Kauno tarptautinės grafikos bienalės kviestinius dalyvius suburs aistra akcentuoti klasikines grafikos technikas ir tuo pačiu senąja pasirinkta ir daug kartų išbandyta technika atskleisti šiuolaikinio pasaulio istorijas ar reikšmes.

Šis dualumas ir kartu tarpusavio ryšiai – tarp senos išraiškos ir naujos prasmės – slypi ir bienalės koncepcijos pavadinime „Kultūros linija“. Linija – yra viena pagrindinių sudedamųjų dalių grafikos mene, tai pagrindas ir visa ko pradžia; dailininkui pasirinkus šią meno specifiką su linija reikia susigyventi, prie jos absoliuto reikia priprasti. Linija buvo naudota seniausiais laikais, jos išraiškos užtekdavo didžiausiems simboliams atskleisti. Tik iš linijos ypatybių žiūrėdami į grafikos meną mes atspėjame senąsias technikas ir jų grožį. Linija naudojama ir dabar, jos galia ir įtaka klasikinėse technikose nesumenko. Ji įgali sujungti meistro vis tobulinamą techniką su šių dienų kultūra taip, kad grafikos menas ne tik atskleistų grožį ar harmoniją, bet ir būtų aktualus, aštrus ir skaidrus šių dienų veidrodis.

Bienalės parodų metu dominuos spalvoti lino, medžio raižiniai, šilkografija, oforto technika, mecotinta ir kt. Bienalėje dalyvaus Lenkijos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lietuvos menininkai: Peeter Allik (EE), Lena Bondare (LV), Kacper Bożek (PL), Agnieszka Cieślińska (PL), Matas Dūda (LT), Olesya Dzhurayeva (UA), Greta Grendaitė (LT), Gudrum Heamagi (EE), Vera Yahoudzik (BY), Yakovenko Yury (BY), Rimvydas Kepežinskas (LT), Tatjana Krivenkova (LV), Maija Kurseva (LV), Tarrvi Laaman (EE), Paulis Liepa (LV), Błażej Ostoja Lniski (PL), Bogdan Miga (PL), Kristina Norvilaitė (LT), Henryk Ożóg (PL), Lasma Pujate (LV), Aistė Ramūnaitė (LT), Rolandas Rimkūnas (LT), Roman Romanyshyn (UA), Edmundas Saladžius (LT), Guntars Sietins (LV), Piotr Smolnicki (PL), Piotr Szurek (PL), Krzystof Tomalski (PL), Kęstutis Vasiliūnas (LT), Eglė Vertelkaitė (LT), Gabija Vidrinskaitė (LT), Andrzej Wecławski (PL).

Keletas dienų bus skirtos paskaitoms ir edukacinėms programoms, kuriose dalyvaus svečiai iš įvairių šalių. Visi norintys galės eksperimentuoti ir spausdinti grafikos lakštus (tikslesnė informacija bus skelbiama vėliau).

Bienalės atidarymo metu, 16:00 val. M. Žilinsko dailės galerijoje bus pristatomas audiovizualinis performansas MODUS. Jo kūrėjai kvies žiūrovą į kelionę laiku peržengiant ribą tarp istorinės dimensijos, dabarties ir ateities vizijos. Siūlomas pasaulio modelis ir jame veikiančios kintančios būsenos, performanse bus išreiškiamos trimis skirtingais emociniais dirgikliais – garsu, vaizdu, judesiu. Šis tarpdisciplininis projektas – tarsi prologas, trumpas pasakojimas apie pasaulio daugialypumą ir neišvengiamą jo cikliškumą.

Performanso autoriai: audiovizualinio meno grupė „Bionics“, Kauno styginių instrumentų kvartetas, šokio teatras „Aura“, alternatyvios muzikos grupė „Sovijus“.

Parodos veiks: 2015 03 26 – 2015 04 26

Kovo 27 d., penktadienį, 18:00 val. galerijoje Homo Ludens (Žeimių g. 15, Jonava) vyks bienalę lydinčios Rolando Rimkūno (LT) ir Peeter Allik (EE) parodos atidarymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)