Pasaulio banko duomenimis, Lietuva šiuo metu pagal patrauklumą pradėti naują verslą yra penkta pasaulyje, Norvegija – 22-ta.

Norvegijos bendrovės atvėrė pinigines investicijoms Lietuvoje, o Vilniuje samdyti darbuotojus yra penkis kartus pigiau nei Osle. Taip straipsnį pradeda vienas Norvegijos ekonomikos portalas „E24“. Skelbiama, kad praėjusiais metais norvegų valdomų bendrovių apyvarta Lietuvoje sudarė daugiau nei pusantro milijardo eurų, o investicijos pasiekė naujas aukštumas.

Daugiausiai investicijų iš norvegų sulaukia Lietuvos sostinė Vilnius, čia įgyvendinama apie pusę projektų, dažniausiai jie susiję su paslaugų sektoriumi. Kituose miestuose norvegai daugiausiai investuoja į gamybą.

Iš priežasčių, kas labiausiai traukią skandinavus į Lietuvą, įvardijami kvalifikuota darbo jėga ir gerokai mažesni atlyginimai nei Norvegijoje. Tačiau taip pat pabrėžiami ir kiti Lietuvos privalumai: norvegams lengva pradėti čia verslą, Lietuvoje daug kas vyksta panašiai kaip namuose, o šalių vyriausybės tampriai bendradarbiauja.

Skandinavų bendrovės pastaraisiais metais verslą, susijusį su paslaugomis, mielai perkelia į Baltijos šalis. Pavyzdžiui, norvegų draudimo bendrovės „Storebrand“ padalinyje Lietuvoje dirba apie 400 darbuotojų. Apie 1000 darbuotojų iš Kopenhagos perkeliamam klientų aptarnavimo centrui šiuo metu ieško ir Danijos bankas „Danske Bank“.