Dokumentą ketvirtadienį Trakuose pasirašė Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas. Abu ministrai yra Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės bendradarbiavimo komisijos pirmininkai.

Lietuva ir Rusija sutarė bendradarbiauti tarifų politikos bei kitais klausimais, siekiant pritraukti į Baltijos jūros Klaipėdos ir Kaliningrado uostus kuo daugiau krovinių ir užtikrinti uostų plėtrą.

Projektą "2K" buvo ketinama pasirašyti dar 2003 metais, tačiau tuomet Lietuva gavo naujus Rusijos pasiūlymus, iš esmės pakeitusius prieš tai abiejų šalių suderintus susitarimus dėl krovinių gabenimo į Klaipėdos ir Kaliningrado uostus tarifų harmonizavimo. Lietuva tuomet tuos pasiūlymus įvertino kaip galinčius sudaryti nepalankias sąlygas jos vežėjams.

Todėl buvo nuspręsta tolesnį susitarimo dėl bendradarbiavimo įgyvendinant "2K" projekto derinimą perduoti Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinei dvišalei komisijai. Be to, 2003 metų vasarą Lietuvoje dėl "2K" buvo kilusios diskusijos, kai dešiniosios opozicinės Tėvynės sąjungos nariai, remdamiesi Valstybės saugumo departamento (VSD)surinkta informacija, pareiškė, kad šis projektas gali būti žalingas Lietuvai.

VSD vėliau patvirtino, kad pateikė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pažymą apie "2K", tačiau jo žalos Lietuvai esą nenustatyta.

Pasak URM, susitikime Trakuose A.Valionis, I.Levitinas, taip pat Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas bei Lietuvos finansų ministras, laikinai einantis susisiekimo ministro pareigas Zigmantas Balčytis aptarė Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimą transporto srityje, prekių tranzitą į Klaipėdą ir Kaliningradą, pasienio infrastruktūros plėtrą ir kitas dvišalio bendradarbiavimo aktualijas.

Vėliau vykusiuose pietuose dalyvavo ir Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė esąs patenkintas ketvirtadienį Lietuvoje vykusių derybų rezultatais. "Manau, kad mums pavyko susitarti dėl konkrečių problemų sprendimų ir kad sugebėjome supaprastinti susisiekimą tarp mūsų valstybių, - pažymėjo ministras. - Pasiekti susitarimai leis efektyviau bendradarbiauti mūsų verslininkams ir spręsti likusias dvišales problemas".

Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinio bendradarbiavimo komisiją taip pat papildys septynios naujos darbo grupės. Ketvirtadienį komisijos pirmininkai - Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas - pasirašė susitarimą dėl darbo grupių sukūrimo.

Nutarta įkurti darbo grupę dėl prekybinio-ekonominio bendradarbiavimo, transporto srityje, energetikos, dėl diplomatinių atstovybių nekilnojamojo turto, dėl socialinių-humanitarinių klausimų bei dėl bendradarbiavimo kultūros, mokslo ir švietimo srityse.

Iki šiol komisijoje veikė dešimt atskirų darbo grupių. Susitarimą ministrai pasirašė iš Vilniaus į Kybartus vykusiame traukinyje.

Lietuvos pasienyje su Kaliningrado srityje esančiame Kybartų poste A.Valionis, I.Levitinas, taip pat Lietuvoje viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas bei Lietuvos finansų ministras Zigmantas Balčytis apžiūrėjo pasienio infrastruktūrą ir stebėjo veterinarinio patikrinimo bei kitas krovinių gabenimo procedūras.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame patvirtino šalių siekį plėtoti dvišalį geros kaimynystės bendradarbiavimą, remiantis 1991 metų liepos 29 dienos Lietuvos ir Rusijos sutartimi ir 2001 metų kovo 30 dienos Lietuvos ir Rusijos prezidentų pareiškimu.

Ministrų pareiškime pažymima, jog keleivių tranzito mechanizmas veikia efektyviai, po Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą nuolat auga prekių tranzito tarp Kaliningrado ir likusios Rusijos dalies apimtys.

Šalys taip pat pažymėjo sėkmingą muitinių, veterinarinių tarnybų bei geležinkelio bendrovių bendradarbiavimą, kuris padėjo pagreitinti krovinių gabenimą per pasienio postus. Lietuva ir Rusija sutarė, kad bendradarbiavimas tarifų politikos klausimais yra svarbus veiksnys sudarant palankias sąlygas Klaipėdos uosto ir Kaliningrado srities uostų plėtrai.

Ministrai pažymėjo, jog būtina greičiau atidaryti pasienio punktą Nida-Rybačij, taip pat suderinti susitarimą dėl pasienio punkto Panemunė-Sovetskas plėtros.

Užsienio reikalų ministrai teigiamai įvertino Vilniuje vykusias pirmąsias konsultacijas dėl valstybės sienos demarkavimo ir įsipareigojo užtikrinti veiksmingą demarkacinės komisijos darbą.