Lietuvai pernai rudenį baigus pertvarkyti dujų sektorių pagal ES trečiojo energetiko paketo reikalavimus ir Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ galutinai pasitraukus iš Lietuvos dujų verslo, koncernas atsiėmė ieškinį prieš Lietuvą dėl šio paketo įgyvendinimo.

Arbitražas nutraukė „Gazprom“ inicijuotą bylą, pranešė Energetikos ministerija. Anot jos, tokios baigties ir tikėtasi nuo pat ginčo pradžios.

Siekdamas sustabdyti arba užkirsti kelią „Gazprom“ iš dalies valdytos bendrovės „Lietuvos dujos“ pertvarkai, bylą prieš Lietuvą UNCITRAL Hagos arbitraže prie JTO „Gazprom“ inicijavo 2012 metais, teigdamas, kad Lietuva pažeidė sutartį dėl investicijų skatinimo, atskirdama „Lietuvos dujų“ veiklas pagal ES reikalavimus.

Rokas Masiulis
„Lietuva visada teigė, kad „Gazprom“ pretenzijos neturi pagrindo, o kaltinimai yra nepagrįsti, todėl tokios bylos baigties – nutraukimo – ir buvo galima tikėtis. Lietuva reformavo dujų sektorių siekdama strateginio tikslo - diversifikuotos ir efektyviai veikiančios bendrosios dujų rinkos, kurioje vartotojai turi pasirinkimą, o monopolinės kompanijos negali piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi. Šiuo metu Lietuvoje jau yra pilnai atskirtos gamtinių dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklos. Tai sukūrė palankias sąlygas plėtoti SGD terminalo veiklą bei kurti regioninę dujų rinką“, - sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.
Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius irgi išsakė savo komentarą: „„Gazprom“, prieštaraudamas ES Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimui Lietuvoje, buvo inicijavęs investicinio arbitražo bylą prieš Lietuvą, kuri mūsų nuomone, neturėjo pagrindo, nes buvo siekiama užkirsti kelią Lietuvoje vykdomai dujų sektoriaus reformai. Tokios ginčo baigties, kai ji yra nutraukiama, Lietuva ir tikėjosi nuo pat ginčo pradžios. Vertinu tik teigiamai.Mes sugebėjome reformuoti savo dujų sektorių siekdami strateginio tikslo – dujų rinkos diversifikavimo. Arbitražo sprendimu ginčas yra galutinai užbaigtas, nes „Gazprom“ savo ieškinį atsiėmė.“

Buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pernai rugsėjį sakė, kad Lietuva yra „per žingsnį“ nuo oficialaus susitarimo su „Gazprom“ dėl ieškinio.

„Gazprom“ pernai birželį pasitraukus iš „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcininkų, ginčas neteko prasmės. Lietuvos dujų sektoriaus pertvarka, kuriai „Gazprom“ labai priešinosi, galutinai baigta spalio pabaigoje, nuo bendrovės „Lietuvos dujos“ atskyrus dujų tiekimo veiklą ir įkūrus įmonę „Lietuvos dujų tiekimas“.

Energetikos ministerija pažymi, kad bylos nutraukimas neturi įtakos kitam ginčui tarp Lietuvos ir „Gazprom“ - Stokholmo arbitražas šiuo metu nagrinėja 1,5 mlrd. eurų vertės ieškinį prieš „Gazprom“ dėl Lietuvai 2004-2012 metais taikytos per didelės dujų kainos.

Dar vienas ginčas su „Gazprom“ – Lietuvos naudai

Andrius Kubilius
„O!, - į naujieną emociškai reagavo opozicijos lyderis ir buvęs premjeras Andrius Kubilius. - Galiu vertinti pozityviai, manau, kad „Gazprom“ suprato, kad Trečiojo paketo įgyvendinimas, dėl ko jie labai skundėsi, net kreipėsi į arbitražą, iš tikrųjų buvo europinės teisės įgyvendinimas Lietuvoje ir dėl to jų kreipimasis į Paryžiaus arbitražą buvo visiškai nepagrįstas.“

Pasak jo, tai yra gera žinia ne tik Lietuvai, bet ir daugeliui kitų Europos valstybių, ypač Baltijos šalių regione, kurios siekia įgyvendinti Trečiojo energetikos paketo nuostatas.

„Dabar tai, kad „Gazprom“ atsiima savo kreipimąsi iš Paryžiaus arbitražo, prieš tai sutiko ir sumažinti dujų kainas Lietuvai bei mokėti kompensacijas už 2013 m., daugeliui šalių, panašių kaip mes gali būti įkvėpimu, kad reformas galima drąsiai įgyvendinti“, - dėstė A. Kubilius.

Nors žinia A. Kubiliui buvo netikėta, jis pridūrė, kad Lietuvos teisininkai labai intensyviai ruošėsi Paryžiaus arbitražui.

„Mes buvome pripratę, kad „Gazprom“ kartais elgėsi nelabai logiškai ir bando demonstruoti savo jėgą. Kai jis pradeda elgtis logiškai juridine prasme, tas yra pakankamai netikėta“, - apibendrino A. Kubilius.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad „Gazprom“ bendrovės sprendimas dėl ieškinio nebuvo netikėtas: „Gazprom“ pardavė savo akcijas ir kaip ir nebėra (ginčo - DELFI) objekto. Tik buvo galima tikėtis, kad tai įvyks anksčiau, bet įvyko dabar“.

Paklaustas, ar toks „Gazprom“ pasitraukimas gali turėti įtakos Lietuvos ieškiniui prieš „Gazprom“ Stokholmo arbitražo teisme, A. Sekmokas sakė, kad galbūt Lietuvos padėtis dabar yra geresnė.

„Bet Lietuvos ieškinys yra apie nuostolius, o ne apie Trečiąjį paketą. Taip, kad fonas yra pozityvus, bet tiesioginės įtakos neturi“, - kalbėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (719)