Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriaus prokuroras Rimvydas Valentukevičius BNS sakė, kad minimali bauda skirta atsižvelgus į tai, kad A.Kalanta nebuvo šių rašinių kūrėjas, o savo vadovaujamame leidinyje sutiko perspausdinti jų vertimą rusų kalba.

Už spaudinio, propaguojančio nacionalinę, rasinę ar religinę nesantaiką, platinimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą iki 5 tūkst. litų.

Toje pat byloje dar kaltinami "Respublikos" leidėjas Vitas Tomkus, vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Raimundas Celencevičius bei rusų kalba leidžiamo šio dienraščio vyriausiojo redaktoriaus A.Kalantos pavaduotoja Nadežda Doronina.

Pastarųjų dviejų bylos turi būti pradėtos nagrinėti šią savaitę. Tuo tarpu nutarimą dėl V.Tomkaus veiksmų Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas ketina paskelbti birželio viduryje.

Nukentėjusieji šioje byloje yra Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius ir vienas netradicinės seksualinės orientacijos atstovų.

Pernai dienraščiuose "Respublika" ir "Vakaro žinios" išspausdintos publikacijos "Kas valdo pasaulį?", "Išgyventi Lietuvoje" ir kt. visuomenėje buvo įvertintos kaip kurstančios antisemitizmą, nepakantumą gėjams ir kitokią netoleranciją.

Rašinių ciklą, iliustruotą žydo ir gėjaus karikatūromis, pasmerkė visuomenės atstovai, politikai, užsienio diplomatai.

Tautinių bendrijų tarybos prie Vyriausybės, Lietuvos nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos, Lietuvos žydų bendruomenės, Lietuvos pilietinių organizacijų atstovai bei atskiri piliečiai paprašė Generalinės prokuratūros dėl šio rašinių ciklo iškelti baudžiamąją bylą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pernai balandį. Už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę kaltinamiesiems grėsė laisvės atėmimo bausmė.

Maždaug po metų, vasarį, šis tyrimas nutrauktas. Vienu iš motyvų nutraukti bylą ikiteisminio tyrimo prokuroras nurodė, kad šiomis publikacijomis nebuvo padaryta nusikalstama veika.

Kovą byla vėl atnaujinta, tačiau konstatuota, kad kaltinamieji straipsniais apie žydus ir netradicinės seksualinės orientacijos asmenis padarė ne baudžiamąjį, bet administracinį pažeidimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją