Eksperimento rezultatai – akivaizdūs: nustatyta, kad atliekant pašalinius veiksmus vairuotojų reakcija sulėtėja dukart.

Pasak policijos atstovų, avarijos kasdien įvyksta dėl pašalinių veiksmų, neatidumo bei greičio viršijimo. Šiuo renginiu policija nori atkreipti dėmesį, kad vairuotojo pašaliniai veiksmai gali sukelti skaudžių pasekmių.

„Vairuotojo pašaliniai veiksmai vairuojant transporto priemonę gali sukelti skaudžių pasekmių. Atrodo, nieko reikšmingo važiuojant atsiliepti telefonu ar parašyti žinutę, ar moterims lūpas pasidažyti, tačiau viso to pasekmės – dėmesio praradimas, o sekundė dažniausiai lemia labai daug. Visos šios pasekmės ir šiandien atsispindi: išaugęs avaringumas, žuvusiųjų skaičius, sužeistų skaičius“, – sako Kauno apskrities VPK Kelių patrulių vadas Ramūnas Kemzūra.

„Kalbėjimas telefonu bei trumpųjų žinučių rašymas, moterims ieškant daiktų rankinėse, lūpų dažymas, gėrimas vairavimo metu ir rūkymas. Šie dalykai labai trukdo vairuojant, ypač kalbėjimas telefonu. Žmonės nukreipia dėmesį nuo kelio ir greitai nesureaguoja“, – sako „AUTO ABC“ instruktorius Remigijus Jočys.

Važiavimas aikštelėje buvo vertinamas pagal gairelių palietimą bei nuvertimą užduočių atlikimo metu, taip pat buvo vertinamas distancijos įveikimo laikas. Užduotys buvo parinktos pagal kasdienines situacijas. Važiuojant reikėjo surasti reikiamos radijo stoties dažnį, parašyti trumpąją žinutę, kalbėti telefonu, pasidažyti lūpas bei atsukti vandens buteliuką ir atsigerti. Visa tai teko daryti atliekant vairavimo užduotis aikštelėje.

Eksperimento rezultatai – daugiau nei įtikinami. Jei vairuotojai trasą be pašalinių veiksmų įveikdavo per dvi-tris minutes, tai atliekant pašalinius veiksmus trasoje užtrukdavo dukart ilgiau.

„Vairuoti buvo ypač sudėtinga, kadangi visi pašaliniai veiksniai važiuojant labai trukdė, nes nėra tekę taip daryti. Tikrai nerekomenduoju žmonėms taip važiuoti, nes sukelia labai daug keblumų. Stengiuosi vairuoti atsakingai, todėl norėjau tai išbandyti saugioje aikštelėje. Dar kartą sakau, tik nebandykite daryti to keliuose“, – sako pirmas prie starto linijos stojęs kaunietis Vytautas.

Policija tikisi, kad tokios netradicinės akcijos padės susimąstyti ir vairuotojai nesielgs neapdairiai bei įvertins save ir veiksmus įvairiose situacijose keliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)