Kodėl verdami kiaušiniai įskyla?

Vištų kiaušiniai įskyla dėl daugelio priežasčių. Pavyzdžiui, staigiai pasikeičiant temperatūrai, arba kai verdama ant didelės ugnies. Be to, kiaušinio atsparumas temperatūrų svyravimui dar labai priklauso ir nuo jo dydžio ir spalvos.

Kuo kiaušinis didesnis, tuo jo lukštas plonesnis. Nepakankamai tvarūs kiaušinių lukštai dar būna ir dėl tos priežasties, kad vištos, kurios juos padėjo, nebuvo aprūpinamos pakankamu kalcio kiekiu, dėl to kiaušinių lukštai nepakankamai stiprūs. Jei vištos organizmui trūksta kalcio, ji deda kiaušinius, kurių lukštas plonas ir trapus, o tokius kiaušinius transportuojant, juose atsiranda mikro įtrūkimų. Būtent tokie kiaušiniai ir įskyla, kai juos verdame.

Kiaušinių dažymas

Ką reikėtų daryti?

Kad besiruošdami Velykoms išvengtume papildomo bėgimo į parduotuvę su tikslu nupirkti dar kiaušinių, nes pusė iš išvirtų suskilo – siūlome atkreipti dėmesį į tam tikrus dalykus, renkantis kiaušinius. Svarbiausia apžiūrėkite, ar kiaušiniai neturi matomų įtrūkimų, taip pat rinkitės vidutinio dydžio kiaušinius, o ne didelius.

Jei virsite kiaušinius kietai – rinkitės kiaušinius rudu lukštu, jie daug stipresni. Rudų kiaušinių lukštas daug storesnis, todėl ilgiau verdant jie rečiau įskyla. Be to, jų galiojimo laikas yra šiek tiek ilgesnis. Rudieji kiaušiniai taip pat turi mažiau įtrūkimų po transportavimo.

Prieš pradedant virti, reikėtų įsitikinti, kad kiaušiniai tikrai švieži. Tam, kad išsiaiškintumėte – įdėkite kiaušinius į indą su vandeniu. Jei kiaušiniai nusės ant dugno – juos višta padėjo daugiau nei prieš tris dienas. Savaitės senumo kiaušiniai plaukios vertikaliai. Daugiau nei prieš tris savaites išperėtas kiaušinis plūduriuos vandens paviršiuje.

Tam, kad išvengtų įtrūkimų, daugelis šeimininkių užvirus vandeniui su kiaušiniais, į jį įpila acto ir įberia druskos. Druska padeda pasiekti „sulaikymo“ efektą, t. y. Kiaušinis „neišbėga“, jeigu įskyla. O actas, atvirkščiai, kiaušinio lukštui suteikia „elastingumo“ savybių, todėl kiaušiniai „atlaiko“ visą virimo procesą. Taigi, kai verdate kiaušinius kietai, užtenka tiesiog įpilti acto.

Dar vienas receptas: kad būtų išvengta staigių temperatūrų pokyčių, kiaušinius reikia palaikyti kambario temperatūroje, tuomet dėti į šaltą vandenį ir virti ant mažos ugnies. Vandenį reikia sūdyti – 1 šaukštas druskos į 1 litrą vandens. Taip pat įpilamas 1 šaukštas 9 proc. acto į 3 litrus vandens.

Patariama kiaušinius virti nedidelės talpos puode. Kol jie virs – svarbu stebėti vandens kiekį ir jei kyla būtinybė, įpilti dar vandens. Kiaušinius reikėtų virti ant vidutinės arba mažos ugnies, nes labai aukštoje temperatūroje greitai užvirę kiaušiniai gali sprogti.

Yra ir mažiau išplitusių būdų: į vandenį įdėti gabalėlį sviesto ir šaukštą druskos. Taip pat ant puodo dugno dedama apversta lėkštė arba indelis, į juos įdedami kiaušiniai ir tuomet viskas užpilama vandeniu. Verdant tokiu būdu kiaušiniai liks sveiki be papildomos druskos ir acto pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)