Tiesa truputį sudėtingesnė: tikriausiai viena iš didžiausių problemų Kinijoje, kuri stabdo LGBTQ priimtinumą visuomenėje, yra ta, kad valstybė gan tvirtai laikosi keistos pozicijos: „Neremk, nebausk, nepropaguok“.

„Neremk“ reiškia valstybės atsisiejimą nuo LGBTQ grupės visuomenėje: nors kitos nevisuomeninės organizacijos šiuo metu gali gauti įvairialypės pagalbos iš valstybės biudžeto, visos LGBTQ paramos grupės iriasi kaip išmano.

„Nebausk“ reiškia neutralią teisinę poziciją. Šiuo metu, kaip ir Lietuvoje, Kinijoje valstybinė teisė nepripažįsta nei homoseksualios partnerystės, nei homoseksualių santuokų, sudarytų užsienyje. Iš kitos pusės, 2014-ais metais vaikinas Xin Ying Pekine padavė į teismą psichologijos kliniką už klinikos bandymą elektrošoko metodu (2014-tais metais!) gydyti jį nuo homoseksualumo. Teisė buvo jo pusėje: vaikinas gavo atsiprašymą, išmoką, ir didelę dovaną – pagaliau pats priėmė save tokį, koks yra.

„Nepropaguok“ – ši dalis tikriausiai labiausiai skiriasi nuo LGBTQ gyvenimo Lietuvoje. Kinijos piliečiai neturi žodžio laisvės, tad valstybė autoritariškai pasilieka teisę cenzūruoti viską, kas nepriimtina arba nesutampa su oficialia (arba netgi neoficialia) centrinės valstybės politika.

Tokia politika dažnai palaikoma ne tik politinėje sferoje, bet ir paprastų mirtingųjų gyvenime: azijietiškoje kultūroje žmonės nelinkę viešai ir tiesiogiai išreikšti savo nuomonių, visa Kinijos visuomenė ganėtinai introvertiška. Tad LGBTQ visuomenė tiesiog egzistuoja ir kuriasi be didelių problemų. Poros gyvena kartu, vaikšto susikabinusios rankomis. Smurto prieš LGBTQ – nedaug. Problemos atsiskleidžia tuomet, kai prededame kalbėti apie tai, kiek žino šeima, kiek žino bendradarbiai, kiek žino draugai. Nors Kinijos visuomenė labai introvertiška, kiekvienas žmogus taip pat stengiasi susikurti ir išlaikyti savo visuomeninį „veidą“.

Toks valstybinis ir visuomeninis klimatas sukūrė daug problemų žmonių gyvenime: LGBTQ žmonės dažnai niekuomet nepasisako tėvams apie savo partnerius ir savo gyvenimą. Kadangi Kinija panašaus dydžio kaip Europa, LGBTQ tiesiog tyliai palieka savo šeimas, išsikrausto gyventi į kitą Kinijos galą ir palaiko paviršutiniškus ryšius tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais. Kai kurios homoseksualios poros pasirenka susirasti priešingos lyties homoseksualią porą, kartu nusipirkti butus netoli nuo vienas kito ir susituokti. Kai tėvai atvažiuoja aplankyti jaunavedžių, suaugusių žmonių poros tiesiog apsikeičia butais ir kelias dienas gyvena „tradicinį“ gyvenimą. Be visuomenės atvirumo, žmonės tiesiog taip pat tyliai pasirenka nukirsti svarbius ryšius su šeima ir išsikraustyti.

Vis dėlto paskutiniaisiais metais LGBTQ klimatas Kinijoje truputį keičiasi: Šanchajaus aktyvistams pavyksta netgi kasmetinę „Pride“ suorganizuoti (aišku, be eitynių, nes bet kokie paradai Kinijoje uždrausti). Vasario mėnesį, prieš pat Kinų Naujuosius metus, kurie yra pati didžiausia šventė Kinijoje, didžiausias internetinės prekybos tinklas „Taobao“ ir „Blued“ paskelbė konkursą dešimčiai laimingų porų keliauti į Jungtines Amerikos Valstijas susituokti. „Taobao“ ir „Blued“ apmoka skrydžio kainą, viešbučius, pramogas

LGBT friendly“ Vilnius akcija įkvėpė Kinijoje, Ningbo mieste, įsikūrusią LGBTQ visuomenę „Diversity“ sukurti panašų žemėlapį ir savo mieste. Ningbo – tai aštuonių milijonų žmonių miestas, įsikūręs pietinėje Kinijos dalyje, netoli Šanghajaus. „LGBT friendly“ žemėlapio akcija mieste susilaukė daug dėmesio: 30 skirtingų kavinių, barų ir kitų įvairių paslaugų tiekėjų panoro atspindėti kitokį tradicinio miesto veidą. Galutinė žemėlapio versija bus išleista birželio mėnesį, bet „Diversity“ gali mielai pasidalinti pirmuoju žemėlapio eskizu.

„Diversity“ dirba ne tik su viešosios erdvės „LGBT friendly“ žemėlapio projektu, bet taip pat ir užpildo psichologinės pagalbos spragą LGBT bendruomenėje. Liūdna, bet tiesa tad, kad LGBT atstovai Kinijoje daug kenčia: kai kurie žmonės pasirenka visą gyvenimą nesikalbėti su savo šeima apie savo gyvenime, tie, kurie sukaupia drąsa pasidalinti savo išgyvenimais, geriausiu atveju kenčia aršias peštynes su šeima daugelį metų. Tiesą sakant, nors visuomenė turi apie 200 bendraminčių, pažįstame tik penkis kinus, kurie atviri su savo šeimomis. Tad bendraminčių konsultavimas (angl. peer counselling) yra viena iš svarbiausių veiklų, kuriomis užsiimame.

Siunčiame šiltus linkėjimus Lietuvai iš atitirpstančios Kinijos ir linkime džiaugtis žodžio laisve.