“Studio Figura International”, norėdama išsiaiškinti, kodėl moterims dažnai taip sunku pasiekti norimą svorį, atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 1220 savo figūra nepatenkintų moterų nuo 25 iki 65 metų iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, D.Britanijos, Norvegijos ir Ispanijos.

Paaiškėjo, kad pasiekti norimą tikslą moterims padeda reguliari priežiūra, o nesėkmę lemia savikontrolės stygius.

Lieknėjimo plane - ir mityba, ir pratimai, ir masažai

Pradžioje kiekviena dalyvė turėjo nusistatyti savo tikslą, kurį norėjo pasiekti tyrimo metu. Paaiškėjo, kad net 87 proc. moterų kaip pagrindinę savo problemą įvardija per didelį svorį ir apimtis. Likusiųjų tikslas buvo sumažinti celiulitą ir sustangrinti odą.

Tada kiekvienai dalyvei buvo sudaryta asmeninė programa: nustatytas vandens kiekis, kurį dalyvė turėjo išgerti per dieną, paskirtas limfodrenažinių masažų skaičius per savaitę, sudarytas individualus mitybos planas, esant poreikiui paskirti papildai. Vėliau, pagal kiekvienos dalyvės galimybes, įtraukos kardio treniruotės. Viso tyrimo metu kartą per savaitę visos dalyės buvo pasveriamos ir išmatuojamos.

Gauti rezultatai nustebino tiek jo organizatorius, tiek dalyves. Nepaisant to, kad nuolat buvo prižiūrimos specialistų, tik 43 proc. tyrime dalyvavusių moterų pasiekė savo užsibrėžtą tikslą. Iš likusiųjų, 38 proc. tikslą pasiekė iš dallies (numetė dalį užsibrėžtų kilogramų ar centimetrų), 11 proc. tikslo nepasiekė, o 8 proc. iš tyrimo pasitraukė, nebaigusios programos.

Savikontrolės stygius

Susisteminus konsultantų pateiktus duomenis, paaiškėjo, kad daugumai tyrime dalyvavusių moterų, kurios nepasiekė arba tik iš dalies pasiekė savo tikslus, sunkiai sekėsi laikytis paskirtos mitybos ir treniruočių programos.

Viena iš tyrime Lietuvoje dalyvavusių moterų, Natalja Gečienė, neslėpė, kad lengva buvo tiesiog nustatytu metu nueiti į treniruotes ar masažus, bet sugrįžus namo laikytis mitybos režimo sunku.

“Sumažinti svorį bandžiau jau seniai, tačiau nesėkmingai. Jei ir pavykdavo numesti keletą kilogramų, tai tik trumpam. Todėl sulaukusi pasiūlymo dalyvauti tokiame tyrime, iškart sutikau. Juk neturėjau ko prarasti! Na, nebent tik savo kilogramus…”,- juokavo lietuvė.
“Manau, kad nuolatinė kontrolė man buvo esminis dalykas mažinant svorį. Jei ne jis, vargu, ar būčiau pasiekusį savo tikslą”, - prisipažino tyrimo metu 9 kilogramų atsikračiusi moteris.

“Nors savo tikslą jau pasiekiau ir esu patenkinta tuo, kaip dabar atrodau, suprantu, kad ir toliau turiu laikytis man skirtų rekomendacijų, jei noriu išlaikyti tai, ką turiu. Žinau, kad viena to padaryti nesugebėsiu, todėl nusprendžiau ir toliau tęsti pradėtą programą. Dabar ji jau nebus tokia intensyvi. Limfodrenažinių masažų skaičių specialistai man sumažino iki dviejų per savaitę. Mitybos programą kiek pakoregavo, taigi dabar jau net ir šokoladas nebus draudžiamas. Žinoma, saikingai. Vienintelis dalykas, kuris nepasikeitė – tai kontrolė. Ir toliau vieną kartą per savaitę reguliariai sversiuos ir matuosiuos. Nemėgstu šios procedūros, bet suprantu, kad kaip tik jai ir turiu būti dėkinga už tai, kad pagaliau esu patenkinta savo išvaizda”, - sakė Natalja.

Lietuvėms sunkiausia - daugiau judėti

Klientės pasiekimais džiaugiasi ir vienos iš “Studia Figura” vadovė, Užupyje įsikūrusios limfodrenažinio masažo svetainės savininkė Rita Balčiūnienė.

“Turiu akcentuoti, kad tiek Natalijai, tiek ir kitoms lietuvėms šiame tyrime sekėsi bene geriausiai. Rezultatai kur kas geresni nei Lenkijos, Latvijos ar Norvegijos moterų. Lietuvės apskritai savo išvaizdai kelia didesnius reikalavimus nei tarkim Norvegijos ar D. Britanijos moterys, galbūt todėl ir ryžto lieknėti turi daugiau.


Geresniems rezultatams įtakos galėjo turėti ir tai, kad lietuvėms būdingi kriaušės ir obuolio formos figūros tipai, kurie dažnai būna susiję su limfinės sistemos sutrikimais. Tyrime taikytų lieknėjimo programų pagrindas kaip tik ir buvo limfodrenažinis masažas, kuris išvalo organizmą ir atkuria normalią limfos sistemos veiklą”, - pasakojo R. Balčiūnienė.

“Taip pat džiugu, kad dauguma lietuvių supranta, kas yra sveika mityba, žino, ką galima valgyti, o ko reiktų atsisakyti, ir stengiasi šių rekomendacijų laikytis.


Su lietuvėmis buvo sunkiau susitarti dėl papildomo judėjimo. Jeigu pvz. norvegės mielai į masažus vaikšto pėsčiomis, kartais dar net specialiai pasirenka ilgesnį maršrutą, kad daugiau pajudėtų, tai lietuves prikalbinti daugiau vaikščioti itin sunku. Jos mieliau papildomą limfodrenažinį masažą pasidarys nei ateis į studiją pėsčiomis”, - apie lietuvių moterų įpročius teigė specialistė.

Tyrimas atskleidė, kad ir kokia būtų mitybos ir sporto programa, tikslą pasiekti ji padės tik tada, kai bus pilnai įgyvendinta ir visa apimanti. Tam reikalinga griežta savikontrolė, kurios, kaip parodė tyrimas, moterims labiausiai ir trūksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)