„Tvarkos aprašas dėl saugomų teritorijų lankytojų bilieto jau parengtas ir guli ant aplinkos ministro stalo. Mes šią savaitę buvome su juo supažindinti. Šis mokestis turėtų įsigalioti nuo gegužės 1 dienos“, – patvirtino Kuršių nerijos nacinalinio parko direktorė Aušra Feser.

Saugomų teritorijų lankytojų bilietas itin daug aistrų kelia Klaipėdoje, nes klaipėdiečiams, norintiems laiką leisti Smiltynėje, kuri yra Kuršių nerijos nacionalinio parko dalis, tačiau priklauso uostamiesčiui, taip pat teks susimokėti.

Numatoma, kad lankytojo bilietas bus įskaičiuotas į kelto, kuriuo keliamasi į Smiltynė, bilieto kainą. Šiuo metu bilietas persikelti kainuoja 0,8 euro, o atsiradus lankytojo bilietui, kaina pakils iki 1,8 euro. Esą lankytojo bilieto nereikės mokėti vaikams iki 7 metų, pensininkams.

Be to, esą bus galima įsigyti ir mėnesį galiojantį lankytojo bilietą į vieną saugomą teritoriją. Jis kainuos 5 eurus. Numatyta, kad bus ir bilietas, galiojants visus metus ir visose saugomose teritorijose. Tačiau kol kas dar nepatvirtinta, kiek jis kainuos.

„Tai visiškai nelogiška. Lankytojo bilietas į Smiltynę bus brangesnis už kelto bilietą. Klaipėdiečiai jau ir dabar susimoka už tai, kad Smiltynės paplūdimiai būtų prižiūrėti, nes lėšos skiriamos iš uostamiesčio savivaldybės biudžeto. Nesutinku, jog klaipėdiečiai turėtų pirkti lankytojų bilietus į Smiltynę ir apie tai parašysiu aplinkos ministrui. Absurdas, kad miestietis, norėdamas patekti į savo miesto teritoriją, dar turi papildomai susimokėti“, – piktinosi Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

A. Feser tvirtino, kad lankytojo bilietas yra solidarumo mokestis. Esą žmonės turėtų suprasti, kad jiems būtina prisidėti prie saugomų teritorijų sutvarkymo, priežiūros.

„Smiltynę galima paversti rojaus kampeliu, tačiau trūksta lėšų. Tikimės, kad iš lankytojų bilieto surinkomis lėšomis galėsime geriau tvarkytis. Tačiau dabar dar nedrįstu prognozuoti, kiek pavyks surinkti“, – teigė A. Feser.

Jos siūlymas buvo, kad lankytojo bilietas į Kuršių nerijos nacionalinį parką kainuotų 50 euro centų. Tačiau esą į tokį pasiūlymą nebuvo atsižvelgta ir įvestas vieningas mokestis – euras.

Tiek reikės mokėti ir, pavyzdžiui, norint apsilankyti Ventės rage ar ant Olandų kepurės.

„Keista, kaip šis mokestis bus renkamas iš dviratininkų, kurie važiuoja dviračių taku nuo Klaipėdos iki Palangos. Dalis šio tako driekiasi per Pajūrio regioninį parką, kuris taip pat yra saugoma teritorija, tad už patekimą į ją reikia susimokėti. Man nesuvokiama tai, kas vyksta“, – stebėjosi Kretingos miškų urėdijos, prižiūrinčios visus pajūrio miškus, atstovas Linas Žarnauskas.

Anot A. Feser, Aplinkos ministerijoje ji išgirdo, jog kelioms saugomoms teritorijoms, esančioms Vilniuje, padaryta išimtis ir norint į jas patekti lankytojo bilieto pirkti nereikės.

„Tikrai nesidomėjau, kodėl tokios išimtys padarytos, mums užtenka savų rūpesčių, kad dar žiūrėtume į kitus“, – teigė A. Feser.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (373)