Išskirtinė žaliosios arbatos rūšis 

Pats žodis matcha reiškia arbatos miltelius. Kai užsisakote tradicinės žaliosios arbatos, arbatžolės išbrinksta karštame vandenyje, o pačios arbatžolės nėra vartojamos. Kai geriate matcha, vartojate pačius arbatos lapelius, smulkiai sumaltus ir virtusius tirpalu. Tradiciškai trečdaliui karšto, bet neužvirinto vandens puodelio reikia arbatinio šaukštelio matcha. Bambukiniu šepetėliu arbata maišoma, kol atsiranda putų.   

Skirtingai nei tradicinė žalioji arbata, arbatmedžiai, iš kurių lapelių vėliau gaminama matcha arbata, iki derliaus nuėmimo dengiami apsaugine medžiaga – taip arbatmedžio lapeliams suteikiamas geresnis skonis ir tekstūra. Lapeliai renkami rankomis, kruopščiai apdorojami garais, kad būtų sustabdyta fermentacija, tada išdžiovinami ir brandinami vėsioje patalpoje, tokiu būdu pagerinant jų skonį dar labiau. Išdžiovinti arbatmedžio lapeliai sutrinami į miltelius. 

Matcha gerina savijautą

macha arbata
Kadangi matcha gaminama iš aukštos kokybės arbatžolių, o geriant šią arbatą vartojamos visos arbatžolės, tokiu būdu paruoštoje arbatoje lieka kur kas daugiau maistingųjų medžiagų nei paprastoje žaliojoje arbatoje. Maža to, kad gerdami matcha arbatą gaunate vitaminų ir mineralų, šioje arbatoje daug antioksidantų, apsaugančių nuo širdies ligų ir vėžio, o taip pat ir reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, mažinančių kraujospūdį ir stabdančių senėjimo procesus. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad EGCG vadinamas matcha arbatos sudėtyje esantis polifenolis gerina metabolizmą, o taip pat lėtina arba visiškai sustabdo vėžinių ląstelių augimą. 

Turi daug kofeino 

Kadangi geriant matcha arbatą suvartojami patys arbatos lapeliai, į organizmą patenka tris kartus daugiau kofeino nei geriant įprastu būdu paruoštą žaliąją arbatą. Šis kofeino kiekis prilygsta viename kavos puodelyje esančiam kofeino kiekiui. Matcha arbatos mėgėjai tikina, kad, lyginant su iš kavos gaunamo kofeino pliūpsniu, išgėrus matcha arbatos dėl joje esančios L-teaninu vadinamos medžiagos apima „budrios ramybės“ jausmas, nes ši medžiaga atpalaiduoja nesukeldama mieguistumo. Vis dėlto rekomenduojama atsisakyti kofeino bet kokiu pavidalu likus šešioms valandoms iki miego, kad nebūtų trikdomas ramus nakties poilsis. 

Tradiciškai geriama medituojant

Matcha arbatos ruošimas Japonijoje – tai ypatinga ceremonija, siejama su dzenbudizmu. Turbūt tai viena iš šios arbatos populiarumo priežasčių, kadangi meditacijos kasdien visame pasaulyje populiarėja ne dienomis, o valandomis. 

Be jokios abejonės, matcha arbatos ruošimas ir gurkšnojimas padeda sulėtinti tempą, pasidžiaugti akimirka. Taigi šios arbatos nauda tikrai neapsiriboja tik teigiamai organizmą veikiančiais šios arbatos sudėtyje esančiais antioksidantais – juk bet kurios rūšies meditacijos yra labai naudingos. Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad meditacijos padeda mažinti stresą keliančio ir apetitą didinančio hormono kortizolio kiekį kraujyje, slopina uždegimus, padeda suvaldyti alkio protrūkius, mažina kraujospūdį, o taip pat ir didina pasitikėjimą savimi.

Matcha arbatos skonis ganėtinai aštrus. Šios arbatos ragavusieji teigia, kad skonis primena žolę ir špinatus. Kartais vietoje tradicinių matcha arbatos miltelių siūlomi įvairūs mišiniai. Kai kuriuose mišiniuose pagrindiniu ingredientu tampa cukrus, į juos dedama pieno miltelių, taigi gėrimas primena karštą šokoladą. Vis dėlto, tokių gėrimų rinktis nerekomenduojama. Arbatos ekspertai taip pat įspėja, kad esminis matcha arbatos rodiklis – jos kokybė, o pastaroji priklauso nuo arbatos kainos. Kitaip tariant, aukštos kokybės, šviežia ir gryna matcha kainuoja nemažai, o nedidelė kaina – tai signalas, rodantis, kad prekė yra prastos kokybės. 

Net ir organiškomis sąlygomis augintoje arbatoje yra švino, kurį augalas absorbuoja iš aplinkos, kurioje auga. Tai ypač aktualu Kinijoje augintai arbatai. Įprastu būdu ruošiant žaliąją arbatą 90 proc. švino lieka arbatžolėse, kurių nevartojame. Tyrimai parodė, kad viename matcha arbatos puodelyje gali būti 30 kartų daugiau švino nei tokiame pat įprastu būdu paruoštos žaliosios arbatos kiekyje. Dėl šios priežasties per dieną rekomenduojama negerti daugiau nei vieno matcha žaliosios arbatos puodelio. Nerekomenduojama šios arbatos duoti vaikams. 

Matcha įvairiems patiekalams gaminti 

Matcha arbatą virtuvės šefai taip pat deda į saldaus ir pikantiško skonio patiekalus. Įvedu į „Google“ paieškų sistemą junginį „patiekalai su matcha“ atsiveria neregėti klodai: keksai, šokoladiniai pyragai ir pudingai su matcha, matcha sriuba ir netgi gvakamolė su matcha. Žinoma, derėtų vengti matcha karštinės. Kaip ir kitų superproduktų atveju, nerekomenduojama vartoti per didelio jų kiekio. Taigi ieškokite grynos, organiškos, aukštos kokybė matcha arbatos ir mėgaukitės jos teikiamais privalumais.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)