Beveik 150-yje daugiabučių namų yra rengiamasi renovacijai arba darbai jau pradėti. 30 projektų koordinuoja savivaldybė, per 115 namų dalyvauja vykdomoje JESSICA programoje. Dar beveik 170 daugiabučių namų savininkai yra pritarę renovacijai ir turi parengtus investicinius renovacijos projektus.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pavyzdiniu renovavimo atžvilgiu rajonu vadina Miško kvartalą šiaurinėje miesto dalyje.

„Čia šiandien visiškai renovuota 12 namų, dar dviejuose renovacijos darbai baigiami. Tikimės, kad netolimoje ateityje realūs renovacijos darbai bus pradėti dar dešimtyje šio mikrorajono namų“, – teigė L. Dūda.

Pastebimos tendencijos, kad gyventojai, matantys puikius renovuotų namų rezultatus, ir patys užsinori pasigerinti savo gerovę ir ryžtasi renovacijai. Tokie geros praktikos pavyzdžiai pastebimi ir kituose uostamiesčio mikrorajonuose. Pavyzdžiui, netoli Miško kvartalo esančioje Panevėžio g. baigti renovuoti 2 namai, o dar 4 namai dalyvauja renovavimo programoje ir pasirengę atsinaujinimo darbams.

Renovacija vyksta ir pietiniame uostamiesčio rajone. Čia darbai baigiami trijuose Laukininkų, Vyturio ir Vingio g. daugiabučiuose, dar viename name darbai pradėti, o 8 namuose darbai bus pradėti artimiausiu metu arba renovacijai jau yra rengiamasi.

Renovacija miestui teikia keleriopą naudą. Pirma – keičiasi estetinis sovietmečiu statytų daugiabučių namų mikrorajonų vaizdas, skatinama statybų sektoriaus plėtra, sukuriama daugiau darbo vietų, daugiau mokesčių patenka į miesto biudžetą.

Problema, dėl kurios renovacijai miestiečiai ryžtasi ne taip dažnai, kaip norėtųsi, yra statybininkų trūkumas, o taip pat išaugę teikiamų paslaugų įkainiai.

Šiuo metu Klaipėda pagal jau renovuojamų ar artimiausiu metu planuojamų renovuoti daugiabučių namų skaičių neatsilieka nuo bendro šalies vidurkio. Pirmieji daugiabučiai Klaipėdoje renovuoti dar praėjusio dešimtmečio pabaigoje. Didysis daugiabučių renovacijos bumas prasidėjo 2013-aisiais.

Netolimos ateities Klaipėdos miesto siekis – dar labiau skatinti ne tik pavienių daugiabučių namų renovaciją, bet ir kompleksinį kvartalų atnaujinimą.

Galimybė atnaujinti ir sutvarkyti aplink renovuojamus namus esančias teritorijas, įrengiant daugiau automobilių stovėjimo aikštelių bei vaikų žaidimų erdvių, turėtų skatinti gyventojus ryžtis savo būsto atnaujinimui.

Vienas konkrečių ir realių minėto siekio įgyvendinimo pavyzdžių – į tikslinę teritoriją įtrauktas vadinamųjų „chruščiovinių“ namų mikrorajonas, esantis beveik pačiame Klaipėdos centre. ES, valstybės ir savivaldybės lėšomis artimiausiais metais numatyta atnaujinti čia esančias viešąsias erdves bei kompleksiškai sutvarkyti kelis daugiabučių kiemus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją