Persikraustė arčiau baseino

18-as gimtadienis – ne tik triukšminga šventė, bet ir simbolinis slenkstis, po kurio kiekvienam jaunuoliui tenka pamojuoti už parankės jį vedusiems palydovams ir savarankiškai leistis į priekyje laukiančius gyvenimo vingius.

Jei trankių vakarėlių R. Meilutytei neleidžia sportinis režimas, atsakomybė už savo veiksmus geriausiai pastarųjų metų Lietuvos sportininkei – jokia naujiena. Bent jau olimpinės, pasaulio ir Europos čempionės treneris Jonas Ruddas įsitikinęs, kad jo auklėtinė išaugo plaukimo princesės ar auksinės žuvelės apdarus, kuriuos lietuvei pasiuvo pakerėta pasaulio žiniasklaida.

„Psichologiškai ji perėjo iš jaunimo į suaugusiųjų grupę dar prieš metus. Ji virto subrendusia atlete ir subrendusia asmenybe“, – swimvortex.com kovo pradžioje teigė specialistas iš Didžiosios Britanijos.

Kuo skiriasi 15-metė ir trejais metais vyresnė R. Meilutytė, DELFI paklausė pačios plaukikės, kuriai ketvirtadienį sukanka 18-a.

„Turiu žymiai daugiau patirties. O ar pakito mano elgesys, geriau pastebėjo artimieji ir draugai nei aš pati“, – šyptelėjo R. Meilutytė.

Viena permaina akivaizdi – 2010 metais palikusi gimtąjį Kauną ir išvykusi į Pietvakarių Anglijos uostamiestį gyventi su tėčiu Sauliumi Meilučiu, neseniai sportininkė pakeitė gyvenamąją vietą.

„Plymouth Leander“ plaukimo klubo atstovė po treniruočių ir pamokų pailsėti grįžta į butą, išsinuomotą netoli baseino, į kurį kasdien traukia nuo pat ankstyvo ryto.

„Ar jau gyvenu savarankiškai? Beveik. Perkraustyti daiktus ir galutinai įsikurti padėjo tėtis ir draugai. Šiuo metu gyvenu kartu su tėčio drauge (Rasa Švenčioniene – DELFI), butas labai paprastas ir jaukus. Neturėjau daug laiko ieškoti būsto, teko greitai persikraustyti, todėl dairiausi kažko, kas būtų arti baseino, kad nereikėtų toli keliauti“, – DELFI pasakojo R. Meilutytė.

Ilgai gyventi šioje vietoje ji nesiruošia, kadangi vasaros pabaigoje – praūžus Kazanėje (Rusija) vyksiančiam pasaulio čempionatui – laisvą laiką ketina skirti naujo būsto paieškoms.

„Jau senai svajoju apie butą su vaizdu į jūrą“, – prisipažino plaukikė.

Savo paieškų lauką R. Meilutytė galės praplėsti, nes šiemet tikisi gauti vairuotojo pažymėjimą ir į Plimuto koledžą ar baseiną pati keliauti automobiliu.

„Dar negalvojau, kokio automobilio norėčiau, bet man visada patiko „Mini Cooper“. Tik labai jau lėtai vyksta teisių laikymo procesas. Neturiu daug laiko, todėl stengiuosi bent vieną pamoką per savaitę skirti vairavimui su instruktoriumi“, – sakė mergina, teorijos egzaminą išlaikiusi dar praėjusiais metais.

Ar du brolius – Mindaugą ir Margirį – turinčiai ir prie šeimyninio šurmulio įpratusiai atletei gyventi vienai nebus nuobodu?

„Labai norėčiau augintinio, bet, deja... Visą laiką būnu užimta, negalėčiau juo pasirūpinti. Šiaip man tikrai neliūdna, diena dažniausiai būna gan chaotiška, todėl vakare smagu grįžti namo ir ramiai atsipūsti“, – numojo ranka R. Meilutytė.

Mokyklą baigs grįžusi iš Rio de Žaneiro

Nors pilnametystės sulaukusiai sportininkei prieš akis pamažu veriasi visas gyvenimas, labai toli į priekį ji nesižvalgo. Tolimiausias horizontas – 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės.

Olimpiada koreguoja ir R. Meilutytės mokymosi programą. Glaudžiai su „Plymouth Leander“ klubu bendradarbiaujantis koledžas, kurį lanko lietuvė, leidžia lanksčiai sudėlioti mokslo krūvį atsižvelgiant į treniruočių ir varžybų grafikus.

Šiuo metu plaukikė A lygiu kremta tik psichologijos pamokas – šiuo mokslu rimtai susidomėjusi atletė rudenį užsiminė norinti studijuoti psichologiją ir universitete.

„Žinias apie stresą, sportininko savijautą ir panašiai galiu pritaikyti sau. Tai man ypač padeda sunkių treniruočių ir varžybų metu. Bet gali būti, kad teks pabaigti mokslus jau po žaidynių, nes kiti metai man bus labai intensyvūs. Šiuo metu stengiuosi per toli į priekį nežiūrėti, noriu ramiai, nesiblaškydama užbaigti koledžą ir įgyvendinti savo svajonę – sėkmingai pasirodyti Rio de Žaneire“, – aiškino R. Meilutytė.

Ji neabejoja, kad Brazilijoje bus stipresnė nei 2012-ais Londone, kur tapo jauniausia olimpine čempione Lietuvos istorijoje.

Anot jos, prabėgę metai plaukimo technikai įtakos beveik neturėjo, užtat sportininkė mano dabar ją įvaldžiusi geriau.

„Kiekvienam plaukikui ar plaukikei branda pasireiškia skirtingai. Aš jaučiuosi žymiai stipresnė, labiau kontroliuoju kiekvieną grybšnį. Pati plaukimo technika labai nepasikeitė, tiesiog stengiamės ją „šlifuoti“, sustiprinti silpnas vietas“, – kalbėjo R. Meilutytė.

Plaukikė neslepia, kad užmigti ant laurų jai neleido ir tokios konkurentės kaip rusė Julija Jefimova, 2013 metais pasaulio čempionate Barselonoje (Ispanija) aplenkusi lietuvę 50 m plaukimo krūtine rungties finale, ar jamaikietė Alia Atkinson, su kuria teko grumtis praėjusio sezono pabaigoje trumpame baseine.

„Man tai tikrai davė vertingų pamokų, ir aš dėl to džiaugiuosi. Atsirado dar daugiau motyvacijos eiti į priekį“, – sakė Lietuvos rinktinės lyderė.

Su pagrindinėmis varžovėmis ji susitiks liepos 24 – rugsėjo 9 d. Kazanėje vyksiančiose pirmenybėse. Informacija apie tai, kaip ruošiasi ir kokios sportinės formos yra kitos pretendentės į plaukimo krūtine rungčių medalius, R. Meilutytės nepasiekia, bet kaunietė nepuoselėja vilčių dėl lengvo pasiplaukiojimo Tatarstano sostinėje.

„Galiu tik spėti, kad jos ruošiasi sunkiai, kaip ir visi kiti“, – svarstė plaukikė.

Varžybų sezoną ji pavasarį atidarys Didžiojoje Britanijoje, vėliau dalyvaus tradiciniuose turnyruose Prancūzijoje, Italijoje. Į Lietuvą tituluočiausia šalies plaukimo atstovė gali užsukti jau tik po planetos pirmenybių.

Unikalūs pasiekimai

Nepaisant jauno amžiaus, R. Meilutytė dar pernai - būdama 17-os - tapo pirmąja plaukike pasaulyje, susižėrusia visus svarbiausius nacionalinius ir tarptautinius titulus visose amžiaus grupėse.

Plaukimo treniruotes R. Meilutytė pradėjo lankyti būdama septynerių Kauno plaukimo mokyklos „Šilainių“ baseine (pirmasis treneris – Giedrius Martinionis).

Tuo pat metu būsimoji olimpinė čempionė buvo aktyvi Milikonių vidurinės mokyklos komandos, dalyvavusios Lietuvos mokinių olimpiniame festivalyje, o šiek tiek vėliau – ir mišrios kvadrato rinktinės narė. Būtent su pastarąja Rūta pelnė pirmą auksą įspūdingame savo sportinių laimėjimų kelyje.

Tuo tarpu pirmą svaresnę pergalę plaukime kaunietė iškovojo 2008 metais Italijoje vykusiose tarptautinėse „Memorial Luciana“ varžybose, iš kurių namo grįžo pelniusi bronzos medalį 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje.

2009-ųjų gruodį R. Meilutytė tapo Lietuvos vaikų plaukimo čempione, pasiekusi tris mergaičių (iki 13 metų) šalies rekordus. Tuo metu Lietuvos plaukikų bendruosiuose reitinguose ji užėmė 101–ą vietą. Nors plaukimo specialistai atkreipė dėmesį į jauną rekordininkę, niekas negalėjo nuspėti, kad jau 2010 metų pradžioje tarptautiniame sprinto festivalyje „Anykščiai 2010“ Rūta iškovos geriausios plaukikės apdovanojimą – vienintelį kartą festivalio istorijoje jauniausios amžiaus grupės atstovė bendrajame vertinime pagal FINA taškų formulę aplenkė visas gerokai vyresnes varžoves.

Tais pačiais metais tarptautinėse vaikų žaidynėse Bahreine lietuvė iškovojo pirmas vietas plaukdama 50 m ir 100 m krūtine, antrą – 50 m laisvuoju stiliumi, trečią – kombinuotoje estafetėje 4x100 m su Kauno rinktine.

Didžiosios Britanijos jaunimo plaukimo čempionate R. Meilutytė pagerino ne vieną dešimtmetį išsilaikiusį 1980 metų olimpinės čempionės ir buvusios pasaulio rekordininkės Linos Kačiušytės Lietuvos moterų plaukimo 100 m plaukimo krūtine rekordą, nuotolį nuplaukusi per 1 min. 9,95 sek., ir įvykdė tarptautinės plaukimo meistrės normatyvą. Lietuvos plaukikų reitinguose ji pakilo į šeštą vietą.

Nuo to laiko Rūta, treniruojama Plimuto „Plymouth Leander“ (Didžioji Britanija) plaukimo klubo vyriausiojo trenerio Jono Ruddo, dešimtis kartų gerino Lietuvos rekordus plaukdama įvairias plaukimo būdais.

2011 metais tarptautinėse plaukimo varžybose „13th Luxembourg Euro-Meet 2011“ Liuksemburge R. Meilutytė pelnė septynis aukso medalius – penkis jaunių amžiaus grupėje ir du suaugusiųjų varžybose (50 m ir 100 m krūtine rungtyse). Įdomu, jog Liuksemburgo naujienų portalas tageblatt.lu jau tuomet Rūtą pristatė kaip galimą būsimą olimpinę čempionę, tiesa pavadindamas ją mergina iš Anglijos.

Kad pranašystė gali išsipildyti, patvirtino R. Meilutytės pergalė Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Trabzone (Turkija). 100 m krūtine nuplaukusi per 1 min. 7,96 sek., sportininkė ne tik pelnė aukso medalį, bet ir įvykdė olimpinį A normatyvą. Tiesa, FINA šių varžybų nebuvo įtraukusi į oficialius sąrašus, todėl olimpinį kelialapį lietuvė pelnė tik kitais metais.

Beje, dalyvaudama olimpiniame festivalyje Trabzone Rūta gerino Lietuvos moterų plaukimo rekordus visuose – parengiamuosiuose ir finaliniuose – plaukimuose krūtine bei laisvuoju stiliumi.

Olimpinio triumfo metus R. Meilutytė pradėjo tarptautinėmis varžybomis Nansi (Prancūzija), kur laimėjo abi – 50 ir 100 m – plaukimo krūtine rungtis.

Į Lietuvos plaukikų reitingų viršūnę R. Meilutytė pakilo po pergalės 100 m krūtine distancijoje Londono olimpiniame plaukimo komplekse vykusiose Jungtinės Karalystės atviro plaukimo čempionato pirmose varžybose (1 min. 7,30 sek.).

Paskutiniuoju startu prieš Londono olimpiadą kaunietei tapo „Mare Nostrum 2012“ varžybos Monte Karle (Monakas). R. Meilutytė tris kartus per vieną dieną gerino Lietuvos rekordus, ir nesunkiai laimėjo 50 ir 100 m plaukimo krūtine rungtis.

Rūtos triumfo diena išaušo 2012-ųjų liepos 30 d. Londono žaidynėse jauniausia visų laikų Lietuvos olimpinės rinktinės narė tapo ir jauniausia olimpine čempione 100 m krūtine nuotolyje, pakeliui į finalą distanciją įveikusi per 1 min. 5,21 sek. ir pagerinusi Europos rekordą, priklausiusį Rusijos plaukikei Julijai Jefimovai.

Tapusi olimpine čempione R. Meilutytė atostogauti neketino. Pasaulio plaukimo taurės varžybų etape Stokholme (Švedija) bei pasaulio čempionate trumpajame (25 m.) baseine Stambule (Turkija) lietuvė užtikrintai nugalėjo 50 ir 100 m krūtine rungtyse, pagerindama Europos bei pasaulio čempionato rekordus. Be to, Stambule ji pelnė ir neplanuotą medalį 100 m kompleksinio plaukimo rungtyje, išplėšusi sidabrą iš Kinijos plaukikės Zhao Jing, kurią aplenkė vos viena šimtąja sekundės dalimi.

Olimpinio triumfo metus vainikavo du garbingi titulai: R. Meilutytė buvo išrinkta geriausia Lietuvos sportininke bei geriausia Europos jaunąja sportininke.

2013-uosius plaukikė pradėjo svariomis pergalėmis tarptautinėse varžybose „15th Luxembourg Euro – Meet 2013“ (Liuksemburgas), nugalėjusi 50 ir 100 m krūtine bei 100 m laisvu stiliumi rungtyse. R. Meilutytė buvo pripažinta geriausia varžybų dalyve, aplenkusi antroje vietoje likusią 2012-ųjų pasaulio taurės nugalėtoją bendrojoje įskaitoje Katinką Hosszu iš Vengrijos.

Tarptautinėse varžybose „British GAS International Swimming Meet 2013“ Lidse (Didžioji Britanija) Rūta dar kartą tapo varžybų nugalėtoja 50 ir 100 m krūtine rungtyse. Vėliau ji pagerino Europos 100 m plaukimo krūtine rekordą Monte Karle, o Barselonoje (Ispanija) krito ir žemyno 50 m krūtine rekordas.

R. Meilutytė dalyvavo ir Europos jaunimo čempionate Poznanėje (Lenkija), kur 100 m krūtine distancijoje iškovojo auksą, o 50 m laisvuoju stiliumi – sidabrą.

2013 metus liepos pabaigoje vyko pasaulio vandens sporto šakų čempionatas Barselonoje. Praėjus lygiai metams nuo triumfo Londono žaidynėse, R. Meilutytė tapo 100 m plaukimo krūtine pasaulio čempione, išvakarėse užfiksavusi ir pasaulio rekordą.

Rugpjūčio 3 d. Rūta pagerino ir J. Jefimovos pasiektą pasaulio rekordą 50 m krūtine nuotolyje.

Beje, tądien italų televizijos „RAI Sport 1“ komentatorius „nepastebėjo“, kad be dviejų favoričių šiame pusfinalyje dalyvauja ir kitų šalių plaukikės, tačiau neužmiršo Rūtos tėčio ir mamos, o taip pat Rūtos gimtojo miesto Kauno.

Įdomu, jog nuo 2001 metų, kuomet 50 m nuotoliai buvo įtraukti į pasaulio čempionato programą, dar niekas nebuvo sugebėjęs vienu ypu pasaulio rekordo „aplenkti“ 0,3 sek.

Įveikti J. Jefimovos 50 m krūtine finale R. Meilutytei nebepavyko, bet lietuvę paguodė pasaulio pirmenybių sidabro medalis.

Dar viename planetos čempionate, tik šį kartą – jaunimo, vykusiame Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), Lietuvos atstovė iškovojo net keturis aukso medalius: 50 ir 100 m krūtine, 200 m kompleksiniu būdu ir 50 m laisvuoju stiliumi. Sidabrinius apdovanojimus Rūta pelnė 100 m laisvuoju stiliumi ir kombinuotoje mišriojoje estafetėje 4x100 m.

Pasak pačios sportininkės, pastarasis medalis jai buvo brangesnis ir už auksinius, nes Lietuvos jaunųjų plaukikų komanda aplenkė daugelį didžiųjų plaukimo valstybių rinktinių ir nusileido tik rusams. Šis istorinis lietuvių komandos, kurią sudarė R. Meilutytė, Eva Gliožerytė, Povilas Strazdas ir Danas Rapšys, atnešė mūsų rinktinei antrą vietą geriausių 2013 metų Lietuvos komandų rinkimuose.

Prieš sezono pabaigą R. Meilutytė spėjo užfiksuoti naujus pasaulio, Europos ir Lietuvos rekordus trumpame baseine Maskvoje vykusiame pasaulio taurės etape. Prieš pat varžybas Rūta kelias dienas karščiavo ir į Rusijos sostinę išvyko prastos savijautos, tačiau plaukikei padėjo didžiulis noras „atkeršyti“ J. Jefimovai ir psichologinė savitvarda.

Medalius lietuvė šlavė ir Brazilijoje vykusiose pasaulio mokyklų žaidynėse bei Anglijos Pietvakarių regiono čempionate, o baigiamuoju metų akordu tapo Europos plaukimo trumpame baseine čempionatas Herninge (Danija).

R. Meilutytė pelnė aukso medalius 100 m krūtine bei 100 m kompleksinio plaukimo rungtyse, pastarojoje įveikusi pasaulio čempionę bei rekordininkę K. Hosszu. 50 m plaukimo krūtine finale Rūta užėmė antrą vietą, nusileidusi J. Jefimovai, tačiau vėliau diskvalifikavus rusę už dopingo vartojimą, čempione buvo pripažinta Lietuvos sportininkė.

2013-uosius R. Meilutytė šventiškai užbaigė Anykščiuose vykusiame Lietuvos plaukimo čempionate, iškovodama penkis aukso medalius.

Praėję metai prasidėjo pergalėmis Nicoje (Prancūzija), Glazge, Mančesteryje (Didžioji Britanija) ir Romoje (Italija), o savo sportinę karjerą jaunimo varžybose R. Meilutytė užbaigė antrosiose jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse Nandzinge, kur buvo nepralenkiama 50 ir 100 m plaukimo krūtine distancijose.

Paskutiniuoju brangakmeniu R. Meilutytės unikalių pasiekimų karūnoje suspindo Europos plaukimo čempionate Berlyne rugpjūtį pelnytas auksas 50 m plaukimo krūtine rungtyje.

Be to, metų pabaigoje ji pridėjo dar du medalius iš Dohoje (Kataras) vykusių pasaulio pirmenybių trumpame baseine: auksą (50 m krūtine) ir sidabrą (100 m krūtine).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)