Mums žinomas „apelsino žievelės efektas“, dar vadinamas celiulitu, būdingas daugiau nei 80 procentų moterų. Nepaisant to, kad tyrimų atlikta gausiai, tikslios celiulito atsiradimo priežastys vis dar nenustatytos. Manoma, kad tai gali priklausyti nuo lyties, nes celiulitas būdingas daugumai moterų ir nedaugeliui vyrų.

Vyrams celiulitas gali susiformuoti, pavyzdžiui, esant hormoniniam nepakankamumui, sergant tam tikromis ligomis kaip Klinefelterio sindromas, hypogonadizmas, naudojant estrogenų terapiją, gydant vėžį. Įdomu, kad vyriškų hormonų nepakankamumo atveju vyrams celiulitas formuojasi intensyviai.

Būdų, kaip kovoti su tokia problema, iš tiesų daug. Tačiau tikrai veiksmingo celiulito „gydymo“ būdo kol kas nėra. Dermatologai jo net nelaiko liga ir celiulitu įvardija kiek kitokį sutrikimą.
Kalbant apie mums įprastą celiulitą, reikia prisiminti, kad su juo kovojant svarbus vaidmuo tenka dietai, fiziniams pratimas, šiek tiek pagelbėti gali įvairūs masažai, gydymas lazeriu.

Atsako Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė

- Mes, dermatologai, į celiulitą žiūrime visai kitaip. Celiulitu vadiname odos uždegimą, kai tarp ląstelių susikaupia audinių skysčiai, sutrinka nutekėjimas, tai vyksta dėl kapiliarų patologijos, kitų ligų. Kosmetologai celiulitu vadina nelygų, plika akimi matomą odos paviršių, primenantį apelsino žievelę. Nors iš tiesų uždegimo ten kaip ir nėra.

Pastarajai ligai būdingi visi uždegimo požymiai – paraudimas, patinimas, skausmas, funkcijos išnykimas. Dažniausiai šis atsiranda galūnių srityse. Celiulitas, kilęs dėl uždegimo, paprastai gydomas vaistais. Tam, kad žmonės suprastų, kaip susirgimas atrodo - jį galima sulyginti su rože, priežastis ne ta pati, tačiau atrodo panašiai. O kosmetologai sprendžia riebalų apykaitos sutrikimą, kai šie kaupiasi netolygiai, tarsi „salelėmis“ ir tai vyksta be jokio uždegimo. Mums kosmetinis celiulitas nėra liga, kurią reikėtų gydyti. Tai galima koreguoti kremais, masažais ir tinkama mityba.

Vadinamasis kosmetinis celiulitas būdingas nebūtinai antsvorį turintiems žmonėms. Pasižiūrėkite, žurnaluose ir internete gausu lieknų moterų fotografijų, kuriose matyti celiulito pažeista jų oda. Tai įvardyčiau kaip individualų riebalų apykaitos sutrikimą.
Kodėl kosmetologai šį pavadinimą taiko, pati savęs klausiu. Terminas celiulitas – nėra tikslus, nes medicinos terminologijoje galūnė „-itas“ dažniausiai reiškia uždegimą. Tokiu atveju tai reikštų riebalų ląstelių uždegimą, kurio faktiškai nėra. Tad medikai linkę tokią būklę įvardyti liposkleroze, lokalia lipodistrofija ar edemine fibrosklerotine panikulopatija.