Pinigų trūksta, bet situacija nėra tokia tragiška... Studijuoju nemokai, todėl kompensacija už studijas man neaktuali. Buvo pasklidusios pono Masiulio kalbos, kad šauktiniai gaus kompiuterinio raštingumo mokymus ir vairuotojo pažymėjimą, nors šios kalbos dingo, bet man tai irgi neaktualu. Pagrindinėmis programomis naudotis moku, automobilį (nors ir 14 metų senumo) irgi turiu. Kas lieka iš privalumų? Vyriškumo mokykla ir patriotiškumas? Nejuokaukit.

Už viską, visada ir visur reikia mokėti, jei negali to daryti, prašom išeiti. Tokia šiandien yra realybė. Man labai keista, kodėl pensijos ir socialinės išmokos nekompensuotos, o jau švaistomi pinigai kariuomenei, bet nelįsiu į svetimą kišenę ir parašysiu apie tai, kas man pačiam yra aktualu ir įdomu.

Man kaip potencialam kandidatui į šauktinius įdomu, kokiomis sąlygomis teks gyventi. Pasakysit, išlepintas? Jeigu žmogų paima ne savo noru beveik metams, tai jis turi teisę žinoti kokiomis sąlygomis bus apgyvendintas. Juk ne į koncentracijos stovyklą važiuoja. Prieš pradedant šauktinių reformas, reikėjo paskelbti atvirų durų dienas ar net mėnesius. Jauni žmonės pasižiūrėtų kas, kur ir kaip. Šiuo metu susidaro įspūdis, kad infrastruktūra yra neparuošta ir dėl to laikoma po antklode nuo visuomenės.

Kitas svarbus dalykas – visiškai nėra aišku, ką tie šauktiniai ten veiks tuos 9 mėn., jei tai lovų klojimo ir bulvių skutimo mokykla, tada... Nėra aiškūs jokie karinės tarnybos projekto kontūrai. Ar šauktiniai bus suskirstyti pagal asmenines savybes, išsilavinimą ir fizines galimybes ar tiesiog kaip banda suvaryti į kareivines ir klos lovas penkis kartus per dieną? Čia tai tikrai vyriškumo mokykla.

Ar bus atsižvelgta į šauktinių fizines galimybes? Žmogus, praleidęs kelis metus kabinete ar dirbdamas sėdimą darbą tikrai nėra puikios fizinės formos ir dešimties kilometrų krosas laukiantis vos išlipus iš kamazo gali būti paskutinis dalykas, kurį jis gyvenime patyrė. Medikų, psichologų, fizioterapeutų priežiūra šiuolaikinėje kariuomenėje yra labai svarbi, jei Lietuvos kariuomenei to nereikia, tegul pasisamdo virtuvės šefų (vis tiek reikės mokyti, kaip bulves skusti).

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone – ar pritariate sprendimui grąžinti privalomąją karo tarnybą? Galbūt galite pasidalinti patirtimi, prisiminęs, kaip jums anksčiau teko tarnauti kariuomenėje? O gal priklausote tai grupei, kuriai planuojama pritaikyti karo prievolę, ir norite pasidalinti mintimis, kaip dėl to jaučiatės? Moterys, jūs jaučiatės nuskriaustos, kad jūs nesate šaukiamos dalyvauti baziniuose kariniuose mokymuose? Laukiame Jūsų minčių žemiau: