Pastaruoju metu vis didesnį populiarumą išsikovoja vadinamasis „jaukus maistas“ (angl. comfort food) – tradiciniai patiekalai, kurie be savo puikaus skonio dvelkia nostalgija ir apdovanoja sentimentalia nuotaika. Tokiam maistui dažniausiai būdingas didesnis angliavandenių kiekis ir paprastas pagaminimas. Trumpai aptarkime, koks tai maistas ir išbandykime kelis jo receptus.

Kadangi dauguma mūsų skonio prioritetų pagrįsti psichologiniu komfortu, toks maistas pirmiausias charakterizuojamas būtent taip – nuo jo tampa malonu ir šilta. Klasikiniu tokio maisto pavyzdžiu tradiciškai laikoma vištienos ir makaronų sriuba, kuri daugelyje kultūrų tapo stebuklingo vaisto nuo sezoninio peršalimo sinonimu. Ji jau kelis amžius verdama tada, kai norima sušilti.

„Jaukiu maistu“ vadinamas bet koks sotus maistas, kuris suteikia ramybės ir saugumo jausmą. Šis terminas dažnai naudojamas ir psichologų, kurie mano, kad vaikystės skonį ar asociacijas su „bobutės viralu“ padovanoti galintis maistas padeda susidoroti su sezonine depresija, kelia nuotaiką ir apskritai gerina žmogaus savijautą.

Šiai kategorijai priskiriami troškiniai, užkepėlės, sriubos, virtinukai, plovas, mieliniai pyragėliai, bulvių košė, makaronai su sūriu, šokoladiniai sausainiai – žodžiu, bet kokie kepti ar virti patiekalai, kuriais mus maitino vaikystėje.

Vis dar ginčijamasi, ar toks maistas yra naudingas sveikatai, mat jis labai sotus ir dažniausiai sudarytas iš angliavandenių, tačiau psichinę sveikatą jis veikia neabejotinai teigiamai. Štai kodėl „jaukaus maisto“ dažniausiai norisi patiriant įtampą ar tuo metu, kai organizmas bando prisitaikyti prie sezonų kaitos, kad sklandžiau aklimatizuotųsi.

Vištienos ir makaronų sriuba su daržovėmis

Tiršta ir aromatinga sriuba – geriausia priemonė nuo peršalimo. Tai greitai paruošiamas ir neįtikėtinai skanus patiekalas.
Sudėtingumas: paprasta
Tipas: pirmas patiekalas
Paruošimo laikas: viena valanda
Keliems asmenims: 12

Ingredientai:
1,5 vištienos sultinio
8 nedidelės vištienos krūtinėlės su kaulu (bendras svoris apie 750 g)
1 smulkiai pjaustyta svogūno galva
2 smulkiai pjaustyti porai
2 smulkiai pjaustytos morkos
750 ml makaronų (su kiaušiniais)
1 valgomasis šaukštas smulkiai pjaustytų petražolių
pagal skonį druskos ir pipirų
pagal skonį čiobrelių

Paruošimas:

Dideliame puode užvirkite vištienos sultinį. Sudėkite vištieną, suberkite svogūną, porą, morkas ir kmynus, pagardinkite druska ir pipirais. Ugnį sumažinkite, pridenkite dangčiu ir virkite dar 30-40 minučių. Nuimkite putas. Išgriebkite vištieną, suberkite makaronus. Išimę kaulus, paukštieną supjaustykite gabalėliais ir grąžinkite į puodą. Kai makaronai suminkštės, apibarstę petražolėmis sriubą patiekite.

Piemenų pyragas

Tradicinis britų virtuvės patiekalas, kuris kai kuriose šalyse vadinamas bulvių apkepu. Dažnai jis duodamas vaikų darželiuose ir mokyklose, todėl suaugusiems žmonėms kelia nostalgiją ir malonius vaikystės prisiminimus.
Sudėtingumas: vidutinis
Tipas: pyragas
Paruošimo laikas: 1 valanda 15 minučių
Keliems asmenims: 8

Ingredientai:
5-6 ketvirčiais supjaustytos vidutinio didumo bulvės
200 ml pieno
2 valgomieji šaukštai sviesto
1 arbatinis šaukštelis druskos
400 g veršienos faršo
2 arbatiniai šaukšteliai alyvuogių aliejaus
1 smulkiai supjaustyta svogūno galva
2 arbatiniai šaukšteliai šviežių čiobrelių
2 valgomieji šaukštai miltų
250 ml mėsos sultinio
200 g konservuotų kukurūzų

Paruošimas:

Bulves išvirkite, iš jų, pieno ir sviesto pagaminkite bulvių tyrę. Pagal skonį pasūdykite. Veršienos faršą apkepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, dažnai maišydami, kol mėsa parus ir suminkštės. Kitoje keptuvėje apkepkite svogūną su čiobreliais. Sudėkite į faršą ir ant nedidelės ugnies viską gerai išmaišykite. Suberkite miltus ir maišykite dvi minutes, paskui supilkite mėsos sultinį ir likusią druską bei pipirus.

Uždenkite dangčiu ir palikite troškintis ant nedidelės ugnies 5-10 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Į riebalais išteptą apkepo formą sudėkite mėsos masę, ant viršaus suberkite kukurūzus, paskui viską užklokite tolygiu bulvių tyrės sluoksniu. Kepkite orkaitėje 20-25 minutes, kol pyrago viršus gražiai parus.

Lazanija

Klasikinis italų virtuvės patiekalas. Soti lazanija patinka kone visiems, tai vienas pagrindinių „jaukaus maisto“ patiekalų.
Sudėtingumas: vidutinis
Tipas: pagrindinis patiekalas
Paruošimo laikas: 2 valandos
Keliems asmenims: 8

Ingredientai:
2 smulkiai pjaustytos svogūno galvos
1 smulkiai tarkuota morka
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
400 g jautienos ar veršienos faršo
1 indelis pomidorų padažo
2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
1 arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių
1 arbatinis šaukštelis džiovintų bazilikų
pagal skonį druskos ir pipirų
100 g tarkuoto parmezano sūrio
250 ml 20 procentų grietinėlės
1 valgomasis šaukštas sviesto
1 valgomasis šaukštas miltų
12 lapelių lazanijos lakštų
nedidelė saujelė smulkiai pjaustytų šviežių petražolių

Paruošimas:

Nedideliame puode apkepinkite svogūną ir morkas, kol suminkštės. Sudėkite faršą ir kepkite apie dešimt minučių dažnai maišydami. Supilkite pomidorų padažą ir pomidorų pastą, bazilikus ir raudonėlius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų, viską gerai išmaišykite ir palikite 10 minučių troškintis ant nedidelės ugnies.

Tuo pat metu dideliame puode užvirkite vandenį ir į jį dėkite po keturis lazanijos lakštus. Apvirtus lazanijos lakštus padėkite ant sauso paviršiaus, kad apdžiūtų. Atskirame prikaistuvyje paruoškite padažą – ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir įpilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies virkite tol, kol sutirštės. Padažą pasūdykite ir išjunkite ugnį.

Kepimo formoje išdėliokite pyragą iš trijų vienodo dydžio sluoksnių: iš pradžių dedame lazanijos lakštus, paskui mėsos masę, viską užpilame padažu ir apiberiame parmezanu. Padažą ir mėsos masę paskleiskite kaip įmanoma tolygiau. Viršutinį sluoksnį sudaro tik lazanijos lakštai, padažas ir parmezanas. Kepkite orkaitėje, kuri įkaitinta iki 180 laipsnių, 35 minutes, kol patiekalas gražiai apskrus. Patiekite su šviežiomis petražolėmis.

Lazanija

Jautienos troškinys

Idealus „jaukios virtuvės“ klasikinio patiekalo pavyzdys – greitpuodyje ar keraminiame inde paruoštas jautienos troškinys. Jį šaldytuve laikyti galima visą savaitę, taip išvengiant būtinybės kiekvieną dieną vakarienei gaminti kažką naujo.
Sudėtingumas: paprasta
Tipas: pagrindinis patiekalas
Paruošimo laikas: 2 valandos 45 minutės
Keliems asmenims: 6

Ingredientai:
1,5 kg kubeliais pjaustytos jautienos
80 ml pomidorų pastos
3 valgomieji šaukštai balzaminio acto
2 valgomieji šaukštai miltų
pagal skonį druskos ir pipirų
2 ketvirčiais supjaustytos svogūnų galvos
6 nuluptos ir ketvirčiais supjaustytos bulvės
6 į keturias dalis supjaustytos morkos
2 nuvalytos česnako galvos
2 smulkiais žiedais supjaustyti porai
2 lauro lapeliai

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į karščiui atsparų indą su dangčiu sudėkite mėsos kubelius, pomidorų pastą, supilkite balzaminį actą ir miltus, įberkite pagal skonį druskos ir pipirų. Sudėkite svogūnus, bulves, morkas, česnaką ir lauro lapus, įpilkite 750 ml vandens. Indą uždėkite ant ugnies ir užvirkite. Uždenkite dangtį ir perkelkite į orkaitę. Troškinkite apie pustrečios valandos, kol mėsa bus minkšta. Prieš patiekdami išimkite lauro lapelius.

Pieniško ir baltojo šokolado sausainiai

Tai pats geriausias receptas, jeigu norite akimirksniu atsikratyti streso – šilti dviejų rūšių šokolado sausainiai. Kartą jų paragavus sustoti neįmanoma!

Sudėtingumas: vidutinis

Tipas: desertas

Paruošimo laikas: 2 valandos 45 minutės

Keliems asmenims: 24 sausainiai

Ingredientai:
50 g sviesto
200 g pieniško šokolado
50 g baltojo šokolado
1 indelis tirštinto pieno
25 g tarkuotų migdolų
200 g miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Paruošimas:

Vandens vonelėje ištirpinkite sviestą ir pienišką šokoladą, maišykite tol, kol gausis vientisa masė. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite tirštintą pieną, tada įmaišykite tarkuotus migdolus. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, taip pat druską. Viską gerai išminkykite ir leiskite tešlai pabūti šaldytuve 20 minučių.

Kai tešla atvės, tačiau dar bus minkoma, įminkykite į ją smulkiai sulaužytą baltąjį šokoladą. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Tešlą padalinkite į lygias 24 dalis, iš jų suformuokite rutuliukus, juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kiekvieną rutuliuką šiek tiek prispauskite prie skardos.

Kepkite sausainius 12 minučių, paskui leiskite išjungtoje orkaitėje pabūti dar penkias minutes. Tada išimkite ir leiskite atvėsti, nors skaniausi šie sausainiai šilti.
Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)