Pirmosios kasmetinės nacionalinės "Savaitės be kompiuterio" organizatoriai tikisi, kad šeimos netrukus išmoks atsispirti kompiuterio traukai.

"Savaitės be televizoriaus" pavyzdžiu sekanti "Savaitė be kompiuterio" prasidės rugpjūčio l ir baigsis rugpjūčio 7 dieną. Šio projekto tikslas - ugdyti žmonių supratimą apie besaikio kompiuterio naudojimo keliamą riziką. Vaikų sveikatos ekspertai vis garsiau kalba, kad jau epidemija tampančio vaikų nutukimo pagrindinės priežastys - nesaikingas sėdėjimas prie kompiuterio bei televizoriaus. Specialistai nerimauja ir dėl to, kokį poveikį ilgas sėdėjimas prie kompiuterio gali turėti vaikų socialiniams gebėjimams, pažymiams bei bendrai savijautai.

"Būtina, kad čia būtų nustatytos tam tikros ribos", - tvirtina vienas "Savaitę be kompiuterio" rengiančios organizacijos įkūrėjų Joe Acunzo, pats auginantis "kompiuteroholiką" paauglį.

Kuo toliau, tuo daugiau laiko vaikai skiria elektroninei žiniasklaidai. Natūraliai kyla klausimas - kiek yra per daug? Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vaikai nuo aštuonerių iki aštuoniolikos metų prie kompiuterio, televizoriaus ar žaisdami vaizdo žaidimus kasdien praleidžia apie 6,5 valandos (tai sudaro 44,5 valandos per savaitę). Be to, kovo mėnesį "Kaiser Family Foundation" atliktas tyrimas nurodo, kad dabar vaikai prie televizorių ir kompiuterių kasdien išsėdi valanda ilgiau, nei sėdėdavo prieš penkerius metus.

Kol kas nacionalinės "Savaitės be kompiuterio" rengėjams stinga bendradarbiavimo su kolegomis, rengiančiais analogišką "Savaitę be televizoriaus", kuri vyko balandžio mėnesį. Šių metų "Savaitė be televizoriaus" - vienuoliktoji, jos rengėjai ragina šeimas išsiversti be vaizdo žaidimų ir interneto. Tikimasi, kad šiame projekte dalyvaus apie aštuoni milijonai žmonių.

Acunzo ketina įkurti pelno nesiekiančią organizaciją "Be kompiuterio", kuri būtų finansuojama iš aukų. Vis dėlto jo projekte galima įžvelgti ir sąsajų su verslu. Acunzo ir jo verslo partneris Markas Sicignano ilgai dirbo programinės įrangos srityje, o dabar prekiauja specialia programa "ComputerTime", leidžiančia tėvams riboti vaikų naudojimąsi kompiuteriu. Šią programą galima nusipirkti jų interneto tinklalapyje už 39,95 dolerio.