje, NATO ir kitose euroatlantinėse organizacijose, nuosekliai formuota nuomonė, kad mūsų šalies priklausymas minėtoms organizacijoms yra politiškai ir finansiškai žalingas“.

VSD teigimu, „antivakarietiškas ir prorusiškas idėjas internete aktyviai skleidė signataro Rolando Paulausko organizacija „Mūsų gretos“. 2014 metais ji pradėjo laidos „Naktigonė kitaip“ tiesiogines transliacijas internetinėje svetainėje „Youtube“, interneto svetainėje „sauksmas.lt“ skelbė savo kurtus dokumentinius filmus ir kitus reportažus, rašoma dokumente.

VSD nurodė gaunantis „daug patriotiškai nusiteikusių žmonių laiškų, kuriuose prašoma atkreipti dėmesį į Lietuvoje žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose skelbiamą informaciją ir skatinama nubausti tokios informacijos skleidėjus, jei jie yra žinomi, susekti juos, jei jie anonimiški, ar tiesiog uždrausti tokias žiniasklaidos priemones ar socialinių tinklų paskyras“, tačiau pabrėžė negalintis užsiimti cenzūra.

„Esame demokratinė šalis, ir jei nėra pažeidžiami įstatymai, informacijos draudimas vertintinas kaip nieko bendra su laisva visuomene neturinti cenzūra. Piliečiai turi mokytis skaityti pateikiamą informaciją, atsirinkti ją ir išsiaiškinti tikruosius siunčiamų žinių tikslus, intencijas bei adresatus. Sąmoningi, informaciją iš įvairiausių šaltinių gebantys rasti piliečiai yra neįveikiama kliūtis manipuliacijoms ir propagandos sklaidai“, - teigiama dokumente.

VSD pažymi, kad 2014 metų lapkritį Rusijos ambasados diplomatai mėgino susitarti su dienraščiu „Lietuvos rytas“, kad jis publikuotų tariamą interviu su ambasadoriumi Aleksandru Udalcovu - su pačių Rusijos diplomatų iš anksto parengtais klausimais bei atsakymais, tačiau laikraštis su tuo nesutiko.

Bendrovės „Respublikos“ leidiniai direktorė Diana Veleckienė BNS sakė, kad ataskaitoje nepateikta jokių konkrečių pavyzdžių, todėl „tai yra subjektyvi ataskaitą rašiusiojo nuomonė, kuri irgi gali būti gerbtina“.

„Demokratiška visuomenė negali atsisakyti kritiškos diskusijos, abejonių ar klausimų kėlimo, nes tokiu atveju ji jau nebus demokratiška visuomenė. Tai būtų tiesus kelias į diktatūrą. Žiniasklaidos misija yra saugoti šalies piliečius nuo neteisingų, nuostolingų ar tiesiog kvailų valdžios sprendimų ir ketinimų, ypač jei sprendimai priimami siaurame rate ir primetami visiems piliečiams. „Respublikos“ leidinių leidžiami laikraščiai buvo, yra ir bus atviri visoms nuomonėms, net jei tai ir nepatinka valdžiai. Remiantis VSD logika lygiai taip pat sėkmingai būtų galima patį VSD apkaltinti promasvietiška veikla. Kaip ir Putino FSB, Lietuvos VSD yra dideli mėgėjai pompastiškai demaskuoti šnipus, o vėliau tyliai tuos demaskavimus numarinti. Gaila, kad dabartiniai VSD vadovai aklai atkartoja konservatorių „minkštųjų technologijų“ teiginius, kuriuose rekomenduojama sunaikinti lietuviškus laikraščių leidėjus, pakeičiant juos skandinaviškais“, - komentavo D. Veleckienė, BNS paklausta apie ataskaitą.

Ji teigė, kad šiemet sausį „Respublikoje“ skelbtas interviu su Rusijos ambasadoriumi Lietuvoje Aleksandru Udalcovu buvo parengtas laikraščio iniciatyva, Rusijos ambasada klausimų iš anksto nereikalavo derinti ir už jį nebuvo atlyginta.

Kovo 11-osios Akto signataras R. Paulauskas teigė buvęs nustebintas, kad atsidūrė ataskaitoje, ir tikino esantis „prolietuviškas“, bet atvirai kalbantis apie Vakarų Europos problemas.

„Aš visų pirma esu prolietuviškas, šito tikrai neneigiu, nuo pat Sąjūdžio laikų ir per visą 25-metį aš pirmiausia esu prolietuviškas. Mano supratimu, prolietuviškumas šiuo metu pasireiškia ir tuo, kad žmogus turi stengtis pasaulį matyti realiai, nepasiduoti klaidingoms geopolitinėms sampratoms. O kas nekritiškai ima grynai propagandinę medžiagą ir ją pateikia kaip prolietuvišką - šitie, mano manymu, yra Lietuvos priešai“, - BNS sakė R. Paulauskas.

„Jei valstybės kūrėją ir vieną iš Konstitucijos autorių žmonės, kurių, kai mes valstybę kūrėme, dalis iš jų buvo išvis kitose barikadų pusėse, šiandien šitaip šneka, man tiesiog trūksta žodžių. O dėl paties turinio, ką jie vadina antivakarietiškumu, aš nieko kito nešneku kaip tai, ką šneka daugelis Vakarų Europos politikų. Matydami Europos bėdas, jie apie jas kalba. Jei žmonės mano, kad kalbėjimas apie Europos bėdas iš karto yra prorusiška, tokiu atveju, jei dukart du yra keturi - ir jeigu rusai sako, kad dukart du yra keturi, tai mūsų nuomonės sutampa, taip reikia vertinti“, - kalbėjo R.Paulauskas.

Registrų centro duomenimis, bendrovės „Balsas.lt“ vienintelis akcininkas yra įmonė „Balsas.lt leidiniai“, o jos vienintelis akcininkas nuo 2013-ųjų balandžio yra Londone gyvenantis Paulas Leonardas Steyne'as. Abiem įmonėms pernai iškeltos bankroto bylos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1990)