Namų sąlygomis sėti pomidorus daiginimui geriau vėliau nei tai daroma profesionaliuose šiltnamiuose. Ne visose daržininkystės knygose atsižvelgiama į pomidorų daigų auginimo ypatumus namų sąlygomis, todėl būkite atidūs!

Pomidorų daigai užauga per 50–55 dienas, todėl auginti nešildomuose šiltnamiuose sėjami nuo kovo 15 dienos.

Geriausia sėti laikantis nurodytų terminų, net jeigu jūsų perskaityta knyga ar straipsnis rekomenduoja kitaip. Gali būti, kad ten nurašyta informacija nuo profesionaliems ūkininkams, kurie daigus perkelia į apšildomus šiltnamius, skirtų rekomendacijų.

Šiltnamio sąlygos skiriasi nuo esančių butuose ar gyvenamuosiuose namuose, kur paprastai sodinukai auginami savo reikmėms. Namuose tamsu ir karšta, net ir ant lango, o pomidorų daigai, juos pasėjus pernelyg anksti, ilgai „kamuosis“. Todėl geriau jau šiek tiek pavėluoti nei paskubėti.
Sėklų paruošimas sėjai

Yra daug pomidorų paruošimo sėjai būdų: mirkymas, daiginimas, beicavimas ir daugybė kitų. Esminio skirtumo tarp jų nėra. Patirtis rodo, kad jei kokios nors rūšies pomidorai neduoda stiprių daigų iš sausų neapdorotų sėklų, jų gyvybingumas ir produktyvumas labai abejotinas. Nereikia rinktis silpnų ar hibridinių pomidorų rūšių, verčiau apsidraudžiant pirkti kelis variantus su reikiamomis charakteristikomis.

Rinkitės žinomas ir patikrintas pomidorų sėklas. Tokiu atveju nepasisekti gali kartą iš dešimties, tačiau tai yra normalu. Sėklos yra gyvas daiktas ir gali pademonstruoti aikštingumą arba paprasčiausiai netikti konkrečioms auginimo sąlygoms.

Pirktas sėklas apdoroti nuo patogenų nebūtina – tai jau padaryta. Tai daryti reiktų tik su savo sode surinktomis sėklomis. Tokias reiktų apdoroti kalio permanganato tirpale apie trisdešimt minučių. Po mirkymo pomidorų sėklas prieš sėdami kelis kartus perplaukite vandeniu.

Dirvožemis sėjai

Pomidorų daigai dirvožemiui nėra reiklūs – jie santykinai atsparūs sausrai, pakelia didesnį dirvos rūgštingumą. Pomidorai gerai auga savomis rankomis paruoštame grunte, į kurį gerai įdėti priemolio, humuso ir komposto). Taip pat pomidorai puikiai auga pirktiniame durpių mišinyje.

Manoma, kad savomis rankomis paruoštą gruntą reikia kaitinti, o pirktinio – nereikia. Tai tiesa, tačiau tik su sąlyga, kad jūs idealiai laikysitės pomidorų daigų auginimo technologijos: rekomenduojamos temperatūros, apšvietimo, tręšimo. Realybėje šios sąlygos išpildyti bemaž neįmanoma, mat namų sąlygomis daigai yra labai jautrūs stresui, juos gali pažeisti net labai nekalti grybeliai. Todėl geriau garinti visą gruntą, nepriklausomai nuo jo kilmės. Blogiau nuo to nebus.

Pomidorų sėjimas

Dideles pomidorų sėklas patogu sėti pincetu po vieną. Išdėliokite juos ant sutankinto dirvožemio kas centimetrą. Kiekvieną griovelį pažymėkite žymeniu su veislės pavadinimu. Iš viršaus užberkite pusės ar centimetro storio dirvožemio sluoksniu, paliekite ir uždenkite plėvele. Laikykite maždaug 20 laipsnių temperatūroje. Kai tik pasirodys daigai, padėkite indą su pomidorais ant palangės ir nuimkite plėvelę.

Pikuojant daigų tręšti nereikia, pakanka juos palieti. Pikuoti pomidorus reikia tuomet, kai jie turi du tikrus lapelius.

Pomidorų pikavimas

Kai ateina metas pikuoti pomidorus, perkelkite juos po vieną į atskirus vazonėlius, žemė turi būti beveik iki sėklaskiltės lapelių. Į pikavimo dirvožemį įdėkite mineralinių trąšų santykiu vienas valgomasis šauktas penkiems litrams žemės. Praėjus dviem savaitėms nuo pikavimo daigus patręškite kompleksinėmis daigams skirtomis trąšomis.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)